[Re:] [erdoke:] Mennyi növényt és C vitamint kellene ennünk? Csak egy érdekesség... - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Általában a zöldség gyümölcs javítani szokott egy gabonában gazdag étrend élettani hatásain, ezért is különös, hogy itt az ellenkezőjét találták."
Vicces lenne ha kiderülne, hogy valójában a gabona egészséges, és a többi zöldség / gyümölcs ami káros.

Egyébként végiggondolva a gyümölcsök nem tűnnek túl megfelelő tápláléknak az ember számára. Lényegében a természet "édességei", tele cukorral. Ami előnyük lehet az a magas rost és vitamin tartalmuk. De mindkettő pótolható máshonnan, akár hatékonyabban is.

Aztán gondolkoztam a kiinduló cikken. Oké, hogy sok előnye van annak, ha valaki kizárólag húst fogyaszt (vagy nagy arányban fogyaszt azt), de mi a helyzet a köszvénnyel? Jól hangzik sokáig élni, de nem sok értelme van ha az ízületeink használhatatlanok lesznek.
Egyébként googliztam egy sort ezen a vonalon, és találtam egy érdekes dolgot: a köszvény jelenleg élő állatfajok közül szinte csak az embert és az emberszabású majmokat érinti, ugyanis lényegében minden más állat (és élőlény, kezdve baktériumoktól) képes termelni urate oxidase (angol site-on néztem, nem tudom mi lehet a magyar megfelelője), ami lebontja a húgysavat. Viszont nálunk nem termelődik. További érdekesség, hogy van rá génünk, csak inaktív.
További érdekesség, hogy a húgysavnak erősen anti-oxidáns hatása van (feltételezik, hogy ezért jelenthetett evolúciós előnyt az ezt lebontú anyag termelésének a megszűnése). Viszont ha erős antioxidáns hatása van, akkor nem lehet, hogy a növényi eredetű táplálék elhagyása a megnövekedett húgysav koncentráció miatt okozott kedvezőbb oxidatív stressz állapotot? Viszont hiába itt visszautalnék az első felvetésre, hogy hiába ez a kedvezőbb állapot, ha az ízületeink rövid távon használhatatlanok lesznek... (források: [link], [link])

[ Szerkesztve ]

üzenetek