üzenetek

hozzászólások


Galahed
(senior tag)

Köszönöm szépen a beszámolót! :R


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Köszi a beszámolót! Ketos szemszögből jó látni, hogy tulajdonképpen a ketot preferálnád, csak nem tudod összeegyeztetni a céljaiddal :)

"Amiért én mégis abbahaygtam, az az, h szeretnék izmot építeni, s ahhoz a megfelelő fehérjén túl nem árt a ch mint erőforrás"
Nagyon szeretnék ezzel vitatkozni, de figyelembe véve, hogy továbbra sem tervezek izmot építeni (ahhoz meg túl lusta vagyok, hogy valamit csak azért csináljak, hogy bebizonyítsam az igazam) nem lenne túl hiteles :) Azért még mindig szeretnék látni egy olyan cikket / tanulmányt / akármit, ami egyértelműen megmagyarázza, hogy mi a szerepe a bevitt szénhidrátnak az izmok építésében (és nem a megnövekedett inzulin, mivel ketozisban az alacsony inzulint ellensúlyozza a magasabb növekedési hormon szint). A különböző cikkek (téveszméken túl) sorra az energiaszintet / energiaforrást hozzák indoklásnak, illetve te is erre hivatkozol. De figyelembe véve hogy hirtelen energiaigény esetén az izmok glikogén raktára kerül aktiválásra, amik pedig ketozis alatt is ugyanúgy visszatöltődnek (adaptált állapotban nem is lassabban, mint magas ch esetén, valahol a topicban benne van ez a tanulmány), nem látom, hogy pontosan hol is van a különbség. De még egyszer mondom, nyilván neked gyakorlati tapasztalatod van erről, nekem meg csak elméleti fejtegetéseim :)
Ami biztos, hogy ha izomépítés a cél, akkor keto alatt magasabb proteinbevitelre van szükség, na nem az izmokhoz, hanem mert ez esetben a glikogénszükséglet egy részét is proteinből kell fedezni (ráadásul a konverzió 40%-os hatékonyságú emlékeim szerint). Tehát effektíve ha van egy keto étrend 120g protein bevitellel, és egy 130g+ ch-s 120g protein bevitellel, akkor izomépítés szempontjából a kettő nem egyenlő, mivel az első esetben a protein egy része glikogén előállításra fog fordítódni. Szerintem sokaknál itt borul az egyenlet, és emiatt lehet hogy a carnivore vonal alkalmasabb izomépítésre, mint a sima keto (nem mint ha sima keton nem lehetne embertelen mennyiségű proteint bevinni, de carnivore-on hajlamosabbak az emberek ösztönösen több proteint enni).


Madwe
(nagyúr)

Én nem mondom, h senki nem tud keton izmot építeni, ugyanakkor azt látom, h a proteinszintézisem és bontásom egyenlege sokkal inkább pozitív irányba mutat mióta chból fedezem az energiámat edzések elött, s utána abból újra feltöltöm a ch raktáramat.
Egyrészt eleve sokkal nagyobb súlyokkal tudok dolgozni, sokkal nagyobb terhelésnek teszem ki az izmaimat.
Egyébként ez lehet azért van (elméleti fejtegetés, de nem ástam bele magam annyira), mert ugyan elvileg keton se ürül ki az izmok ch raktára - hosszú távon - de lassan töltődik fel. Ugye pl én most edzések elött olyan 30g ch-t fogyasztok kb, h legyen teljesítmény (jellemzően ezt gyümölcscukorból tolom) de edzés után az ajánlott ch mennyiség visszatöltésre már 80-120g ch! (ezt pedig nem gyümölcscukorból tolom, mert itt vmiért azt annyira nem ajánlják) s ez kell ugye azért. h az izmok teljesen kiürül glikogén raktárait lehetőleg tényleg chból töltse fel a szervezet, ne pedig glüköneogenesis-el fehérjéből - azaz gyakorlatilag izomból, amivel így gyk hátráltatod az izomszintézist, mert ahhoz nem lesz elég protein.
Persze lehet ezt fedezni akkor még több fehérjével - nade esetemben, heti 6 intenzív edzés esetén a napi ajánlott 170g proteinen felül akkor ha még ezt a legyen csak 80g ch-t is proteinből akarom fedezni, ami tegyük fel 50% hatékonyságú, azaz még 160g proteinre lenne szükségem, nahát az már 300-310g protein lenne, ami ha folyamatosan 0ch-s iso whey zero proteinshaket innék reggeltől estig akkor is nehezen jönne össze :D

