Mr. Y blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Apple Hungary

  Elkövettem egy hibát. Jelentős hibát.
  Leadtam egy rendelést az iStyle-on keresztül. Valamivel több, mint 540.000-et kellett előre utalni.
  Azért rajtuk keresztül adtam le, mert jófej akartam lenni. Hasonló berkekben dolgozom így tudom, hogy részesedés jár nekik.

  Ha ugyan ezt a konfigot megrendeltem volna egyenesen Kaliforniából, semmivel nem lett volna drágább. Viszont 1-3 munkanap a szállítás. Nem úgy, mint az iStyle esetében...
  2 hete áll náluk a pénzem és semmi információ. Felhívtam őket. A válaszuk alapján ők ezt már megrendelték, mert nekik pont nincs készleten, és most kapaszkodjatok meg: "Szállítási idő várhatóan 8-12 hét"!!!

  Több, mint fél millióm van náluk és várjak 2-3 hónapot? Hát Kínából előbb megjönne!!! A röhely az egészben, hogy állításuk szerint nekik sincs semmi információjuk arról, hogy hol tart a rendelés. Én meg itt ülök a monitor mögött és tehetetlen vagyok.

  Ez felháborító, így felhívom a figyelmeteket, ha Apple készülék vásárlásán gondolkodtok: Felejtsétek el Magyarországot! A gyártótól sem kerül többe, de hamarabb ideér!

  Blogbejegyzés 2 hónapja 16

 • Letiltott iPhone teendők

  Sziasztok!

  Ismervén a bennem szunnyadó agresszív, cselekvésre elszánt énemet, a saját lelki nyugalmam érdekében úgy döntöttem, előbb kérdezek, mint cselekszem.

  Bátyámnak vettem egy iPhone SE2020-at augusztusban. Tegnap a szolgáltató letiltotta.
  Nekem 3 dolog áll rendelkezésemre, mint tudás:
  - Az eredeti tulaj telefonszáma,
  - A helyszín, ahol találkoztunk,
  - Nagyjából a kinézete.

  Az lenne a kérdés, mit tudok ilyenkor tenni? Mit érdemes megpróbálni, milyen sorrendben?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Blogbejegyzés 9 hónapja 25

 • Motoros sztorik #02

  A két napos index csere

  Legutóbbi sztorit azzal zártam, hogy átültem egy XF-650 típusú Suzuki FreeWind-re. Ez a történet pedig azt meséli el, hogyan generált egy irányjelző meghibásodása kétnapos munkát.

  Történt ugyanis, hogy ismét Visegrádra gurult a család. Nem, most nem volt semmi malőr, ám hazafelé, mikor elváltunk Édesapáméktól, jelezték felém, hogy a jobb hátsó irányjelzőm bizony nem működik. Mit volt mit tenni, hazáig utasom, vagyis feleségem vette át a jelzőrendszer szerepét. Mivel későre járt, a munka csak másnap kezdődött meg.

  Első nap

  Azt már a gép megvásárlásakor láttam, hogy nem a gyári irányjelzők vannak rajta. 3 csavart jellett eltávolítani a búra leemeléséhez, és akkor jött a szembesülés: Nem az izzó ment tönkre. Ugyanis a komplett izzófoglalat le volt szakadva, mind a két vezetékről, ezt máig nem értem. Nem gondoltam valami túl nagy költségű dologra, így elmentem az indexboltba, kezemben a foglalattal. Ott rossz hírt kaptam, ugyanis az átszerelt irányjelzőm izzófoglalata nem volt sztenderd, így olyan foglalat, ami kompatibilis volt az izzóval, nem fért volna be. Tehát nincsen!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 12 hónapja 0

 • Július 01-től ÁFÁ-t mindenre!

  Én megértem, hogy kizsákmányolt népünkről Hazánk felsőbbjei még több bőrt akarnak lehúzni, de a tegnap délután történt eset azért kiborító.

  Törvényt hoztak, miszerint 2021 Július 01-től minden külföldről rendelt tételért (akár 1 USD az ára, akár több) áfát kell fizetni, 150 EURÓ felett pedig VÁM-ot is. Tiszta sor, fel lehet fogni. DE! A pofátlanságnak is van határa (avagy a fóf*sznak is van vége!).

