üzenetek

hozzászólások


Feketelaszlo
(senior tag)

Ha az utókor megbecsüli, akkor állni fog. A régi épületek többsége sem efféle statikai vagy technikai problémák miatt bontódik, hanem egyszerűen már nem trendik, kimentek a divatból. Ez viszont hosszú távon nem lesz fenntartható, az építészet nem tud fast-fashionként működni ahol 10 évente felújítasz, mert egyrészt hiányzik a méretgazdaságosság, másrészt ahogy te is rámutattál olyan energiaigénye van, aminek mai színvonalon való biztosítása hosszú távon nem megoldott. A különbség annyi, hogy (ha jól értem) a te véleményed szerint ebből az következik, hogy vissza kell térni a régi paraszti építészethez, szerintem meg az, hogy - még ha hosszú távon is térül meg, de - már ma kell jó minőséget megkövetelni, amivel a jövőben nem lesz szükség az épületállomány olyan ütemű cseréjére amit a korábbi tapasztalataik alapján elvárnak egyesek.
A 0 közeli energiafelhasználású ház fogalma nekem nem azt jelenti, hogy minden elérhető modern kütyüt szórjunk bele az alaptól kezdve és bonyolítsuk túl a fogyasztás csökkentése érdekében, hanem azt, hogy olyat kell építeni ami már évszázadok óta bizonyított, csak szigorúbb hőtani kivitelezéssel.
Azt nem fogom állítani, hogy minden egyes, a topikban elhangzott technológia kibír ennyit (a műanyagok és ragasztók pl. valószínűleg nem), de remélem érthető, hogy nem akarok mások által felszínre hozott anyagokért személyes felelősséget vállalni :) .

üzenetek