Nomu S20 – az álcázott túlélő

Létezik kompakt méretű, jó megjelenésű, tisztességes hardverrel felszerelt és megfizethető árú strapatelefon? – írta: bloggiold, 7 éve

Hardver, szoftverezettség

Bár a strapamobiloknál a legtöbbször a külső az elsődleges szempont, az S20 hardveresen is igen masszív lett. Egy MediaTek MT6737T chipset hajtja a mobilt, ami 4 darab 64 bites 1,5 GHz-es Cortex-A53 magból álló processzort és egy Mali-T720 MP2 grafikus egységet jelent. Ez a hardver egy Full HD kijelzővel is megbirkózik, jelen esetben azonban jóval kevesebb képpontot kell kihajtania, azaz elég sok tartalék marad a lapkában.

Az alkalmazások zökkenőmentes futtatását a 3 gigabájt memória teszi lehetővé, amelyhez 32 gigabájt belső tárhely tartozik, ami tovább bővíthető. A microSD behelyezésekor megkérdezi a rendszer, hogy csak tárolásra, vagy telepítésre is igénybe szeretnénk venni. (Adaptive Storage)

A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

A rendszer egyébként kifejezetten pörgős, gyorsan betöltenek az appok, és a memóriakezelés is rendben van, gond nélkül tudunk váltani az éppen futó alkalmazások között.
Egészen apró megakadások időnként azért előfordulnak. Ha a böngészőben például több oldal van megnyitva és egy összetettebb oldalt próbálunk görgetni, de ezek szinte elhanyagolható mértékűek, átlagos használatban pedig tényleg az a fontos, hogy nem lassú a kezelőfelület. Komoly grafikai igényű játékkal is elboldogul a szerkezet, ha a szükség úgy hozza, de nem ez a telefon erőssége.

A rendszer alapjait Android 6.0.1 adja, így itt is találkozunk az új alkalmazásengedély-rendszerrel, a függőlegesen görgethető alkalmazáslistával és az alapértelmezetten elrejtett kezelőfelület-hangolóval.
Az alap Material Design stílus maradt, a Nomu nem is nyúlt bele túlságosan, néhány szoftveres extrával egészítette csak ki, amelyet az Intelligens beállításokban találhatunk. Itt lehet szabályozni a virtuális kezelőgombokat, a duplakoppos képernyőébresztést és a kikapcsolt képernyőre rajzolva milyen műveletek, alkalmazások induljanak el.

A gyártó előszeretettel mellékel régi, AOSP-alapú szoftvereket, amelyek jól megférnek a karcsúsított Google csomag mellett. Igény szerint a Play Áruházból pillanatok alatt megtörténhet kedvenc alkalmazásaink beszerzése. A feleslegesen erőforrás-zabáló, root nélkül eltávolíthatatlan rendszeralkalmazásoktól szerencsére megkíméltek minket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények