DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Cr00py
(senior tag)

FTTB esetében, ha csak net van, akkor 1db utp jön be a lakásba. ( Mindenképp lesz rajta csatlakozó - olyat én még nem láttam, hogy behúzzák, és nincs rajta semmi.. úgy nem is tudná tesztelni, hogy működik-e )
( Ha tv is, akkor utp + koax. ) Ezt pc-hez lehet csatlakoztatni, és azzal építeni fel a pppoe kapcsolatot ( szerződésen lévő felh- jelszó párossal ) Ehez te vehetsz saját költségen egy routert ( ha több helyre kellene vezetékes net ). Ebben az esetben azt az 1 kábelt a routerbe kell dugni, és a router építi fel a pppoe kapcsolatot, mjd a routertől lehet vezetni tovább az utp-t ahová kell.

FTTH-nál egy üvegszálas pigtail kábel jön be, ami egy FTTH Receiver-be megy bele. ( Elképzelhető, hogy valahol 2in1 routert adnak, ezért csak 1 eszköz van ) A reciever-ből megy tovább a koax kábel, ha van tv is ( ezt splitterrel tovább lehet osztani, csak úgy.. mint fttb esetében ) +megy egy pigtail patch kábel a routerbe ( Digis kütyü ) - sárga színű többnyire - a net miatt. Majd a routerből egy utp a sz. gépig.

Ha a digis eszköz teljesítménye nem megfelelő neked ( nagyon alap felhasználásra elég lehet 1-2 mobilhoz kb ) akkor veszel egy gigabites routert, átkéred a digis eszközt bridge módba, majd mögé kötöd a saját routered.

FTTH-nál sajnos nincs lehetőség a szolgáltatói eszközt ki venni az egyenletből, így az mindenképp marad.

tl:dr : FTTB-nél nem kapsz szolgáltatói routert. FTTH-nál lesz 2 kütyü, ha van tv is - ha szerencséd van akkor csak 1 ( változó, hogy hová mit visznek ) + ha komolyabb hálózatot szeretnél, akkor szükséged lesz egy saját routerre, ami + 1 kütyü.

Remélem így érthetőbb.

Ha valami nem lenne tiszta, kereshetsz privátban is.


Gróf...
(aktív tag)

Valaki szerelmes lett a malac farkába!


csiki52
(tag)

nem huznak pedig havonta verem ki a balhét és nem tudok megszabadulni a telefon miatt a szar ZTE hgn 298 as nyavalyás routerüktől
Bp kispest itt volt az elsők között LAN FTTB az optikai elosztószekrény minden emeleten majdnem két éve itt van csak nem hajlandók végre bekötni pedig tavaly nyáron felhivott a szerelő hogy nem huznak uj kábelt hanem még az évben /2019/ átkötik optikára nos mint mindig most is hazudott mert azota sem kötötték be, Nem az optika kell tökéletes az FTTB 500 csak huznának be másik kábelt a telefonnak amit évek óta nem tudok elérni ...hazudnak éjjel nappal ...


CirrMee
(addikt)

Ha azt hitted, hogy egy mezei szerelő egy személyben nyilvántartó, és ő tervezi meg az átállás pontos menetét, akkor jó nagy marha vagy.


qnadam
(veterán)

látod, van ahol húznak :)
amikor ezres netre váltottam, nekem megmondták, hogy innentől ne is akarjak telefont, mert se másik kábelt nem kapok, se routert.


szaboi6512
(őstag)
Blog

Nekem átkötötték úgy hogy a 8 szál (ha jól emlékszem) vezeték jön be, a lakásba. Gigás net (nem optika), a zte298n routerbe csatlakoztatták a vezetékes telefont.
Így működik.


CirrMee
(addikt)

298 -as általában korlátozottan áll a rendelkezésre, és rendszerint csak akkor kaphat valaki, ha valahol visszamondanak egy példányt. Így kaptam anno én is, hogy aztán 1 hónappal később elvitessem a fenébe...


rothfb
(veterán)

Oroszlányon se tv, se internet nincs per pill. Szomszédban sincs. Családi házas ftth. Van itt még valaki a környékről?