  Történt ugyanis, hogy kaptam egy értesítőt, miszerint csomagot vehetek át a helyi Posta hivatalban. Ez már megszokott volt, noha bosszantó, mert eddig 2021-ben nem fordult olyan elő, hogy házhoz hozták volna, holott házhozszállítást fizettem. Már-már törzsvendég vagyok a Postán :)

  Ez az értesítő azonban más volt. Írták ugyanis, hogy 150 HUF lesz rajta az áfa, amit be kell fizetni. Utána jártam a dolgoknak, egy kemény 699 HUF tételről volt szó, házhozszállítással együtt lehetett ~1300 HUF.

  Bementem a Postára. Azt mondja nekem a hölgyemény, 950 HUF lesz. Mondom mivan?
  Azt mondja, hogy ugyan 150 HUF az áfa, de 799 HUF a VÁM kezelés. Egy picit eltorzult az arcberendezésem, hogy többet fizessek be, mint a rendelt cucc értéke. Sőt, maga a VÁM kezelés többe kerül, mint ami lapul a csomagban. Hát kérdezősködtem.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 89

 • Segítség, megloptak!

  Komolyan. Ez tényleg segítség kérés.

  Történt ugyanis, hogy múlthét szombaton a Jófogás nevű Online piactéren kinéztem magamnak egy gépet. Az eladóval folytattunk pár levélváltást, a köztünk lévő távolság végett a futárszolgálatra esett a választás és Ő ragaszkodott az előre utaláshoz. Én nem.
  Azonban hajthatatlan volt, nekem pedig nem állt módomban elszalasztani egy ilyen lehetőséget, így miután elküldte nekem fényképeken a Személyi igazolványának és Lakcímkártyájának mindkét oldalát, belementem a dologba. Először PayPal-t akartam használni, mert azt ismerem és tudom, hogy ha baj van, Ők intézkednek.
  Amit viszont nem tudtam, hogy Pay-Pal-ról nem lehet mezei bankszámlára utalni, csak sajátra.

  Ekkor történt kettőnk között egy telefonbeszélgetés.

  Így elkövettem azt a végzetes hibát, hogy előre utaltam (Bankon belül). Köszönöm, nem kérek kioktatást, azt már megkaptam magamtól!

  Azt követően, hogy az eladó maga is megerősítette a pénz beérkezését, megkértem, hogy ha feladja a csomagot, írja meg nekem a nyomkövetési számot. És itt kezdődött a történet igazán.
  Az eladó annyit válaszolt, hogy: Csak előre utalást követően adom fel, előbb nem!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 166

 • Intel VS AMD Vélemények

  Sziasztok!

  Érdekelne a véleményetek, egy felmérés keretében. Intel VS AMD a téma, felhasználási kör pedig Játékok!
  Sokfelől hallom ugyanis, hogy játékra csak AMD, ellenben bármely random keresőben (piaci) rákeresek csak arra a kifejezésre, hogy Gamer PC, 21:4 az átlag arány Intel : AMD viszonylatban, azaz a Gamer PC piac 84 %-a Intel.
  A felmérésben nem érdekelnek pontos konfigok, csak a vélemény, illetve hogy ki mit tapasztalt!

  Előre is köszönöm a véleményeket!

  Blogbejegyzés 2 éve 37

 • Type-C vs Lightning - Pro/Kontra

  Régóta foglalkoztat a téma, így összegezem a gondolataimat.
  Sok helyről lehet hallani, leginkább az internetes médiában, hogy több gyártó, állam és szervezetek akarják rávenni az Apple céget, hogy mobiltelefonjaikban használják ők is a Type-C USB-t, ezzel univerzálissá téve a töltőportot.
  A válasz azonban mindig nemleges volt. Ez az írásom arról szól, hogy miért akarja mindenki rávenni az almás vállalatot erre a lépésre, illetve, hogy az említett cég miért viszakozik.

