VoIP telefonálás - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


smelo
(csendes tag)

Akkor nagyvonalakban nezzuk a router nelkuli sipurakat:
spa 1001 es spa2002: a ketto kozott az FXS portok szamabn van kulonbseg, tehat abban, hogy a 2 szolgaltatot 1 vagy 2 telefonkeszulekkel kezeled le.Az spa1001-hez ertelemszeruen 1 keszulek kell, mindket VoIP szolgaltato azon csorog, es mindkettorol azon megy ki a hivas. (kifele egy #-el valasztasz a vonalak kozott) Az spa2002 mindket szolgaltatot kulon telefon kezeli. Ezeknek elonyaei hatranyi megvannak:
-2 telonak, hogy fuggetlenul parhuzamsoan tudod oket hasznalni
-1 telonak, hogy ossze tudod a 2 vonalat kapcsolni (konferencia), valamint nem egy keszulekhalmaz az asztalod.
Es ott az spa3000, szinten 1 telefonnal (1 FXS port):
Ez tud egyreszrol 1 VoIp bejevo-kimeno hivasokat, 1 vezetekes bejovo-kimeno hivasokat, valamint meg 4 masik VoIP kimenoket inditani (4 db gw-n kersztul). Valamint felepitese folytan tud vezetekes-VoIP, VoIP-vezetkes atjarast.
Egy masik lehetoseg meg aki tovabb ''szepiti'' rendszeret, es nincs vezetekese:
spa1001 es spa3000 osszekapcsolasa: Az spa1001 telefonportjat (FXS) az spa3000- Line portjara (FXO) kotni.


snemeth
(aktív tag)

Egy masik lehetoseg meg aki tovabb ''szepiti'' rendszeret, es nincs vezetekese:
spa1001 es spa3000 osszekapcsolasa: Az spa1001 telefonportjat (FXS) az spa3000- Line portjara (FXO) kotni.


De ezzel mit lehet elérni?
Így 2-vel több voip szolgáltató kimenő/bejövő hívását tudja kezelni, ellentétben a ''sima'' 3000 1db kimenő/bemenő voip vonalánál? Plusz az 1001-en jövő hívást át lehet irányítani a 3000 valamelyik kimenőjére?


kkriszo
(csendes tag)

Ja van ilyen. Pl. Sipura SPA-841, Grandstrem GXP-2000, Welltech. Jevaslom valamilyen SIP kütyüt venni már csak azért is mert óccsi. Pl. Sipura SPA-841 kb. 18 rugó. Itt aztán nagy a szórás minőségben mert bele lehet nyúlni gagyi cuccba is. A nagy helyzet az, hogy ez a terület (és itt nem a cégeknél használt IP telefon rendszereket értem mint pl. Cisco Call manager) még eléggé fejlődésben van. Érdemes a szolágltatónál megnézni, hogy milyen eszközöket támogat. Az biztos, hogy itt nagy bumm lesz, mert ha a T-Com rászánja magát arra, hogy megállapodik a 21-es számok végződtetéséről akkor az IP telefonodhoz (amit akár a földgolyó másik oldalán is tudsz használni) kaphatsz földi számot (nem földrajzi szám) és a rokonyok pl. külföldön óccin hívhatnak.
WIFI telefont illetően a Zyxel-t agyonalázták egy tesztben. Viszont egy holland kollégám hozzájutott egy UTStarcom's F3000 WiFi b/g VoIP telfonhoz ami igen jó minőséget nyújtott.
http://www.engadget.com/2005/12/01/utstarcoms-f3000-wifi-b-g-voip-phone-coming-mid-december/
Küldök majd egy linket valamikor egy új magyarországi szolgáltatóról aki most indul ésd beta júzereket keresnek.


kkriszo
(csendes tag)

Persze úgy általában tudsz peer to peer hívást is csinálni szinte mindegyik telefonnal, mivel a SIP (ellentétben az MGCP-vel) képes erre akárcsak a H.323.
Csak tudnod kell az ellenoldal IP címét. A gond ott van, ha a kedves ellenoldal mondjuk dinamikusan kap IP címet, na akkor aztán lehet úgyeskedni, mert elég nehéz a dolgod. :(
Ja igen csinálhatsz te is SIP proxyt mondjuk Asteriskkel (linux alá) vagy vannak gagyisztikus Winfosos progik is, de akkor má inkább javaslom a szolgáltatót.


canniball
(nagyúr)
Blog

''A gond ott van, ha a kedves ellenoldal mondjuk dinamikusan kap IP címet...''
Nekem is dinamikus IP-m van. Ezért gondoltam, hogy hátha léteznek ''nevesíthető'' készülékek és ezek nem IP cím, hanem név alapján kapcsolódnak egymáshoz.

