bkercso blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Fraktálok - még...

  Folytatva a megkezdett fraktálozást, pár kép kötetlenül.
  Burning Bird és Burning Ship frakátlok belső színezése következik (vagyis a nem-divergens részeké, amik általános ábrázoláskor feketék maradnak).
  A kód alapötletét Kali publikálta a FractalForums-on vagy 8 éve. A kettő közül valamelyik, ahol zk az aktuális komplex szám négyzete:

  m_old:=m;
  m:=sqrt(zk);
  if m>1E-10 then sum:=sum+abs(m_old-m)/m;

  mold:=m;
  m:=sqrt(zk);
  sum:=sum+exp(-m-abs(mold-m)/2);

  Ezt iterációnként el kell végezni és a végén sum szerint színezni.
  Az iterációs számot belső színezésnél pontosabban be kell lőni, mint a hagyományos színezéseknél, mert ettől függ a képek információsűrűsége.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hete 11

 • Határok

  "Fiam, ne fraktálj már!..."

  Blogbejegyzés 1 hónapja 36

 • TicTac UFO - mi lehet ez?

  Több száz amerikai katona és radarok is látták a megmagyarázhatatlanul mozgó repülőket 2004-ben:
  https://index.hu/techtud/2021/01/18/a_tic-tac_incidens_azaz_ufot_latott_egy_fel_flotta/

  Nyilván adódik a kérdés, mi lehet ez az egész?
  Ahogy a cikk is írja, gyanús, hogy lefoglalták az észlelést rögzítő eszközöket, amiből arra következtethetünk, hogy amerikai tesztjárműveket láttak. Azonban erős a kétségem efelől, mivel hasonlóan repülő járnűvekről már a '60-as években is beszámoltak, amikor is szerintem még nem rendelkezhettek ilyen technológiával, sőt, ilyen repülési képességekkel rendelkező eszköz vezérlőrendszerét sem tudták elkészíteni. Nem lehetett olyan áramkörük, sem anyaguk, ami szét ne szakadna ilyen gyorsulásoktól. Ma sem tudunk ilyesmikről.
  Lefoglalni pedig a többi észleléskor előkerült dolgokat is lefoglalták.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 hónapja 47

 • Filmajánló: Archive (2020)

  Szerintem egy szép és érdekes film egy "kétgyerekes apáról", amibe az öngyilkosságtól az önfeláldozásig sok minden belefért, meg még egy "kötelező" fejreálltás is a végére. :)

  Archive (2020)

  Blogbejegyzés 4 hónapja 2

 • Netflix - The Social Dilemma (2020)

  Egy nagyon fontos és aktuális film!
  [link]

  Blogbejegyzés 5 hónapja 13

 • Hálátlan gondolat - Általános iskolai tanárok

  Nagyon nem illene, hogy ilyesmi az ember eszébe jusson, mégis általános iskolás koromtól szembejön a kérdés: hogyan értetheted meg a gyerekkel a tényt, illetve hogyan dolgozhatja fel egy gyerek, hogy - szerencsés esetben pár kivétellel - egy marék mondjuk "butácska", önálló gondolkodásra lusta vagy képtelen ember tanítja naponta.

  Csak egy példa, messze-messze nem a legdurvább, több százat meg tud mindenki a saját gyerekkorából vagy a gyerekeiéből; túlragozni már mindenképp túlzás volna:
  https://qubit.hu/2019/03/05/horror-az-iskolaban-egy-harmadikos-kissrac-kulon-irta-le-hogy-rezedeny

  Blogbejegyzés 7 hónapja 76

 • Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)

  Felteszem ide, hogy csak linkelni kelljen, ne kelljen mindig újra lerajzolnom... :DDD

  Egy egyszerűen és olcsón megépíthető LRC-szűrőt ismertetek, amelyet kapcsolóüzemű adapter után kötve egy igen jó minőségű tápegységet kaphatunk: a kapcsüzemű adapter (ma már ugye csak ilyeneket kapni) garantálja a feszültségpontosságot, túláramvédelmet, túlfeszültségvédelmet és érintésvédelmet, míg a szűrő leszűri a feszültségzajt, egészen a hangfrekvenciás tartomány aljától kezdve.

  Az így kialakított táp jobb a "csoda" analóg szabályzós tápok 99%-ánál, mert azokban egyrészt az egyenirányítódiódák zaját nem szűrik megfelelően, másrészt a lassú, visszacsatolt feszültségstabilizátorok torzítása sajnos hallható (HiFi eszközök táplálása esetén).