  Az Apple, mint olyan, sosem közösködött. Sosem használt Mini- vagy MicroUSB-t, inkább saját csatlakozókat tervezett, melyek a 4S szériáig inkább hasonlítottak egy elfeledett Nokia töltőjére, mint a konkurens cégek addigi univerzális megoldásaira, viszont többet is tudott. Legalábbis képes volt egyszerű dokkolásra audió-eszközökhöz.
  Az 5-ös szériával azonban megjelent egy újfajta csatlakozó, ez volt és van a mai napig: Lightning. A csatlakozó, melyet már nem kellett forgatni, bárhogyan elfogadta az adott eszköz és hibátlanul is működik. Ekkor 2012-t írtunk.
  A konkurenseknél is fejlődni kezdett a csatlakozó, itt jött képbe a C típus, ismertebb nevén a Type-C. Ez 2016-ban lett először elfogadott szabvány.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 14

 • ATM-ek és mögöttes szervek!

  Egyszerűen ki kell írnom magamból, mi történt. Na nem azért, mert egyedi eset lenne, hanem azért, ahogyan baktattam a megoldás felé vezető úton.

  Személy szerint nem szeretem a számlámon tartani a vagyonomat. Egyfelől nem bízok a bankokban, másfelől ha van a számlámon egy kis zseton, képes vagyok bármilyen hülyeséget megrendelni az internet világából.

  Így amikor jelezte felém főnököm, hogy utalt, vidáman ugráltam el a megszokott ATM-ig, hogy kezembe foghassam előző havi munkám gyümölcsét, mint ahogyan azt teszem minden hónap elején. Csak most nem ment minden terv szerint.

  A kártyát beraktam, PIN pipa --> Add ide a pénzem!
  Már a leszámolás folyamata ment, mikor egy hirtelen villanás, a gép elsötétül, majd visszatér minden pár másodpercet követően, és... Üdvözlöm! Kérem helyezzen be egy kártyát!

  Lefagytam. Én is, nem csak a gép. Se pénz, se kártya.

  Próbálkozás Level 1

  Felhívtam a bankot. Igaz ugyan, hogy 10 perc kellett, mire elnavigáltam egy ügyintézőig, de azt meg kell hagyni, jól felépített rendszerük van és hallható is, amit a robotasszony mond.
  Elmeséltem a történteket, a megnyugtató válasz pedig az alábbi volt: Az elkövetkező 2 hétben valamikor ürítik és eljuttatják a bankomba, ahol át tudom venni majd.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 99

 • Motoros sztorik #01

  A Felejthetetlen nyaralás

  Előzmények:

  Édesapám kb 9 évvel ezelőtt betolta műhelyébe addigra már 20 éve használt Jawa 350 TYP 634-es típusú, cruiser-re átalakított motorját és nem hozta ki többet.
  3 évvel ezelőtt szintén Ő megvette álmai gépét ennyi év kihagyás után, egy Yamaha Virago 535-ös chopper-t.
  2 évvel ezelőtt bátyám letette az A kategória vizsgát, elővette az öreg Jawa-t és felújította.
  1 évvel ezelőtt bátyám átszállt egy CB400-as Hondára, a Jawa pedig visszakerült a műhelybe.
  Idén letettem az A kategória vizsgát és elővettem a vén vasat. Átalakítottam és megcéloztunk egy családi nyaralást, 5 személy, csak motorok. Szüleim, bátyám, feleségem és végül én. 3 nap volt a cél.

  Indulás:

  Feleségem édesanyámmal mindent megterveztek, a szálláshely 120 km-re lett volna, de a tervek szerint egy 190 km-es túrára lett volna kinyújtva, érintve pár programot (Nagykovácsi, Esztergom, stb.) és cél volt minél több szerpentin, erdős táj.
  Az indulás viszont elcsúszott 3 órával, így még otthon kellett útvonalat módosítani, tudtuk, pár program kimarad - ekkor viszont még nem tudtuk, hogy szinte az összes...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 7

 • Avatto B033 - Billentyűzetek királya

  AVATTO. Mi is jut erről eszünkbe? Szinte biztos vagyok benne, hogy senkinek semmi.
  Pedig létező gyártó és termékei koránt sem rosszak, viszont mégis ismeretlen. Ezen bemutatót azért írom meg, mert a gyártó nem teljesen őszinte a vásárlókkal, de ez nem baj! A miértekről később.