''Ja igen csinálhatsz te is SIP proxyt...de akkor má inkább javaslom a szolgáltatót.''
Annyit tényleg nem ér az egész, akkor inkább szolgáltató.

''Küldök majd egy linket valamikor egy új magyarországi szolgáltatóról aki most indul ésd beta júzereket keresnek.''
Várom. :)

És más se tartsa vissza magát aki tud ajánlani a Neophone ''feltöltős'' csomagjához hasonló szolgáltatást. :)


kkriszo
(csendes tag)

Pont a nevesíthetőség problémáját oldja meg a sip proxy (location database) és egyéb szolgáltatások pl. hangposta vagy PSTN hívószám hozzárendelés és társai. Persze lehet trükközni pl. DDNS, de én nem vagyok híve. Egyébként én sem vagyok feltétlenül szolgáltató párti, de ilyen esetekben nem árt, mert ez nem olyan dolog amit kvázi egyszerű felhúzni, mint egy email vagy webservert. Na meg a plusz szolgáltatások amiket kaphatsz az mindenképp megéri. Ja igen most fogják Magyarországon piacra dobni (néhány héten belül) a Linksys új IP telefonját (SPA-941). Sikerült egyet kipróbálnom és az nagyon teszett. Design tisztára mint a Cisco IP telefonjai. Hangminőségra profi még a G.723 codec-kel is egész jó (kb. mobil teló minőség).


canniball
(nagyúr)
Blog

''...most fogják Magyarországon piacra dobni (néhány héten belül) a Linksys új IP telefonját (SPA-941).''
És az árát is láttad? :((

''...én sem vagyok feltétlenül szolgáltató párti, de ilyen esetekben nem árt...''
Azt hiszem én is megmaradok ennél a megoldásnál.


kkriszo
(csendes tag)

Kb. 30-35e.


Bohus
(aktív tag)

Internetes telefonáláshoz Skype-ot, vezetékes híváshoz Voipbustert, ill. most ennek egy ingyenes klónját, a Voipstunt-ot használom. Igazi problémám most az, hogy az internetszolgáltatók által biztosított A(ssimetric)DSL szolgáltatás egyre asszimetrikusabb. Pl. Invitel területen az 512 kbps-es vonal 96kbps feltöltést biztosít, az 1024-es 128 -at, a 2Mbi/s 192-t. Ez arányokban durván 5:1, 8:1 ill. 10:1-nek felel meg. Sajnos a szolgáltatók nem nyújtanak a sávszélesség emeléssel arányos feltöltési sebesség növelést. Ez sokakat nem zavar, de most hódít a BitTorrent ill. a Voip, és mindkettő megköveteli a magas feltöltési sebességet. Nem panaszkodhatom, 2Mbit-es vonalam van (Németo.-ban ez a legkisebb rendelhető :F ), 2 gépre megosztva, feltöltési sebességem 192 kbps. Elvileg szavam sem lehet, a Skype dokumentációja szerint a progi általában 3-16 kilobytes/sec, azaz 24-128 kbps sávszélességet igényel. Igen ám, de mivan akkor, ha mellette fut az Azureus, vagy a másik gépen online tolják a játékot, ami felzabálja a sávszélességet. Az, hogy a hangminőség nem lesz az igazi, és akkor még nem is említettem a videoátvitelt, mivel az új Skype már ezt is támogatja, és szintén igényli a sávszélességet. Hoppácska, cseszhetem a 2Mbit-es vonalam, mert felfelé a 192 kbps egyszerűen kevés!
A szolgáltatóknak a piaci igényekhez igazodva lépniük kellene. Én most a 2048/192-es csomagomat simán lecserélném 1536/384-ra, feláldozván 512 kbps letöltést, 128 kbps feltöltésért. Csakhogy ilyen most nincs. Pedig ha az 512/96-ot (ami van) megtriplázod, akkor ez lenne.
Kicsit olyan ez, mintha vennél egy új autót amiben mondjuk nincs fűtés, meg cd-rádió: megy-megy, de nem az igazi. Ha ti is úgy érzitek, hogy itt szorít a nadrág, és van tippetek hogyan lehetne rávenni őket a változtatásra, írjátok meg. Kollektív aláírásgyűjtés vagy vmi. hasonlóra gondolok.
Egyébként jelenleg egy bandwidth management képes routerrel ura vagyok a helyzetnek, de ilyen nincs mindenkinek, az igazi megoldást a szolgáltatóknak kell nyújtaniuk.


snemeth
(aktív tag)

