[Re:] [Mr. Y:] Július 01-től ÁFÁ-t mindenre! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


HyP3b0y
(senior tag)

Amúgy speciel a Xiaomi termékek itthon szerintem nagyon jó árban mennek a hivatalos boltban. Igaz hogy még így is több mint alin, de az ne felejtsük, hogy hivatalos szerviz/garancia is jár a termékekre és az országban javítanak, nem pedig az EU-ban valahol vagy Kínában. Ha valakinek fontos a garancia amihez nem társul egy zsíros postaköltség, akkor mindenképpen megéri.

A kis szarokra meg évek óta ott van a kis kínai diszkontok, tényleg aliexpress élőben amikor oda belépek.


Gargouille
(őstag)

"A hsz-ed alapján gondolom elfogadod és azon túl vagyunk, hogy "nyugaton" ugye fizetni kell mindenféle olyan dolgokat (üzlet, alkalmazottak, support, adók stb.) amikről Joe Csingcsong "eladó" még nem is hallott, mert a gyárból a (z állami pusholás miatt ilyen olcsó) kínai postára viszi azt amit rendeltél aztán jónapot. "

No igen, csak hát a "nyugati eladó" is Kínából rendeli, akárcsak a "nyugati gyártó" aki valójában szintén Kínában gyártatja (sőt nagyon sok esetben még a tervezés/design is ott történik), tehát kis túlzással azon kívül, hogy ráteszi egy tetemes árrést és továbbadja a vevőnek, nem csinál mást. Vagy mondom egyszerűbben (és persze lesarkítva), hogy érthetőbb legyen: sok esetben nincs rá szükség a láncolatban, csak amolyan "élősködőként" sápot húz közbeékelődve a kinti gyártó/kereskedő és te közéd.

Persze, lehet árnyalni, vannak kivételek meg fokozatok, de tömegében (főképp az olcsó termékeknél) pontosan ez történik. Aki eddig remekül megélt abból, hogy a 250Ft-os műanyag telefontokot 5590Ft-ért árulja itthon (de mindezt úgy, hogy a webshop-jában még a termékfotót is az Aliexpressről lopta, tehát még arra sem vette a fáradtságot, hogy készítsen 3 saját fotót), annak eléggé fájhatott, ha a vevők nem fizetnek neki a "semmiért" felárat, hanem közvetlenül kintről veszik meg.

Abban igazad van, hogy biztosan van sok felesleges kacat is, de nagyon sok olyan apróbb alkatrész, céleszköz stb. is, amit egyszerűen itthon be sem tudsz szerezni, sem olcsón, sem drágán. Ez teljesen szubjektív, hogy kinek mi felesleges és mi nem, ezt nem lehet így kijelenteni. Én is röhöghetnék például a gamereken, hogy nincs vga kártya, de közben attól, hogy számomra tényleg teljesen felesleges, megértem a problémájukat és elfogadom, hogy nekik akár fontos lehet. Szóval ez relatív kinek mi a "felesleges".


HyP3b0y
(senior tag)

A felesleges kacatot a népek csak azért rendelték, mert eddig aprópénz volt. Ezzel kevésbé fognak random dolgokat berendelni, mert már szemmel látható összeg lesz egyeseknek.
Neked akinek alkatrész, céleszköz kell ez kellemetlen, de nem lett ellehetetlenítve ezek beszerzése.
Ugyanígy vannak a VGA-val is a népek. Akinek amúgy munkára is kell az inflált áron is megveszi, kellemetlen de ez van. Többieknek ez csak szórakozás miatt kellene, de megdrágult ez a hobbi egyelőre. Mindenki eldöntheti mire mennyit szán.
És amúgy ez kéne legyen hosszabbtávon a normális, mert a jelenlegi, mindent is megveszek, még ha nincs is rá szükségem fogyasztói magatartás nem fenntartható.


updog
(senior tag)
Blog

"Ez teljesen szubjektív, hogy kinek mi felesleges és mi nem, ezt nem lehet így kijelenteni."

Elég megnyitni egy Aliexpress alkalmazást/weboldalt, nagyon kegyesen és objektíven nézve is >50% :D

Egy hasonló témában linkeltem, nem tudom most előkotorni, de volt erről valami magyar felmérés hogy bőven nagyobb százalékban voltak azok akik azért rendelnek mindent, hogy meglegyen a rendelés élménye, mint azok akiknek szüksége is volt valamire. (semmit nem bizonyít, de persze tudok ismeretségből is mondani ilyeneket, nem egyet).

Előbb is írtam (más is), akinek kifejezetten kell valami javításhoz, spéci hobbihoz, stb. az most is csak annyival járt rosszabbul hogy kicsit drágább lett a hobbija tárgya, hát elnézést, én fotózok, nem kell mondani.

Persze nem ilyen fekete-fehér nyilván, nálad is van igazság, de lássuk be hogy annak van igaza aki azt mondja mint én :D ;] Mármint hogy elejét kéne venni már az egész hülyeségnek, ne az ilyen filléres fityfaxok rendelése-birtoklása jelentse már az örömet az embereknek, le se gyártsák, el se indítsák ide, ne lehessen se Kínából se itthoni százforintos boltban megvenni...