  Kapcsrajz. Aki most lát ilyet először, az inkább vásároljon valamit annak: bal oldal a bement, jobb oldal a kimenet, míg az alsó vezeték a közös negatív pólus

  A kapcsolásról röviden

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 98

 • Fizika - napi hangos gondolkodás

  Témaindítónak talán megteszi...

  Mottó: "Az összetettebb struktúráknak megvannak az öntörvényei, amelyek nem vezethetők le a struktúra elemeiből bármennyire alaposan ismerjük is őket." (Rockenbauer)

  Fraktálszerűen mély Univerzum és spontán információ

  Olyan "dolgokat" (nem értve bele pl. a jelenségeket) hívunk a fizikai valóságban létezőknek, amelyek stabil kiátlagolódásai a valóság mélyebb rétegének. Pl. egy anyaghullám a lehetőségtér kiátlagolódásaként fogható fel. Egy proton pedig a fluktuáló nyomású kvarkok és gluonok kiátlagolódása.
  [A jelenségek nem stabilak időben. A mennyiségek szimmetriák, vagyis stabil viselkedési tulajdonságai a valóságnak. A képletekkel pedig viselkedési módokat írunk le, vagyis változásokat/kölcsönhatásokat. Többnyire időben, de megfogalmazhatók variációs elvek is, amik a lehetőségtérről szólnak.]

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 12 hónapja 18

 • 2,5 éves Minecraft világom - 2. rész

  Na, repültem egy kört, így készült kép arról is, amiről már elveszett.
  Igazából nem az építkezésről szól a játék, hanem a túlélőzésről, szóval a beleölt időhöz képest nem épült sok minden. Először az 1. Vár készlüt el, ami aztán majdnem 2 évig volt a főhadiszállásom. Alatta óvóhelyiségekkel, kicstárral és az előző bejegyzésben leírtakkal.
  Kb. 2,2 éve épülhetett a torony, 1,5 éve kapott várfalat és a föld alatti helyiségeket, majd' 1 éve meg rendbetettem az udvart és beköltöztek a top-falusiak:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 1

 • 2,5 éves Minecraft világom (survival) :)

  2,5 éve játszom túlélőben ebben az adott világban. Ez a 2. váram, Bodensee egyik várának ihletésére (tavaly június-október). :) A nyers vár 30-50 óra lehetett, valós időben 1 hónap. Aztán jöttek a melléképületek és a részletek, kb. 100 óra, mert közben játék is volt; főleg termelés és kereskedés meg enchant (2 fullos gyémántpáncél-szett készült ez idő alatt, jórészt vásárolt vagy a meglévő könyvekből). A félautomata farm előtte készült és folyamatosan üzemelt az építés alatt, a faiskola közben épült, ahogy a full-automata kisnádfarm is, a nagynádfarm pedig utána.

  Mögötte nyílik majd a hegybe vájt köyvtár és ebédlő, ha elkészül valaha (erősen kétesélyes, már unom ezt a játékot kissé :B ):

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 7

 • Közelebb a kvantumszámítógéphez

  Áttörésgyanús eredmény született, amely elérhetővé teheti általános célú kvantumszámítógép létrehozását.

  Kvantumszámítógépek használatával sokféle számítási probléma futásideje a lépések számának függvényében már nem exponenciálisan növekedne, csupán lineárisan, ami sok nagyságrenddel gyorsíthatja az ilyen típusú számításokat.

  Ha mindehhez hozzágondoljuk a mesterséges intelligenciateremtés képességének mára elért ismeretét (ha csupán csak ennyit), máris megértjük, miért aggódnak Elon Muskkal együtt még sokan a mesterséges intelligencia fejlődéséért, a protokollok kidolgozását sürgetve: hogy az mit okozhat nekünk egy hiba/katasztrófa esetén, vagy hogy olyan hirtelen társadalomformáló erővé válik, amit nem tudunk majd bölcsen követni.

  New material shows high potential for quantum computing

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 15

 • Isten teremtett-e mindent?

  Természettudományos ismeretek és az emberré válás történetének ismeretével nézve mit jelenthet az, hogy Isten teremtette az embert, sőt, az egész világot?

  Számomra nagyon érdekes, hogyan gondolkodtak az emberek a természettudományos gondolkodásmód megjelenése előtt. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a laikusok a természettudományok működését és eredményeit manapság is többnyire félreértik, mert túlegyszerűsítve, kontextusukból kiragadva találkoznak csak velük.