Tartok tőle, hogy pont a filecsere miatt ilyen kicsi a feltöltés sávszélessége. :(


canniball
(nagyúr)
Blog

Hát ez az, kicsit soknak tűnik mikor már ~13ezer körül is be lehet szerezni készüléket. [link] :U


snemeth
(aktív tag)

Na igen, de ez azert nem ugyanaz. ;)


canniball
(nagyúr)
Blog

A pontos technikai specifikációkba nem mentem bele (felesleges is lenne, mert nem értek hozzá), de amit én linkeltem azzal is lehet telefonálni (több protokollt is ismer) és van memóriája. Mi kell még?


rebix
(csendes tag)

Sziasztok!
Van egy UPC-s voip-telefonvonalam, de arra gondoltam, ha lejár az előfizetés nem hosszabítanám meg, hanem használva a kapott kábelmodemes ATA egységet (ugysem cserélik le egy egyszerűbb kábelmodemre) valami 0FT havidijjassal használnám tovább. pl Neophone.
Lehet-e változtatni az UPC-s ATA egység beállításain? Működhet ez szerintetek?

Üdv.: rebix


shabbarulez
(őstag)

Nem fog működni. Mivel az eszköz nem a tiéd így a beállításait sem tudod módosítani, a UPC-nek pedig nem érdeke hogy te ingyen használd konkurens piaci szereplők szolgáltatására az ő eszközük. Amikor megszűnik a telefonszolgáltatás, nagy valószínűséggel távolró deaktiválni fogják az ATA portjait.


rebix
(csendes tag)

Igaz,
megnéztem a modem IP-címen elérhető webes felületét és valóban le van tíltva minden beállítás.


kkriszo
(csendes tag)

Hát igen a hang és video forgalom az igen érzékeny (csomagvesztés, jitter stb...). ;) Németországban már hódít az ADSL 2+ ami ha jól tudom up to 24Mbps.
Mivel kis hazánkban még ez nem nagyon megy ezért a csomagok is kisebb sebességűek. Mivel előbb vagy utóbb megjelennek a piacon a triple play szolgáltatások (IP TV, VoD), ezért muszály lesz valamilyen megoldást találni a sebességigény növekedése miatt. Ezt vagy az ADSL2+ vagy a fibre to home fogja megoldani, úgyanis legyünk őszinték, hogy a réznek nincs nagy jövője.
De visszatérve a problémádhoz, azért vannak megoldások pl. routert használva queuing-ot beállítani. Mivel az upload a szűk keresztmetszet a kiküldött csomagok között rangsort felállítva (és persze a hang és video forgalmat előnyben részesíteni) lehet javítani a hang minőségén. Na persze ehhez tudnod kell, hogy milyen portokon megy hang forgalom meg persze olyan router kell ami ezt tudja. A vissziránynál meg reménykedj, mert ott a szolgáltatód nem fog semmit beállítani. :O


klezzz
(tag)

Hi!
Asszem ez a megfelelő topic.
A kérdésem: meglehet valahogy oldani azt, hogy lannetes pppoe-t használó iptelefon helyett a pc-t haszálva tudjak telefonálni?
Az utp kábel a telefonba (grandstream bt100) megy majd a router(smc vbr) és 2 pc.
thx


_ak_
(addikt)

Sziasztok!

Szeretnék karácsonyra venni egy voip telefont, de nem igazán ismerem ki magam köztük, vannak esetleg tapasztalatok bizonyos márkákkal vagy típusokkal, h melyiket érdemes venni? Wifis kéne skype támogatással. Vagy ha esetleg tud valaki egy pörgősebb topikot ilyen témában, akkor azt is megköszönném!


kopee
(csendes tag)

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, hátha van valakinek tapasztalata e téren.

Egy irodából lenne szükségünk 12-14 kimenő vonalra (telefon marketing)
Már megvannak a szükséges kütyük (linksys spa8000 és több pap2t)

Eddig voipbuster-t használtunk, azonban a megnövekedett használat miatt lekorlátozták az ingyenes hívásokat.

Ez valamilyen szinten érthető is, mivel a Betamax rendszeren keresztül IP-re nézik a felhasználást. Ezzal sajnos a többi Betamax klón is kiesett mint pl voipwise freecall és társai.

Olyan megoldást keresek, ahol felhasználónként kapunk ingyenes perceket, vagy 3-4 forintos percdíjjal másodperc alapú számlázás működik.

Kerestem céges szolgáltatókat, azonban ami csábító lenne, mind pl a [www.siptraffic.com] , ott nem enged regisztrálni.

Várom segítő válaszaitokat, valamint megjegyzéseket a problémákkal kapcsolatban.

Üdv: kopeee

[ Szerkesztve ]

üzenetek