[ Szerkesztve ]


havenday
(tag)

kiló csirke, 2 adag fehérje, és megvan

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Napi kilo csirke ;)? Meg a fel kilo is neccesen sok egy napra, nemhogy a het minden napjara :) meg azon tul h az annyira nem hangzik izgalmasan mondjuk fel even at, azt se hiszem h nagyon egeszseges lenne... es vegkepp nem keto ;)

[ Szerkesztve ]


nagysz
(tag)

mióta nem ketó a csirke ?? 1kg-ban van összesen 0x1000=0g CH. az energia meg kb 1200kcal.. beb.szna, ha a csirke nem lenne ketogén! persze magában.


havenday
(tag)

kiló csirke + 2 marék töpörtyű, finom és keto


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

1000g csirke(mell) az kb. 310g protein, az 1240 kcal. Ahhoz, hogy legalább a 70%-os zsírarányt tartsd kell vagy 2500 kcal zsír, tehát ott vagy hogy betolsz naponta majdnem 4000 kalóriát. Nem mondom, hogy lehetetlen, de azért nem túl életszerű :)


havenday
(tag)

A kiló csirke sosem tartalmazott 310gr fehérjét. Vagy 10 éve biztos foglalkozom azzal, hogy hogy eszek, de olyat sehol se olvastam, hogy ennyit tartalmaznak, persze minden lehetséges. ;)


Madwe
(nagyúr)

Nem a csirke nem keto, hanem az, ha a folyamatos glikogenhianyomat, ami hatalmas rengeteg feherjevel akarom potolni glukoneogenesissel, a keto alapja az alacsonyabb feherje is pont ezt elkerulendo.
de mindegy h most akkor a 300g feherjefogyasztast ketonak hivjuk e vagy sem, azert ketpofara feherjet enni, h glukoz legyen belole, nem tunik okosnak, ahogy hosszan fenntarthatonak se reszemrol az h innentol kezdve napi 1 kilo csirket eszem meg, minden nap.
s azt tovabbra is tartom, h szerintem a feherjebol nem tudja az ember feltolteni eleg gyorsan a glukoz raktarait, ha heti 6x intenziven gyur s kimeriti teljesen, en ugyanis mar fel eve heti 2x push pull leg napokat tolok, s mondom, kb keton fel ev alatt annyi izmot szedtem fel, mint most atlagos heten, szoval valahogy -legalabbis nalam, s ugy ahogy en csinaltam - nem mukodott ;) nem veletlen a magasabb proteinszintezis miatt edzes utan jobb azert magasabb glikemias indexre torekedni...
s akkor arrol nem is beszelve, h latvanyosan tobb sulyt is tudok mozgatni, mint ch nelkul tudtam.

mindegy, szo mi szo, a masfe ev keto (egy ev strict keto) rezsemrol vilagmegvalto volt, teljesen uj ember lettem, mashogy allok mindenhez, vegtelen onbizalmam lett - leginkabb azert mert tudom mennyire kitarto tudok lenni - iszonyat fontos lett nekem az h mit s hogyan eszek, az legyen egeszseges es taplalo, es ezt a tudast mar a strict keton kivul is megtartom.
Nekem nagyon bejott, pikkpakk lement 60 kilo zsir, mindenfele szenvedes es odafigyeles nelkul, kb rutinbol. Sokkal energikusabb s boldogabb lettem.
nem veletlen van rajtam ketohoz kotheto tetovalas is, ez egy olyan szakasza eletemnel ami halalomig pozitiv elmeny lesz barhogy is valtozzak az evek soran.

szoval hajra, en tovabbra is jo dolognak tartom (ha valaki utanajar es esszel de legfokepp egeszseget szem elott tartva!!! Csinalja) de egyszeruen amikor mar gyakorlatilag nincs az emberem zsir csak minimalis viszont szeretne magara pakolni 5-10 kilo izmot, akkor mar nem annyira celszeru. Fogyashoz tok jo (ugy h kozben izmot tartson meg az ember) szintentartashoz is, de izmosodashoz reszemrol off.
aki meg tanacsolta annak javaslom h jarjon le napi 1 masfel orat gyurni mikozben zsirt eszik max es egy kilo csirket burkol be melle, s tegye ezt mondjuk fel even at, biztos annyira jo otlet e ez, elmeny e igy az elet, egeszseges e ez es hatekony e ez, arrol utana szamoljon be ;)

[ Szerkesztve ]


nagysz
(tag)

köszi. szerintem én a 70% zsírarányt sosem tartottam. viszont zsíros dolgokat (tepertő, zsíros husok stb) eszek. a 4000kcal viszont irtózatosan sok. amikor számolgattam, akkor inkább a fele (se) jött ki napi adagnak. viszont a fogyás megállt (sőt híztam) így lehet, ideje lenne megint méricskélni egy kicsit..

