üzenetek

hozzászólások


Arpee78
(senior tag)
Blog

Koplalva fogyni? Ki hallott már ilyet!


pilóta
(nagyúr)

Komolyan, ilyen emberek minek írnak cikkeket? :F
A második mondatával gyakorlatilag bevallja, hogy halvány gőze nincs az egészről...


Hieronymus
(addikt)
Blog

Megélhetési újságírás.


D1Rect
(félisten)
Blog

Kell a kattintás, gyakorlatilag teljesen elkurvult az "újságírás".
Sajnos a tudományos világ nagyobbik része is...


Madwe
(nagyúr)

Na, miért nem lepődök meg h ilyen topik is van, inkább az a furcsa h csak most kerestem rá :)

Nem nagyon olvastam vissza mi szokás itt, de egy kis rövid bemutatkozó (dicsekedni akarok, na :D)

30 éves vagyok, tavaly július óta ketogén étrenden. 135kg voltam amikor elkezdtem, jelenleg 91kg vagyok (mindeközben az okosmérleg szerint még 5kg izmot is sikerült magamra kapni - látványra is aláírom :D)

Rendszeres testmozgás (heti 3x reggel úszom, 2x konditerem)

Omad étkezem, jellemzően este - általában 4 és 6 között valamikor, mikor hogy éhezem meg...
Reggel ketokávé (dupla presszo kevés mct olajjal) az utóbbi pár hónapban.
rengeteg vizet iszom (4-5L is naponta)

Jellemző étkem a lazac, tőkehalmáj, tonhal, tojás, marha esetleg csirke, brokkoli-spenót-spárga-avokádó, kemény sajtok módjával. Pisztácia/mandula/dió veszélyes mert nem bírom abbahagyni uh ritkán veszek mint treatment, illetve epret/áfonyát szoktam még ritkán venni (1-2 hetente 125g áffonya/250g eper)

Vérképen voltam elötte utána, gyakorlatilag egy IR elején álló egészségtelen emberből egy makkegészséges ember lettem!

Ja mindemellett mielött elkezdtem a ketot elkezdtem vapozni 15 év cigizés után s 1 hónapra rá már vapomentes is lettem :D

Még kb 10kg zsírt szeretnék majd leadni és a helyére izmot felszedni, de mostmár elégedett vagyok magammal (+ nem mellesleg kb 20 évet nyertem életem végére, de 10et biztosan súlyos betegésgekről nem is beszélve...)

Nem piromkodom, íme két elötte és két utána kép:




[ Szerkesztve ]


pilóta
(nagyúr)

Gratulálok, ez nagyon szép eredmény!


D1Rect
(félisten)
Blog

Grat! :R


havenday
(tag)

nagy nagy gratuláció :K


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"A szarvasmarhák emésztés közben metánt termelnek. Ez a gáz erősíti az üvegházhatást."
Persze. Csak tudod mit felejtenek ki ezekből a fejtegetésekből? USA-ról tudok csak számokat, de figyelembe véve, hogy a legnagyobb szarvasmarha tenyésztő nemzet, azért reprezentatív. Szóval USA-ban jelenleg kb. 100 millió szarvasmarha él. Mielőtt kiírtották volna bölényeket, a 18. század végén 60 millió élt belőlük csak USA-ban. Szóval ha csak ezen múlna a dolog, már évezredek óta globális felmelegedés lenne. Ugyancsak kimarad, hogy a műtrágyázás is metánkibocsátással jár. Vagy hogy a trágya tárolása miatt (ami a növénytermesztés miatt szükséges) is metán szabadul fel, ami természetes körülmények között nem történne meg.
Továbbá az emberiséghez köthető teljes metán kibocsátásnak összesen 14,5%-át adják haszonállatok. 33%-át az olajipar (igen, még mindig kizárólag metánról beszélünk).
Sok mindent lehetne még sorolni, de a lényeg: nem, nem a tehenektől van/lesz globális felmelegedés, és ha holnaptól eltüntetnéd az összeset, az se befolyásolna sokat érdemben.

