üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Köszi a beszámolót! Ketos szemszögből jó látni, hogy tulajdonképpen a ketot preferálnád, csak nem tudod összeegyeztetni a céljaiddal :)

"Amiért én mégis abbahaygtam, az az, h szeretnék izmot építeni, s ahhoz a megfelelő fehérjén túl nem árt a ch mint erőforrás"
Nagyon szeretnék ezzel vitatkozni, de figyelembe véve, hogy továbbra sem tervezek izmot építeni (ahhoz meg túl lusta vagyok, hogy valamit csak azért csináljak, hogy bebizonyítsam az igazam) nem lenne túl hiteles :) Azért még mindig szeretnék látni egy olyan cikket / tanulmányt / akármit, ami egyértelműen megmagyarázza, hogy mi a szerepe a bevitt szénhidrátnak az izmok építésében (és nem a megnövekedett inzulin, mivel ketozisban az alacsony inzulint ellensúlyozza a magasabb növekedési hormon szint). A különböző cikkek (téveszméken túl) sorra az energiaszintet / energiaforrást hozzák indoklásnak, illetve te is erre hivatkozol. De figyelembe véve hogy hirtelen energiaigény esetén az izmok glikogén raktára kerül aktiválásra, amik pedig ketozis alatt is ugyanúgy visszatöltődnek (adaptált állapotban nem is lassabban, mint magas ch esetén, valahol a topicban benne van ez a tanulmány), nem látom, hogy pontosan hol is van a különbség. De még egyszer mondom, nyilván neked gyakorlati tapasztalatod van erről, nekem meg csak elméleti fejtegetéseim :)
Ami biztos, hogy ha izomépítés a cél, akkor keto alatt magasabb proteinbevitelre van szükség, na nem az izmokhoz, hanem mert ez esetben a glikogénszükséglet egy részét is proteinből kell fedezni (ráadásul a konverzió 40%-os hatékonyságú emlékeim szerint). Tehát effektíve ha van egy keto étrend 120g protein bevitellel, és egy 130g+ ch-s 120g protein bevitellel, akkor izomépítés szempontjából a kettő nem egyenlő, mivel az első esetben a protein egy része glikogén előállításra fog fordítódni. Szerintem sokaknál itt borul az egyenlet, és emiatt lehet hogy a carnivore vonal alkalmasabb izomépítésre, mint a sima keto (nem mint ha sima keton nem lehetne embertelen mennyiségű proteint bevinni, de carnivore-on hajlamosabbak az emberek ösztönösen több proteint enni).

üzenetek