Pl lehetne bevezetni (ha már Kínában nem, itt EU-ban, a vámolás előtt) valami minőségellenőrzést (lásd ugye a "CE" jelzéseket is simán ráhamisítják Kínában), ha valami bazári kütyü nem felel meg a checklistnek, mehet vissza Kínába, fulladjanak ők bele a silány szemetükbe, esetleg aki megrendelte, n+1. alkalommal amikor még mindig ilyeneket rendel, mehet a bünti neki is.

És akkor az értelmes, jó minőségű (pl. gondolom aki javítja az ilyen alkatrészekkel a cuccait az nem a leggagyibb megbízhatatlan alkatrészeket rendeli) dolgok maradhatnának, jöhetnének ahonnan akarnak, legalább még felül is reprezentálódnának az áruforgalomban.

[ Szerkesztve ]


ergoGnomik
(tag)

Mert lehet egy olyan olvasata is ennek az ügynek, hogy Kína az olcsó dömpinggel és a támogatott szállítással előnybe került a nyugati cégekkel szemben. Itt van az a pont, amikor a sokat hirdetett szabad piaci verseny szent szabályai szerint igazából versenyezni kellene velük.

A baj az érvelésedben az, hogy a szabad piaci versenyben nem engedélyezett a piacon kívüli szereplőktől származó támogatás. Ezzel Kína visszaél, és kiszorítja a piacról a nemzetközi versenytársakat.

De a kereskedői attitűdre vonatkozó megjegyzéseddel egyetértek. Viszont azt elfelejteni látszol, hogy egy ideje már mi is a "nyugat" vagyunk. Ez pedig a politikusaink bűne.


#56573440
(nagyúr)
Blog

"Pl lehetne bevezetni (ha már Kínában nem, itt EU-ban, a vámolás előtt) valami minőségellenőrzést "

Lehetetlen sajnos. Hacsak nem egyenként szedik szét mind, kizárt hogy bármi hasonlót meg lehessen valósítani... Egy sima telefontöltőnél sem egyértelmű, hogy ugyanazon a márkanéven két töltőben ugyanaz a bél lesz, a minőségibb márkákat alsópolcos gyártók másolják, amit dzsukalakók másolnak... Volt egy gyerek aki ilyen töltőket tesztelt iparilag érintésvédelmi meg úgy minden más szempontból, elég riasztó volt az adatbázisa...

Egy alin pl ahol bárki árul, ott aztán ami rá van írva meg amit kapsz, az simán 3 külön dolog is lehet...


Eastman
(őstag)
Blog

Szerintem a biztosítószeget már kihúzta a a technokrata ember a tudomány az önmegsemmisítő szerkezetből. Bemegyek kenyérért, bármerre nézek színes műanyag bixxbaxxok minden polcon. Percenkét ezer és ezer újabb árad be az országba. Vak az aki nem látja, hogy ez hamarosan végzetes tragédiához vezet. Lehet még egy picit filózgatni rajta. De már minek?

Ez nem depizés. Kisgyerekként magamra húztam a főttkukorica forróvízét. Le akartam venni a tűzről, azért, hogy segítsek. Emlékszem a pillanatra mikor elzártam alatta a gázt. Hasonlót érzek az utcán heverő műanyagok láttán. Összefoghatu ...nánk, hogy együtt "elzárjuk" a problémát, de a "víz" már forró, a "fazék" pedig irgalmatlanul nehéz.

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

Hát akkor (hogy #27-re is reflektáljak) gondolom így jártunk. A kínai befolyás (itt most nem csak politikai hanem technológia szempontból) ezek szerint akkorára nőtt, hogy kb. csak egy EU/világszinten lépjünk a tökükre, stop minden ami onnan jön (amíg nem ellenőrizhető hogy mi is jön) húzással lehetne ezt az alacsony minőségű szemétdömpinget megállítani, ahhoz meg valószínűleg amúgy is késő, mert azt aláírom, tényleg a "nagyok" is onnan hoznak/gyárta(t)nak kb. mindent.

[ Szerkesztve ]


Eastman
(őstag)
Blog

bkercso
(nagyúr)
Blog

Másik oldala a dolognak:
Kínából rendelt elektronikai alkatrészt beteszik egy borítékba azt' csá.
Farnelltől ugyan ez úgy jön dobozolva és egyenként csomagolva, hogy 10 perc, mire mindent kibontok és utána vihetem le a szemetet. És persze ugyan annyit utazik, mert Kínában gyárcsák, csak előtte még raktározzák és logisztikázzák ezerfelé.


Eastman
(őstag)
Blog

Ha összetörik az is baj. Kiakadok olyankor én is.


Syl
(nagyúr)
Blog

Lehet. Bár nekem külföldről (németből) a kamerarendszerem, karácsonyi szezonban, 2 munkanap alatt meghozta a posta.


