DIGI internet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


LZs?!
(aktív tag)

Ha a 'mindenki Digi hálózaton van' azt jelenti, hogy (a többség) ott előfizető, akkor a szolgáltató helyében én sem nyúlnék hozzá; valószínűleg most sem 500Ft/hó a havidíj...akkor meg minek invesztáljon bele? Aztán lehet, hogy van népboldogítás, és csak én vagyok a világmegváltáshoz túl cinikus... ;)


Donov4n
(újonc)

A pontos házszámra nem ad semmit, viszont 4-el lentebbire már igen, az is abban az övezetben van és sajnos Docsis2-t ír. Ez elég elkeserítő így 2020-ban :(


bitpork
(veterán)
Blog

Csak úgy megkérdezném, hogy mit hallottatok a Digi elmúlt 1 éves helyzetéről, és történéseiről?


Donov4n
(újonc)

Kíváncsivá tettél :DD Miről maradtam le?


4Grider
(nagyúr)

Mondjuk arról, hogy a Digi adósságot adósságra halmoz. Mindezt úgy, hogy még terjeszkedésre és a mobilhálózatára is vett fel rengeteg hitelt.


mpo
(veterán)

Ezek szerint hitelképes.
Majd visszafizeti.


LZs?!
(aktív tag)

Ha már írtam ide, akkor már gondoltam, én megosztom a 'digisséválós' történetemet. A helyszín é-budai agglomeráció.

Spoiler alert: nagy dráma nem volt, tanulság talán...de legalább sok karakter következik...

2011. óta (kb?) UPC-nél voltam (előtte T-Home): Full/Full TV plan + kötelező landline mellett kezdtük 30-as kábellel, aztán ahogy ketyegett a hűség, úgy tolták fel fordulónként 150-re, 350-re, majd végül 500-ra.

2017. nyarától kezdve rapszódikusan megjelentek a kimaradások: időnként a lokális szekrényeket mókolták a faluban, máskor a szentendrei űrállomásra mutogattak; utóbbi egyszer állítólag le/kiégett, máskor valakik/valahol sikeresen elvágták 'a Zoptikát'. Viszont 2019-re konszolidálódtak a történések; helyére került minden, stabilan működtek a dolgok.

Időközben megint lejárt a hűség, és nekem a puttyonyom tele lett a random gikszerekkel, illetve rebesgették, hogy 'minnyá lesz a Digi!' (sőt, egyszer tavasszal azt moziztam az emeletről, ahogy néhány románul karattyoló makákó himbálózik a oszlopokon...) így amikor a kötelező UPC megkeresés érkezett telefonon, hogy 'akkor további hűség, OK?', én zsigerből rávágtam, hogy inkább nem...de meghallgatom, ha van ajánlat. Gondoltam hátha kapok pár ezer JMF kedvezmény, stb. Válasz: miután minden ki van maxolva, így plusz szolgáltatást nem tudnak adni (ezt sejtettem), diszkontált havidíj tuti-nem-van (eh?!), de időlegesen kaphatok ingyé valamilyen kiegészítő TV csomagot.

Megköszöntem, de jeleztem, hogy nem, és nem hosszabítok hűséget sem; ezen a ponton jött a fordulat, ami morális éket vert közénk: "Egyébként ugye tudom, hogy eddig kedvezményes áron kaptam mindent, és hűség nélkül ezeket a kedvezményeket nem tudják a jövőben garantálni?", mire én "Ehm, igen? Hát, ez nem túl szerencsés. Mindenesetre köszönöm a hívását. Viszhall!". Pakk.

Na, ekkor volt az utolsó eszmecserém a UPC-vel. A számlák jöttek, én fizettem; sohasem lett listaáras...

2019. augusztus végén a Digi teleszórta a falut, hogy lehet rendelni...októberben el is jutottam odáig, hogy felhívjam az értékesítőt; hó elején aláírtunk, mondták max. 30 nap. Na, ez pont november 30-ra sikerült összehozni; igazság szerint jöttek volna november 2./3. hetében, de tele voltam munkával, és jeleztem, hogy márpedig 'ne-má', mivel meglehetősen szerencsétlenül venné ki magát, ha Józsi kifúrná a netet a céges felhő alól. Mondták: OK. Egy piros pont.

Annyit még megjegyeztem, hogy anno az értékesítő mondta: van 'egyeszközös' meg 'kéteszközös' (TV + minden más?) felállás, és nekem mindenkép az 'egyeszközös' kell. A koordinátor elvtárs jelezte, hogy ezt nem tudja garantálni; én pedig jeleztem, hogy előzetesen nem is kell, de ha két kütyüvel bukkan fel Józsi, akkor én a finish-ben is hazaküldöm.

