üzenetek

hozzászólások


tordaitibi
(veterán)
Blog

Aki azt állítja, a népi mendemondára meg az idó által megszépített hallomásokra támaszkodva hogy a vályog és sárház nem rohad meg nem penészes, az fáradjon ki hozzám Pécelre és negálja a véleményét azonnal.

1927-be épült a ház, 40 centis sárfalak, és rohad meg penészedik az egész.
Ennek a legfőbb oka hogy nincs alapja, és mivel az az anyaföldből folyamatosan szívja fel a vizet, ezért a küzdelem reménytelen. 60 centi magasan van felsalétromosodva a fal.
Igen tudom lövessem be fémlemezzel 10-12 milláért. Oké, és akkor még ott vannak a helyiségek amikbe kb. 30-40 éve tettek betonalapot mert az se volt, és ezt is fel kéne törni hogy a fémlemezt összekössem az aljzatszigeteléssel. Mivel jelenleg ha felszedem a linóleumot, a lamináltat, az alatta lévő 5 centi XPS-t, akkor ott vizet látok az aljzatbetonon. Bennt a nagyszoba közepén. Ennek javítása úgy kb. kimondhatatlan összeg és összemérhető az ingatlan értékével azaz gazdasági totálkár.
Így marad a gyakori szellőztetés és a Savo.

szóval penészes az, akárki akármit mond.
Régen valóban nem lehetett ennyire penészes mert a téli belső páranyomás a töredéke volt a mainak.
Ugye nem a házba hanem nyárikonyhába főztek télen is, nem volt gőz, meg fürdéhez 1lavór víz kontra napi több ember többszöri zuhanyzása. Az tolja ám rendesen a páramennyiséget.

Valamint, mikor megvettem a kecót 14 éve, az első téli 470ezer forintos fűtésszámlát elkerülendő, beszigeteltem a födémet. Ez is hozzátesz meg a zsindelytető. Mivel anno nem számított, rakták a kályhát, a kevés pára a szinte csupasz deszkafödémen meg a nádtetőn simán kidiffundált. Most meg benntmarad.

Vagyis csak akkor van értelme a hangzatos "debezzegrégennempenészedett" szajkózásának ha reprodukáljuk a 100 évvel ezelőtti lakhatási szokásokat is mellé. Akkor valóban nem penészedne.

Üdvözlettel és tapasztalattal
egy sárházlakó.

üzenetek