"Visz mindent. De marad egy kicsi probléma. Túl sokan élünk ahhoz, hogy ez megoldás lehessen."
Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására.

"A mandulát lehet hajón és vonaton utaztatni."
Nem erről beszélek a mandulával kapcsolatban, hanem erről: [link], illetve erről: "To grow one almond requires 1.1 gallons of water, and to grow a pound takes 1,900 gal/ lb" (viszonyításképp: szarvasmarha színhús esetén ez 441 gal / lb). Ezen csak tovább ront, hogy a mandula 80%-át kaliforniában termelik, tehát ahogy írod is, szállítani kell, Mo-ra gyakorlatilag a Föld másik feléről.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására."

Még egyszer. Alig vannak már kihasználatlan területek. Egy állat élelmezéséhez viszonylag nagy területet szükséges. Tekintettel arra, hogy télen nem tudnak legelészni a hóban és a fű sem nő, muszáj télre a takarmányt felhalmozni.

Kettő éve egy hetet töltöttem itt.
Nagyjából 900 méterrel a tengerszint felett szarvasmarha tartásából és gyógynövény gyűjtésből élnek a házigazdák. És a falusi turizmus címén kiadott szobákból.
A vezetékes telefon, kábeltévé és DVB-T adás valamint a mobilnet nem volt elérhető a náluk. Rádiót hallgattak időnként. Villany volt és vezetékes víz is. A vezeték úgy 1500 méterről jött, egy természetes forrásból. Állítólag a vízminőséget rendszeresen ellenőriztetik. A gyógyvíz minőségi izének enyhe tehénhúgy szaga volt.
A WC csúszkálós volt. Ha valaki a sárgát akarta kidobni, akkor előre kellett csúszni. Barna ügyileg hátra, mert külön gyűjtötték. A vizelet újra hasznosítását akkor még nem oldották meg. Diszkréten egy másik forrásból származó kút mellé öntötték ki rendszeresen. Az anyag valami természetes vízelvezető rendszerbe távozott. Szóval egy lejjebb lévő tanyán nem tehénhúgy szaga lehet az ivóvíznek.
Viszont kiváló parkolót találtunk, háztól félóra járásra. Út ugyan vezet az házhoz, de egy átlagos városi SUV képtelen felmenni a házig. A Ford Focusal meg sem próbáltam, miután gyalog lejöttem az úton.
A gazdaságnak volt önjáró benzinmotoros fűkaszája. De sok helyre képtelenség eljuttatni a gépet. Ott marad a kasza és a sarló használat.
Az egy hét szép volt, teljes nyugalomban. A házigazdák készítettek naponta háromszor ételt. A reggeli zsemlén kívül minden helyben termet/készült. Mondjuk olyan is volt..

Könnyű kitalálni, hogy termeljünk több marhát, birkát és kecskét magas legelőkön, csak terület és embert is kellene hozzá keresni.

Még valami.
A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben. De ez kevéssé érdekes, hiszen a Föld elég zárt rendszer. Nem tűnik el az a víz amit az élelmiszer termelésre használtak fel. Ott fenti példa. :((


tlac
(nagyúr)

korábban mennyi vizet ittál?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben."

Az idézetben a 30-40 évvel ezelőtti ipari tartásról van szó, nem a hagyományos tartásról.


tzimash
(őstag)

Üdv.
A házi tehénsajt mennyire megengedett? Füstölt, fokhagymás.
Nem én csináltam, úgy vettem, szóval az összetételéről nem igen tudok semmit sem. Nem tudom mi a rosszabb, a bennelévő fokhagyma, vagy maga a tej...
Tartani akarom a napi max 20ch-t. 82g fehérje és 125g zsírbevitel mellett.
A ch-t mindig sikerül 20g alatt tartanom, a fehérjét meg a zsírt +- 10%-kal szoktam "eltalálni". A fogyás a cél.


nagysz
(tag)

A sajtnak az a titka, hogy csak kiegészítőként egyed. Napi 10-15dkg belefér biztosan..nincs bennük sok ch (0-5gr/100gr). Ha most kezdted a ketót akkor viszont ajánlott nagyon fókuszálni és írni, hogy mit és mennyit vittél be, így ekkor az "ismeretlen" anyag fogyasztása nem ajánlott..Mivel a kcal értéket honnan veszed ? Azt így max csak tippelni tudod, és abban azért már van erősen eltérés különböző sajtoknál (250-500kcal).
A fokhagymával nem nagyon kell benne törődni, mennyi lehet benne, 1 gerezd ? az 1gr szénhidrát.