  Meggyőződésem szerint Isten a belső minőségünk egy részének megszemélyesítése, amivel/akivel ezáltal könnyebben teremthetünk kapcsolatot, mintha meg akarnánk érteni ezt és megtanulni különböző technikákat (pl. agykontroll stb.). Tudat alatt ezt könnyebben el tudjuk intézni, ha tudatos szinten egy bennünk lakó személlyel keressük a kapcsolatot. A Sátán hasonló: ha egy személyt ítélünk el, könnyebb neki ellenállni és parancsolni, mint egy bonyolult és nem értett tudat alatti minőségnek.
  (Megjegyzem, más vallások más utat javasolnak: meditáció által megismerni a belső minőséget és kimunkálni a kapcsolatot. A kettő között több hasonlóságot látok, mint különbséget.)

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 219

 • BT-hangfal építése (első)

  Igen, a címben szereplő „első” arra utal, hogy létezik második, és minden bizonnyal egy harmadik is készül majd. Most azonban egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, és nézzük meg ezt az egyszerű kis készüléket, ami egy már nem használt szatelitsugárzóra épül, és hangsúlyozottan olcsó és/vagy kéznél lévő anyagokból készült! A cél egy hátizsákban könnyen hordozható, kellő hangerővel és relatíve jó mélyhangokkal rendelkező dobozka volt, no meg persze némi tapasztalatszerzés az olcsó elektronikákkal kapcsolatban.

  Dokumentáció

  Kezdjük az eszköz lelkével: az elektronikával! Alább látható a „kapcsolási rajz”, a mostanában divatos módon dokumentálva.

  A BT-FRS8 kapcsolása. A kondenzátorok névleges feszültsége nem kritikus, mert 6,3V alattit úgyse kapni. A Low-ESR feliratúak értelemszerűen elektrolitkondenzátorok, a többi pedig X7R kerámia, a pF-os értékűek NP0 kivitelűek. Utóbbi kettő típust 0805 méretű SMD-nek választottam. Az Impulzusterhelés 47 ohmos és a Tápszűrők 1 ohmos és az alatti ellenállásai min. 0,5W-osak, a többi mindegy. Az induktivitások minimális áramterhelhetőségét feltüntettem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 13

 • Kínai fejlesztésű D-osztályú IC (NS4358)

  Meghallgattam ezt is. Ahogy minden analóg áramkört, őt is jó minőségű, szűrt táppal kínáltam. Meg is hálálta annyiban, hogy nem produkálta azt a fajta bántó torzítást, amit a zajos kapcsolóüzemű tápoktól az erősítők szoktak. "Tisztán" (csendes háttérrel) szólt és minden rendben lett volna, de másfajta magasfrekis torzítást azonban sajnos produkált. Egyszerűen nem volt jó hallgatni, nem okozott élményt.

  Nem tudom, mi lehet az oka; talán a differősítő... :F Olyan volt, mint egy rossz OPA. Nem tudnék példát mondani, mert még egy TL061 is sokkal jobb nála: az kellemes, hallgatható. Ez csak szól, de nem kellemes.
  Szóval D-osztályú IC-t is neves gyártóktól érdemes venni (a TPA3116 pl. tetszett).

  Mindegy. $5-ért 2x3+5W-os 2.1-es erősítő, hangváltóval. Hátha valakinek a fentiek ellenére még hasznos lehet.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 0

 • Erősítő hatezerér'? - Nobsound NS-01G

  Nem gondoltam, hogy írok róla, de erre nem számítottam... De kezdjük az elején! Ígérem, nem nyújtom hosszúra. :)

  Szóval szembejöttek velem az olcsó kínai erősítőkről szóló tesztek, amik egyik győztese egyértelműen a Nobsound NS-10G (illetve az új NS-01G) tenyérnyi csodája, amelyért végül magam is kifizettem a $20-t eBay-en.

  Nobsound NS-01G. Rendben van. 4 öntapadós gumitappancsot azért tettem rá, hogy a hangerőt tekerhessem és ne az erősítőt magát. (Ez a 2018-as verzió, vagyis ezen már nincs fejhallgatókimenet, de BT és USB-s DAC igen)

  2x50 duplawé van ráírwa

  Az összeszerelés kifejezetten korrekt. Tip-top, jól illesztett ház, okés csatlakozók és kellemes, határozott, lágyan tekerhető hangerőgomb.

  Ötletes az összeszerelés: a hátlap egy vékonyka NYÁK 4 apró csavarral rögzítve az alu házhoz. Rajta egy vastagabb, „önhordó” matrica.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 80