üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Amikor ilyet írok igazából csak annyit akarok, ha valaki egy ilyen topicba téved (tök mindegy lehet vega topic is) lásson más véleményt és gondolkozzon el, nézzen utána aztán döntsön hiedelme szerint."
Egyetértek, senki se döntsön az alapján amit én írok, nézzen utána, aztán találja ki mit gondol :)

LDL miatt alapvetően azért nem aggódik, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a magas LDL önmagában nem indikátor az érrendszeri kockázatnak. Magas LDL és alacsony HDL, illetve a rossz trig / HDL arány az indikátor. Nálam mindkettő jó (még így is, hogy szerintem lehetne alacsonyabb a trig-em). Előbbire forrás pl.: "In a large cohort of patients hospitalized with CAD, almost half have admission LDL levels <100 mg/dL. More than half the patients have admission HDL levels <40 mg/dL, whereas <10% have HDL ≥60 mg/dL" ([link]) Magyarul alacsony LDL-től még lehet koszorúér betegséged (sőt, a betegek fele alacsony LDL-el rendelkezett), alacsony HDL-től lehet érrendszeri problémád (a betegek több mint fele alacsony HDL-el rendelkezett), de ha magas a HDL-ed, akkor azért nem annyira valószínű (bár akkor is lehet). És ugye ez kórházi felvett betegekről szól, nem lehetőségekről.
Másodikra forrás pl.: "Men with conventional risk factors for IHD have a low risk of IHD if they have low TG--high HDL-C levels." ([link]). Magyarul még ha valakinek vannak rizikó növelő tényezői is (amik tipikusan életkor, túlsúly, cukorbetegség, metabolikus szindróma, bizonyos vérkép mutatók), akkor is jelentősen kisebb a kockázata a Koszorúér-betegség ha a trig / HDL aránya jó.

Szóval összeségében mivel fiatal vagyok, nem vagyok cukorbeteg, túlsúly is egyre minimálisabb és a trig / HDL arányom jó (még a mostani mért trig értékemmel is), ezért személy szerint nem aggódok a magas LDL miatt, mert meggyőződésem szerint ezen körülmények mellett nem indikátor a koszorúér betegségre.
Nyilván ha a körülmények mások lennének, akkor lehet aggódnék miatta, az nem igaz, hogy a magas LDL miatt sose kell aggódni.

üzenetek