  Mérete csupán 304,4 x 97,95 x 8 mm

  Mi is ez? Ahogy a képen is látszik, egy három részből álló, összecsukható, hordozható Bluetooth-os billentyűzet. Plusz egy TouchPad.
  Nekem angol kiosztással érkezett, ráadásul UK formátumban, ami azt jelenti, hogy kevesebb rajta a billentyű, mint egy átlag hazai kiosztásún. A képen látható, hogy a sok fehér felfestés mellett rengeteg kék is található, ezek mind Fn gombbal elérhető funkciók, ezeket később jobban is kifejtem.

  Összcsukásnál 8 darab mágnes gondoskodik arról, hogy ne nyíljon ki.

  TouchPad

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 10

 • KonzolVilág - Zsák, de hol a folt?

  KonzolVilág:
  Második alkalommal rendeltem most tőlük. Az első is egy rémálom-procedúra volt, mert mire sikerült elmentetni a Weboldalukkal az adataimat, addigra kétszer fordult át a telihold. Akkor éppen itthon voltam, úgyhogy ide vártam a csomagot.

  1:
  A csomaggal azonban elcsúsztak, nem küldték ki időben, így aznap hozták, amikor már dolgoztam. Megkíséreltem felhívni őket, hogy címváltozás legyen, de a telefon felvételét követően olyan sípolás vette kezdetét, ami már 10 másodpercet meghaladva maradandó halláskárosodást okoz. Szerencse a dologban, hogy húgom otthon volt, át tudta venni.

  2:
  Ismét rendeltem tőlük. E-mail-ben ezúttal kaptam csomagszámot is a nyomkövetéshez, de azt a GLS rendszere nem találta, holott Link-ként szerepelt (később kiderült, a kód hibás volt, amit kaptam). Mivel a KonzolVilág Weboldala minősíthetetlen, ezért fél napos könyörgés árán sem sikerült címet változtatni és átkéretni a céghez, így ismét otthoni címemre küldték.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 16

 • Életem jegyzetei

  Természetesen, digitálisan.

  Nem vagyok éppen egy ma született kopasz, de idősnek sem érzem magam, mindazonáltal azt elmondhatom, hogy rengeteg dolgon mentem már keresztül. Azonban mindez nem ide tartozik!

  Ez a történet akkor kezdődött, mikor életkorilag elértem az iskoláztatható szintet. Szüleim, tekintettel arra, hogy milyen adottságokkal voltam ellátva már akkoriban, egy távoli suliba küldtek, ahonnan csak hétvégén látja viszont az ember a családját. A kapcsolattartás azonban fontos volt, így testvéreim közül először én kaptam mobiltelefont.
  Na nem kell elképzelni a legmodernebb eszközöket, valahonnan szereztek egy félig halott példányt. Következő tanév kezdetét már nem élte meg, ezért jött egy újabb, egy évet megélő darab. Jómagam mindig vigyáztam eszközeimre, azonban mint írtam korábban, nem voltak újak. A ranglétra tekintetében ez úgy működött, hogy szüleimtől örököltek bátyámék, tőlük pedig a húgom és én.
  Mindennek az a lényege, hogy szinte évente volt másik telefonom, és szerény meglátásom alapján ez vezetett a jelenlegi helyzethez is. Ahhoz, hogy keressem a tökéletest.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 2

 • Sprinter, avagy hogyan hárítsd a hülyeséged

  Korábban írtam már egy nyers kritikát az egyik futárszolgálat megbízhatóságáról, azonban ez a mostani eset szerintem még azon is túltesz. A címben szereplő céggel volt ez a történet, ami ott kezdődött, hogy a feleségem külföldről rendelt valamit, aminek szállítását ők biztosították a határzárak végett. Így a futár maga ajándék volt, csakhogy a lakás címe volt megadva, ami ilyenkor általában a postai hivatalnál landol, így kényelmesen át lehet venni munka után, de így elkezdödött az ördögi kör...