Livius
(őstag)

Pls olvass vissza ha szeretnél segíteni. Amiket írtál 90%-ban nem adott semmi hasznos infót a kérdésemre.

3. kerületi panelban már van egy működő 500-as FTTB, de észrevettük az ismerősömmel, hogy a másik szobába is bejön egy UTP a Digi felől, sőt oda egy koax is. A koaxot tudjuk hogy nincs sehova bekötve, mert a folyosós kis fali "szekrényben" látjuk a feltekert végét, de a plusz UTP-nek nem látjuk, csak azt, hogy ugyan arra megy tovább mint a működő 500-as FTTB UTP. A kérdés az, hogy ez milyen terv lehetett anno a Diginél, a telefont ennyire messze a lakás bejáratától osztanák szét ha lenne, nem a lakásban oldanák meg? Jelenleg nincs telefonja, nem is kell neki, igazából egy plusz vezetékes pont kéne abban a szobában internethez ahol találtuk ezt az "üres" kábelt. Azon agyalunk, mit tudnánk kezdeni azzal a kábellel, hogy legyen rajta net.


sfdrakex
(nagyúr)

Az valamiből ott maradhatott. Vágjátok le, és kuka.


Cr00py
(senior tag)

Ha a bejárat felé valahol találkozik az otthoni routerrel ( már ha van ) , akkor csak le kell csípni ott a végét, és tenni rá egy rj45 csatit, az mehet be a routerbe, és lesz rajta net.

FTTB-nél ( panel ) általában a földszinten van egy nagy digis dozot ( ONT ) oda futnak bele az utp kábelek amiket a lakásokig húznak.

Ha bedugva sem történik semmi, akkor a digis központi ont-ből húzták ki ( nem fizette, vagy lemondta a szolgáltatást / kellett más lakónak a hely ) Egyéb esetben nem szokták lent kihúzni, csak központilag letiltják a pppoe csatlakozási adatokat.

Viszont, ha van saját router, és tudsz utp-re csatlakozót tenni, akkor egyszerűbb, ha veszel kábelt + csatit, és úgy / oda vezeted el a kábelt ahogy, és ahová szeretnéd.

Én nem vesződnék azzal a bent maradt kábellel.

[ Szerkesztve ]


pw12345
(aktív tag)

FTTB-nél ( panel ) általában a földszinten van egy nagy digis dozot (az mi a túró?) ( ONT ) oda futnak bele az utp kábelek amiket a lakásokig húznak.

Dezinformációval ne hülyítsük a kérdezőt. Számtalan panelben jártam, egy szolgáltató szekrénye sem volt a földszinten (útban is lett volna). Pincében, szemétledobóban, közös helyiségben elzárva (olykor szabadon, lépcsőfordulóban, gangon) szoktak lenni és nem is egy, hanem sokszor két dozot is van, megfelezve a szinteket. Ráadásul a piszkok, időről-időre költöztetik valamiért, hogy az összes, rohadt ledobó kulcsát össze kelljen gyűjtenem. :(((
Pedig nem vágyok erre a szolgáltatásra, mint a kereskedelemben sem, hogy átpakolják az árut, időt pocsékolva nekem.

Első körben célszerű lenne megnézni a kábel feliratát (cat5/e?), hogy érdemese-e vele egyáltalán foglalkozni.

Az a gyönyörűség történik velem, hogy lent a kiírásban, az akár 1000-es net is rendelhető felirat jelent meg. Ehhez képest a megrendelő oldalon FTTB 500 a max.
Eddig nem figyeltem, de megjelent két kis szürke dozot (egyik a kaputelefoné, másik meg gondolom az infra érzékelőé), és egy ovális optikai (ezt onnan sejtem, hogy a "lézer veszélyre" utaló plecsnit látok rajta), szintenként két csatlakozóval (vélhetőleg bejövő, előremenő, nincs 4-es osztás) és, mintha új kábel csatornákat is látnék, mert, azon a falon nem volt. Viszont üresek, vagy levágott koax figyel bennük.
Itt nyáron kötekedett a T-kábel, azóta kussolnak, lehet az ő művük, mert a dozot nem hasonlít az itt, eddig fotózott szögletes képződményekre.
Létezik az, hogy sunyiban kötnek, aki észreveszi bekötik és, ha elég jön össze, akkor leoltják a B maradékot, ha meg nem, akkor lexarják? :F


hobizoli
(nagyúr)

nalunk a pince folyoson van a ket Digi-s doboz egymas mellett, egyiken TV a felirat, masikon a LAN :DDD