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Mindenképp érdemes méricskélni, ha mőr rutinból megy mehet kb szemre is, bár zsíros dolgoknál az nehéz szerintem :)
valamint azért arra figyelj, h ha több fehérjét viszel be sokkal mint amennyi kell, akkor az kiránt a ketózisból.
a 70% én se tartottam soha, én ugy számoltam, h 0-20g ch, aktivitáshoz mérten elégséges fehérje (esetemben ez 70-130g között volt eleinte) s a maradék zsír, annyi amennyivel nem éhezek.
kifejezetten csak a keto adaptálás legelején figyeltem arra, h sok zsírt vigyek be, h a szervezetem rájöjjön h itt zsírbőség van, utána már akár ilyen 50-80g körül is elvoltam, sőt. Mértem, vérrel, ketozisban maradtam
én olyan 1300 kcal-al elvoltam a végén, igaz ekkor már eléggé leesett a bmr-em is másfél év alatt...

egyébként nekem a másfél év alatt volt kb 4-5 platóm, amikor pár hétig nem igazán fogytam, egyszerüen csak ragaszkodott ahhoz a tartományhoz a szervezetem :) semmit se változtatva túljutottam rajtuk. Azonban ha nem tudod mennyi kalóriát milyen makrókkal viszel be, s még hízol is, akkor azért érdemes vmin változtatni :)

ja, s egy okosmérleg ami méri a vizet, zsírt, izmot, azt kb kötelezővé tenném keton, napi méréssel reggelente s heti tendenciákat követve :)

[ Szerkesztve ]


nagysz
(tag)

köszi a választ. az a kurvanagy gáz, hogy pontosan tudom, hogy sokat kajálok. és az hiába "ketogén", ha az energiamérleg nem stimmel. a mérés nekem elsősorban arra jó, hogy korlátok közé szorítsam a zabálást :)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"de egyszeruen amikor mar gyakorlatilag nincs az emberem zsir csak minimalis viszont szeretne magara pakolni 5-10 kilo izmot, akkor mar nem annyira celszeru."
Azért különítsünk el két külön dolgot: 1) funkcionális erősödést és az ehhez szükséges izom növekedést, illetve 2) optikailag szebb (nagyobb / teltebb) izmokat. Utóbbi valószínűleg tényleg sokkal könnyebb szénhidráttal, már csak a teltebb kinézet miatt is. De az 1. eset egyszerűen evolúciós okokból elképzelhetetlen, hogy ne működjön ketozisban.


Madwe
(nagyúr)

Mérésről, nem látványról beszéltem. Igen, az első 2-3 napban sokkal teltebbek lesznek az izmok, nem laposak mint keton, mert felvizesednek. Erről is írtam, de nem erre gondolok, hanem pusztán leírtam, h az elmúlt lassan 1 hónap alatt hetente több izmot tudtam magamra szedni, mint fél év ketos fehérjés étrenden. Nem azt mondtam h keton nem lehet izmosodni, lehet, én is izmosodtam, de rohadtul nem volt hatékony. Innentől kezdve meg miért maradjon az ember keton, ha van annál hatékonyabb, ami ugyanugy egészséges? Persze ez már egyénfüggő, részemről fél évig szenvedtem azért h menjen, nem ment. Most meg szaladnak fel az izmok, mintha nem lenne holnap.


BurgBurg
(tag)

Milyen sulyu vagy? Tudnal irni makrokat? Mibol mennyit eszel?