  Hétfő: Reggel 8-kor jön egy E-mail, hogy aznap 9-12 között érkezik a futár. Mivel nem számítottunk futárra, azonnal tettem egy bejelentést a hivatalos űrlapjukon keresztül, ahol az általuk felsorolt listából tárgyként a cím módosítása rublikát jelöltem meg, annak reményében, hogy sikerül átkéretni (6,1 km).
  Erre semmi reakció nem volt, viszont nem is jött a futár... egészen 13:10-ig. Akkor ugyanis hívta a feleségemet, hogy ott van. Lévén nem volt otthon senki, így nem tudtuk átvenni. Majd holnap...

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 2 éve 7

 • Emlékszik erre valaki?

  Sziasztok!

  Itt főleg az idősebb korosztályt jelölöm meg, mint fő közönség eme kérdés megválaszolásában.

  Pár évvel ezelőtt Édasanyám unszolására felkerekedtünk és lementünk Tihanyba a Levendula fesztiválra. Ott találkoztam vele.
  Édesapámmal és akkor még barátnőmmel mentünk, hogy amíg a csajok elszagolgatják a napot, én se unatkozzak. Meglepetésünkre nem csak a Levendula volt a középpontban. Hanem rengeteg stratégiai és logikai játékot lehetett játszani, az asztali változattól a 10 méteres Sakkig, szinte minden volt. És ott volt ez is.

  Egy játék, aminek elfelejtettem a nevét és sehol nem találom. Azt mondták róla, a Sakk elődje volt. Bár sok köze nem igazán volt hozzá.

  Sajnos elég régen volt, így nem emlékszem a pontos körülményekre és szabályokra, de azt tudom, hogy a két fél nem egyenlő volt. Az egyik fél a pálya közepén katonáival körbevette a királyát, másik fél pedig mind a négy sarokból támadott, király nélkül. Ez volt a kezdő pozíció. Ha jól emlékszem, a bábúk úgy mozoghattak, mint a Bástyák a Sakk táblán (vagy különbözőek voltak?) és úgy tudott levenni az egyik fél a másiktól, ha annak egy bábúját Malom szerűen két irányból közrefogta. Vagy 8x8-as vagy 9x9-es volt a pálya.

  Sajnos csak ennyi maradt meg belőle. Tudja esetleg valaki, hogy miről írok? Nagy segítség volna!

  Blogbejegyzés 3 éve 3

 • Napi jókedv

  Sziasztok!

  Ma fel akartam hívni az eMag Magyarország telefonos ügyfélszolgálatát, persze nem vették fel, ahogy eddig szinte soha...
  No mindegy, nem ez a lényeg. Hanem, hogy a Samu új rendszere (nem tudom, más eszközökön is így van-e) a hívószámhoz egy "okos kijelzés" funkcióval társít egy nevet is. Ez gyakran volt hasznos eddig számomra, bár szerintem itt akadna vita ezen a személyiség kiadása miatt...

  De a legdurvábbat ma írta ki, az eMag Magyarország vezetékes telefonszámára:

  Blogbejegyzés 3 éve 2

 • KDenLive, avagy szivat a Technika

  A KDenLive egy komolynak mondható videó szerkesztő, minden asztali platformra. Jómagam is előszeretettel használom, minden videómat ebben vágom össze mind Win10, mind Linux alatt.

  Valójában ez egy segítség kérés olyanoktól, akik ismerik ezt a programot.
  Benne vagyok éppen egy project-ben, amiben eddig kb 5-6 munkaórám van, amikor a program gondol egyet és nem hajtja véghez az utasításomat.

  Ezen szokott segíteni egy újraindítás, meg is tettem. A látvány, mikor megnyílt, borzasztó. És egyben lehetetlen.
  A gép újraindítását követően a helyzet változatlan, korábbi project visszanyitásánál nincsen probléma. Szemléltetem a gondot:

  Kijelöltem a kritikus dolgokat. A program külön kezeli a videót és annak hangsávját, ezek együtt mozognak, de külön módosíthatóak. Valamiért betöltést követően (akárhány alkalommal) a két sáv elcsúszott egymástól, nem is kis mértékben. Továbbra is együtt mozog, de elcsúszva. Ez egyenesen lehetetlen kellene, hogy legyen. A képeken a vonalak jelzik, minek mivel kellene találkoznia.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 3 éve 3