N€T0X|N
(őstag)
Blog

Kiderült továbbá az is, hogy ha az SMS értesítőre én Online bankkártyás fizetési módot választottam volna, akkor 950 HUF helyett mindössze 450 HUF lett volna a fizetendő. Szerintük. Szerintem meg az a + 400 HUF elment volna a Banknak, utalási költség címén.

Így van, a weboldalon befizetve az egészet egyben olcsóbb. Online kártyás fizetésnél nincs utalási költség... :U
Amúgy erről azért lehet tudni elég régóta, hiszen már január 1-én be akarták vezetni, csak csúszott a covid-világégés miatt hivatalosan. Nekem probléma nélkül megjött az első csomagom, ráadásul nagyon sokkal gyorsabban ment az ügyintézés és vámkezelés, mint a régi kézi rendszerben, ha megfogták (kettő napon belül megvolt az országba fizikailag megérkezés, vámkezelés, online fizetés, országos elosztóba továbbítás). Amúgy az eVám-ban is csak bizonyos összeghatár felett éri meg előre bejelenteni, mert az fix 799ft, ráadásul online nem is fizethetsz akkor, plusz akkor két helyen kell szarakodni vele (lejelenteni a postának is), hogy ne vámoljanak meg véletlenül kétszer. De majd meglátjuk, hogy hosszú távon milyen.


N€T0X|N
(őstag)
Blog

Na, nem tudom már szerkeszteni: a postásnak viszont ettől függetlenül ki kell vinnie a cuccot mindenképpen, ahogy eddig is, ha megvámoltak. Merthogy akkor nála kell fizetni (kp vagy kártya) az áfát, meg minden költséget, ezért ők nem rángathatnának be. :N


bkercso
(nagyúr)
Blog

Aliexpressen pont, hogy beépítik a fizetéskor a pluszköltséget, nekem utána már nem kell vámkezeléssel szórakoznom.


Gargouille
(őstag)

"A baj az érvelésedben az, hogy a szabad piaci versenyben nem engedélyezett a piacon kívüli szereplőktől származó támogatás. Ezzel Kína visszaél, és kiszorítja a piacról a nemzetközi versenytársakat."

Őőőőő, de hát itt nyugaton nem kapnak állami támogatást az autógyárak, a mezőgazdaság és vagy ezer iparág? Van amikor nyíltan adnak X milliárdot, hogy itt alapítson gyárat és van amikor bújtatva tolja bele az állam a pénzt. Nálunk pontosan ugyanúgy "belenyúlnak kívülről" ahogyan Kínában is. Erre kívántam felhívni a figyelmet, hogy a gyakorlatban mennyire álszent amúgy ez a szabad piaci verseny nevű cinkelt lapokkal játszott kártyajáték. Csupán csak a "szabad" és a "verseny" hiányzik belőle. :D


Gargouille
(őstag)

"Egy hasonló témában linkeltem, nem tudom most előkotorni, de volt erről valami magyar felmérés hogy bőven nagyobb százalékban voltak azok akik azért rendelnek mindent, hogy meglegyen a rendelés élménye, mint azok akiknek szüksége is volt valamire. (semmit nem bizonyít, de persze tudok ismeretségből is mondani ilyeneket, nem egyet)."

Ebben nem fogok vitázni veled, mert ez valóban így van, tényleg rengeteg a kvázi értelmetlen kacat rendelés is, ezt butaság lenne letagadni.

Lehet, hogy már öregszem és belefáradtam abba, hogy bármilyen probléma üti fel a fejét a világban, mindent tiltással, büntetéssel és végső soron pénzlehúzással akarunk kezelni. Mintha ettől megoldódna. Legyen szó parkolásról, környezet szennyezésről vagy kacat rendelésről... attól, hogy vámot szedünk rá és azt valaki szépen elrakja a zsebébe, nem oldódik meg maga a probléma. Szerintem. :)


bkercso
(nagyúr)
Blog

Fogyasztói oldalról nézve stimmel legalábbis, mert azt veszem, amelyik a legjobb, szóval a minőséget elő kell állítani.


bkercso
(nagyúr)
Blog

A probléma, hogy a kínai kigürizi a belét, hogy legyen pénze a családjának élelemre, míg mi kacatszámra megvesszük a termékeit, mert hülye-olcsó és nem számít. Szóval egyenetlen az elosztás.
Hiába környezetszennyező, ha a megélhetés függ tőle, akkor az állam sem fogja környezetvédelmi vagy egyéb okból ezt leszabályozni szerintem.

És mindez a szabad versenyből következik: ezt diktatúra "szabadon" marad le a kapitalizmus mögött életszínvonalban.


dabadab
(titán)
Blog

Kiderült továbbá az is, hogy ha az SMS értesítőre én Online bankkártyás fizetési módot választottam volna, akkor 950 HUF helyett mindössze 450 HUF lett volna a fizetendő. Szerintük. Szerintem meg az a + 400 HUF elment volna a Banknak, utalási költség címén.

Hogy mi? Bankkártyás fizetésnél utalási költség?...

üzenetek