üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(addikt)
Blog

"Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására."

Még egyszer. Alig vannak már kihasználatlan területek. Egy állat élelmezéséhez viszonylag nagy területet szükséges. Tekintettel arra, hogy télen nem tudnak legelészni a hóban és a fű sem nő, muszáj télre a takarmányt felhalmozni.

Kettő éve egy hetet töltöttem itt.
Nagyjából 900 méterrel a tengerszint felett szarvasmarha tartásából és gyógynövény gyűjtésből élnek a házigazdák. És a falusi turizmus címén kiadott szobákból.
A vezetékes telefon, kábeltévé és DVB-T adás valamint a mobilnet nem volt elérhető a náluk. Rádiót hallgattak időnként. Villany volt és vezetékes víz is. A vezeték úgy 1500 méterről jött, egy természetes forrásból. Állítólag a vízminőséget rendszeresen ellenőriztetik. A gyógyvíz minőségi izének enyhe tehénhúgy szaga volt.
A WC csúszkálós volt. Ha valaki a sárgát akarta kidobni, akkor előre kellett csúszni. Barna ügyileg hátra, mert külön gyűjtötték. A vizelet újra hasznosítását akkor még nem oldották meg. Diszkréten egy másik forrásból származó kút mellé öntötték ki rendszeresen. Az anyag valami természetes vízelvezető rendszerbe távozott. Szóval egy lejjebb lévő tanyán nem tehénhúgy szaga lehet az ivóvíznek.
Viszont kiváló parkolót találtunk, háztól félóra járásra. Út ugyan vezet az házhoz, de egy átlagos városi SUV képtelen felmenni a házig. A Ford Focusal meg sem próbáltam, miután gyalog lejöttem az úton.
A gazdaságnak volt önjáró benzinmotoros fűkaszája. De sok helyre képtelenség eljuttatni a gépet. Ott marad a kasza és a sarló használat.
Az egy hét szép volt, teljes nyugalomban. A házigazdák készítettek naponta háromszor ételt. A reggeli zsemlén kívül minden helyben termet/készült. Mondjuk olyan is volt..

Könnyű kitalálni, hogy termeljünk több marhát, birkát és kecskét magas legelőkön, csak terület és embert is kellene hozzá keresni.

Még valami.
A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben. De ez kevéssé érdekes, hiszen a Föld elég zárt rendszer. Nem tűnik el az a víz amit az élelmiszer termelésre használtak fel. Ott fenti példa. :((

üzenetek