[ Szerkesztve ]


tzimash
(őstag)

Köszi, akkor módjával, de eszek belőle. Nagyon max 70-80g-t, azt se minden nap. Mondjuk csak akkor, ha este látom, hogy még bőven belefér.
Ez a második ketós időszakom, 1-én kezdtem. Tavaly már csináltam kb 2 hónapig. Kalóriabázis.hu-n vezetem, hogy mit ettem.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Kemény sajt (mint pl. a trappista), vagy lágy (mint pl. gomolya)? Ha az előbbi, akkor minimális CH lesz benne, ha utóbbi akkor 3-5g / 100g körül. Ha számolsz 5-el, akkor nem lőhetsz alá szerintem.


tzimash
(őstag)

Kemény sajt, olyan trappista szerű.


Arpee78
(senior tag)
Blog

A halálozások 20 százaléka a helytelen, szénhidrátot mellőző táplálkozás miatt történik.

...a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző és a transzzsírokban, vörös húsban gazdag táplálkozás miatt hal meg mindenki


Madwe
(nagyúr)

És ezekre nagyon figyelni is kell egy egészséges ketogén diétánál is: hdl/ldl szintje legyen jó (halak, magvak, avokádó stb), sófogyasztás pont h alacsony ketogén étrendben s inkább a 2g-t nehéz elérni mintsem a 6g-ot meghaladni... zöldségek fogyasztása is fontos, zöld, nem földalatti zöldségeké - brokkoli, spenót, saláta stb. Föld alattiakat kell kerülni ami tele van keményítővel - azt h a keményítő egészséges vagy kell meg ne magyarázza senki :D
Valamint a teljes kiörlésű gabonák gondolom azért szerepelnek a fontos összetevők között, mert magas a rosttartalmuk, s rendes egészséges keto étrenden erre is figyelni kell, ha magvakkal, avokádóval nem visz be az ember eleget még mindig ott a jó kis útifű maghéj :)
Gyümölcs már érdekesebb kérdés, de egy kis áfonya/eper/málna néha belefér itt is :)
Ettől függetlenül igen, az ész nélküli "paraszt" keto ami csak kolbászból sajtból és tojásból áll, az egészségtelen, de ha valaki figyel a sok halra, salátára, spenótra, spárgára, magvakra akkor szerintem igenis jót tesz a szívébek, keringésének...
De eléggé sarkalatosan ferdítesz a szövegedben.
Az meg h amiatt hal meg mindenki :D ok...
Szóval:
magas sófogyasztás - keton nem probléma mert kb lehetetlen sokat enni, örülj ha a 2g összejön
transzzsírok - fogyasztásuk nulla
feldolgozott ételek - fogyasztásuk nulla
cukrozott italok - nulla
vörös hús - ezeknek valóban nagyobb tud lenni a fogyasztása egy kiegyensúlyozott diétához képest

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Azért a cikket nem teljesen korrekt módon adaptáltad.
Az írás a helytelen táplálkozásról, nem a szénhidrát hiányos étkezésről szól.
Ráadásul a cukrokat és a magas cukor/értéktelen szénhidrát tartalmú (többszörösen feldolgozott) ételeket és italokat, felelőssé teszi a halálozásokért.

PS:
A teljes kiőrlésű kenyeret a legtöbb ember csak mértékkel képes fogyasztani. Bélműködési problémát okoz. Talán azok akik nagyon kicsi koruk óta fogyasztják.

üzenetek