Madwe
(nagyúr)

82 kiló, 14-16% testzsír, 183 cm (utolsó ketós napomon 75 voltam, rögtön feljött 3 kiló víz, azóta 3-4 kiló izom) végcél részemről ilyen 80-90 között bárhol jó, 8-14% testzsírral (téli felzsírosodással nincs gondom)
A kcal és makróim még változnak, folyamat tornászom felfele őket (legalja 1300kcal volt ahonnan elindultam felfele az elmúlt fél évben, egyre több fehérjével de még 20g Chval, január eleje óta eszem drogot, azaz szénhidrátot :D )
Jelenleg elkezdtem egyfajta carb cyclingot:

Súlyzús Edzésnapokon
(5 nap/hét 2x push 2x pull 1 leg - 1h + 20perc HIIT)
300g Ch, 200g P, 65g F = 2585 Kcal
ezt egészen 3000-3500ig szeretném felvinni

Cardio napon
(1 nap/hét - 1h)
100g Ch 200g P 65g F = 1785 Kcal
ezt itt szeretném tartani

Pihinap
(1 nap/hét)
20g Ch 200g P 75g F = 1555 Kcal
kb ezt is megtartom, bár lehet eljön az a szint amikor már nem akarok egyáltalán cutolni, akkor mehet feljebb, de akkor az zsírból lesz, ahogy kardio napon is

Amit észrevettem, h a low carb/ketos napra állásra adaptálás simaliba, nem olyan mint anno elkezdtem, úgy néz ki metabolikusan diverz lettem :D előző nap este már low carbot eszem s reggelit skippelem nem vagyok éhes du. 3kor kicsit megéhezem, azaz a régi ketos omad féle életérzés.
Kardio továbbra is sokkal jobban megy low carb állapotban, ezért ott azok a makroim
Viszont edzés meg - legalábbis nekem - ezerszer hatékonyabb ennyi Chval, elötte lassan szívódóval "töltök" reggeltől kezdve, utána gyorsan szívódóval töltök, jellemzően zsírszegény (szitokszó itt!!! :D) túró mellé betolok áfonyát, almát meg egy kis banánt.

Jelenleg egyébként alvással továbbra is küzdök, többre van szükségem de nehezebben alszom el, azon agyalok most h lehet omega 3 hiány, ami okozhatja elvileg, s eddig ugye iszonyat mennyiségben fogyasztottam manapság meg alig...

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Korábbi posztod alapján ha jól értem 4 hete vagy ezen az étrenden. Illetve most írod, hogy mióta átálltál feljött 3-4 kiló izom. Lehet én tudok rosszul valamit, de (szteroidok nélkül) nem a havi kb. 1 kiló izom a reális? (gyorsan googliztam egyet, az is ezt erősítette meg) Mert ha igen, akkor annak a 3-4 kilónak a nagy része nem izom.

Mérlegekre nem nagyon érdemes hagyatkozni, még a 4 pontosak (tehát amikor kézbe is kell fogni valamit) is 8%-os hibahatárral működnek. Csak talpon mérő még rosszabb.


Madwe
(nagyúr)

Az félreérhető volt valóban az elején, hülyén írtam elnézést: az utolsó strict ketós napom az már több mint fél éve volt, amikor még alacsony volt a fehérje bevitelem. Utána fél évig 20g alatti chn ugyan, de 170-200 körüli fehérjével ettem a zsír, ezt én már nem tartom ketonak. Ezidő alatt a súlyom jellemzően stagnált, rámjött kb 2 kiló izom. Lassan 5 hete fogyasztok cht, ezalatt az idő alatt meg feljött még 2 kg s 3kg víz (ezt a vizes részét hülyén írtam előző hszemben időrendben) szóval egész pontosan fél éve voltam 75kg, fél év megnövelt fehérje mellett lettem 77 (aminek nagyja izom volt ami feljött) elkezdtem cht fogyasztani, hirtelen 2 nappal késöbb 80 lettem (víz), most tartok 82nél (izom) Szóval ahogy pár hszel elötte is írtam, etek alatt jött fel annyi izom rám chval mint elötte fél év alatt nélküle..

Egyébként van bennük 10-15% eltérés is bőven, tudom én is, viszont a tendenciákat jól mutatják. Lehet az alacsony chs magas proteines időszakomban nem 2 kg izom jött rám, hanem 1.6 pl, de nagyságrendileg akkor az azóta mért chs időszakomban mutatott 2kg is ott lehet valahol 1.6 és 2 között. Nem szentírásnak veszem, nem is annak írtam :)


havenday
(tag)

Nem mindegy, hogy az illető már volt olyan izmos(annyi kiló) vagy még sose volt és úgy jött rá a tömeg. Az izommemória effektusra gondolok itt most. A szteroidok kb 20%-al növelik a szintézis mértékét.

üzenetek