üzenetek

hozzászólások


Egon
(nagyúr)
Blog

A cikkben vannak keveredések, és egy kicsit túl is van bonyolítva a kérdés:

1. A talajból a lábazaton át a falakba szivárgó víz nyomán kialakuló penészesedést salétromosodásnak hívják, és persze értelemszerűen egész más eszközökkel kell ellene küzdeni, mint a hidegpontokon páralecsapódás következtében kialakuló penésszel.

2. A penész kialakulásának okát az írásban szereplő táblázat remekül szemlélteti. Kiolvasható belőle, hogy elvben három módszerrel is lehet küzdeni a penész kialakulása ellen: egyrészt a harmatpontok értékének növelésével (szigeteléssel), másrészt a belső relatív (!) páratartalom csökkentésével, harmadrészt a belső hőmérséklet növelésével (ugyanis relatív páratartalomról beszélünk, mégpedig azért, mert egységnyi levegő eltérő mennyiségű párát képes felvenni (minél melegebb, annál többet), azaz a lakásban, adott pillanatban jelen levő fix páramennyiség, más relatív páratartalmat jelent mondjuk 18, mint 22 fokon, és ennek megfelelően a harmatpont is lejjebb lesz).
Természetesen azt a komponenst szükséges módosítani, ami problémás, pl. egy 15-16 fokos lakásban (vagy helyiségben), normál páratartalom és szigetelés mellett is ki tud alakulni páralecsapódás, és ennek nyomán penész, így egy ilyen esetben a hőmérséklet növelése lesz a célszerű megoldás.

üzenetek