Dragon3000
(veterán)

4 emeletes nem panelban lakom, itt a 2. szinten vannak a digis dobozok :D


Cr00py
(senior tag)

Én eddig ahol jártam, ott mindenhol a földszinten volt a doboz , szekrény, de ez a lényegen nem változtat. :D
Le kell vágni azt a felesleges kábelt, és húzni be helyette egy másikat. Nem arany árban adják sem a kábelt, sem a csatlakozót a végére.
Én biztos nem vesződnék vele.

Nálunk kb 2 napig csinálták az FTTH-ra való "felkészülést" a lépcsőházban. 3 emeletes társasház. ( itt is a földszinten van a digis ONT ) Amint megláttam az emeletenként kihelyezett fehér kötődobozt, néztem is naponta a digi weboldalát.
Kb 1,5 -2 hét után váltott FTTH-ra a címemen, be is mentem személyesen új szerződést kötni ( ennek már fél éve ) , majd 4 nap után jöttek átkötni.
A mai napig nincs kint 1 szórólap FTTH-val kapcsolatban, sem az üzletkötős kis matrica a földszinten, ergo nem sietik el ( A vélhetőleg kevés munkaerő miatt ).
Akiket sikerült megkérdeznem itt a környéken, ők még mindig a 3 betűs szolgáltatónál vannak, avagy FTTB-n. A lépcsőházban csak nekem van FTTH, ez biztos.

(#77693) hobizoli : Itt csak egy nagyobb alu "szekrény" van a földszinten az FTTB-nek, illetve a fehér kötődobozok emeletenként az FTTH-nak.


csiki52
(tag)

nem hiszek semmit csak ki kellett volna jönnie a munkalappal behuzni a kábelt. Ehelyett telefonon közölte hogy az évben átkötnek TEHÁT HAZUDOTT!!! emmyi az egész.
ha pedig technikailag megoldható amit az előfizető kér akkor csinálják.
Unalmas hogy az ÜFSZ is képzetlen kis p.....k bol áll akik a betanult hülye sablon szövegen kivűl semmit nem tudnak,......és mielőtt én lennék a marha hangsulyozom nekik az a dolguk hogy tudjanak és kezeljék a problémát mert azért vannak ...tudok kompromisszumot kötni csak azt kértem elsőre hogy tegyék a szar eszközüket bridge modba, arra nem voltak hajlandóak ekkor kértem külön kábel behuzását. Erre is azt mondta a üfsz-es hogy szüntessem meg a telefont ilyet is csak egy b.....m mondhat nem hozzáértő.
erről ennyit...


sfdrakex
(nagyúr)

Amikor telefonon azt mondta, hogy az évben átkötnek komolyan is gondolta. Csak kevés az ember, esetleg megcsúsznak itt ott, és nem úgy haladnak ahogy szeretnének, ezért nem értek oda. Ezt a hazudott dumát felejtsd már el.


csiki52
(tag)

a hazugság az hazugság ugyanis tényként mondta hogy átkötik és nem azt hogy lehet hogy átkötik tehát állitotta, mert visszakérdeztem.... nincs mentség, az meg nem érdekel hogy nekik hol és milyen belső gondjaik vannak leirtam világosan mire mondtam ....bridge mod vagy kábel
nem kértem és kérek megoldhatatlant vagy lehetetlent.


sfdrakex
(nagyúr)

Te mit dolgozol?


rothfb
(veterán)

Adóellenőr. :DDD
Vagy katona. :DD (persze nem magyar, inkább német)

üzenetek