üzenetek

hozzászólások


Egon
(nagyúr)
Blog

Egyrészt, az emberek a kényelmes környezethez igényelnek egy fix (relatív) pártartalmat, amit meg is fognak próbálni megtartani (párásítás).
Másrészt, az emberi jelenlét is egy folyamatos páraforrás: nem csak a kívülről beáramló levegő páratartalmával kell számolni.

Így van. De ez semmiben nem cáfolja azt, amit írtam.

Azaz a páratartalom nem fog arányosan csökkenni a hőmérséklet növelésével.

Ez viszont marhaság, és semmi köze sincs az előzőkhez. Adott háztartásban, adott szokások mellett (pl. napi 2*5 perc szellőztetés, fejenként 10 perc zuhanyozás, egy óra főzés stb.), egy adott pillanatban lesz mondjuk (per has) 10 (vagy 15, tökmindegy a példa szempontjából) liter víz a levegőben, pára formájában. Ez egészen más relatív páratartalmat jelent 18 és 22 fokon.

A cserépkályha manapság elég speciális, nem túl gyakran előforduló képződmény, ebből általánosítani nem nagyon lehet. Sajnos nálunk (cserépkályha nélkül is) nagyon alacsony a páratartalom valamiért, de azért ennyire nem (35-40% körül szokott lenni). A sarkok penészesedése nálatok (ilyen alacsony páratartalom mellett) egyértelműen a hidegpontok miatt lehet, azaz valami nincs rendben a külső szigeteléssel (vagy egyszerűen nem tud felmelegedni a fal, mert szorosan rajta van egy szekrény stb.).

[ Szerkesztve ]

üzenetek