Nov 30-ra természetesen lebetegedtem 'mint állat', de Józsi jött és láttam a szemében: dolgozzunk! OK, dolgozzunk...de mindjárt mondom hogyan, nix ugribugri. A láztól félhülyén igyekeztem elmagyarázni, hogy a kábel az oszloptól nem csak úgy eljön a házig, hanem arra és arra fog menni, mert nem fogom nézni évekig, ahogy himbálózik a falból kiállva, illetve van az emeleten kialakítva egy 'szekrény' , ahol az összes cucc összefut, ott kéne befúrni; viszont az pont a ház masik oldalán van, mint ahol a kábel bejön, odáig viszont a tetőgerendák/madárléc mögött kellene elvezetni, mert azt sem akarom nézni a továbbiakban. Ő figyelmesen hallgatott, majd közölte: márpedig ő ott fent nem fog akrobatikázni. Mire én: Dehogynem. Mire ő: Akkor sem. Mire én: Akkor hagyjuk, majd beszélek az értékesítővel és kérek egy kollégát máskorra; én megyek és lefekszem. Mire ő: Jó, csináljuk (itt szerintem volt egy elharapott b@zdmeg), meglátjuk mi jön ki belőle.

Itt azért még gyorsan puszta empátiából megrebegtettem, hogy 'egyeszköz' vagy 'kéteszköz'? Mire ő: milyen legyen? Mire én: Egy. Legyen egy.

Zárójelben: a UPC-nél hasonlóan körülményeskedtem volna, de akkor a Nagy Rendező teljesen véletlenül úgy alakította, hogy a kivezényelt szerelő a középiskolai osztálytársam volt, így elboltoltuk, hogy fakultatív jelleggel az akkor teljesen kibeleztett házat körbehúzza mindennel is. Plusz ugye a viszontlátás öröme!

Józsi elkészült, mindent pluszt pedánsan felvezetett a munkalapra, hogy majd azt külön kiszámlázzák (elosztók, plusz TV kiállások, stb.) Csórikám az egyik kiállással sokat szívott, rohangált földszint-emelet, fel-le, fel-le... (valahol elakadtak az elektronok), de megoldotta. A végén még jattoltam kedvesen, mert egy ugyan körülményes seggfej tudok lenni, de volt gyerekszobám...

Ugyan papíron minden minden működött, de amikor egy óra múlva ránéztem a telefon és net tök süket volt. Bejelentettem, majd elindultam a Dunaplázába a UPC-t felmondani és leadni a cuccaikat. Ott az ügyintéző elvtárs nézett furán, hogy tuti-biztos ezt szeretném-e, illetve egyeztettek-e velem a 'marketinges kollégák', mivel nagyjából a mostani havidíj felében is meg tudnánk állapodni; itt már vagy 38 fokos lázam volt és teljesen ki voltam merülve az egész napos talponállástól, így egy kissé már morózusan visszautaltam neki a fentebb említett utolsó 'marketinges' eszmecserémre, és közöltem, hogy ugyan vele személyesen semmi bajom, de hagyjuk a kortesbeszédet és qrvára haladjunk. Onnantól 5 perc alatt 3 papír nyomtatása, 3 aláírás, oszt csók.

Hazaérve a net már működött, de szarul; a telefon még mindig süket volt, de az meg nem érdekelt.
Én feleküdtem, és hétfő délutánig ki sem keltem az ágyból


LZs?!
(aktív tag)

Hétfőn előmásztam, kiírattam magam betegszabira a hétre, és szerdán volt már bennem elszántság, hogy kibogozzam, hogy mitól xar a net.
Nálam egy x86 Windows szerver látta a router szerepét (+ file server, DNS, AC DC) itthon, és ez a UPC-vel remekül megvolt. A UPC-s Connect Box-ot brigde-be állítattam és a WAN oldalt Dynamic-on hagyva stabilan működött.
Pénteken hazaesve én annyit csináltam, hogy server WAN NIC-jéba betoltam egy kábelt a Digi eszközből, mivel elvileg tökmindegy, hogy a UPC távoli switch-e vagy a Digi router-e adja a protokollt. Hát nem...
Ugyan nominálisan volt 450/300 sávszél és <10 latency, minden botrányosan xarul működött, főleg WiFi-n; a házban 2db 1043ND V2 router van kitéve AP-ként: egy az emeleten, egy földszinten.
Még kábelen is olyan volt, mint ha egy félrekonfigolt proxy mögött lennék.
Szerdán betelefonáltam, mondom: a net xar, telefon meg nem is volt; illetve, ha már így beszélgetünk, akkor tegyék már át bridge-be a router-t.
Egy óra múlva minden ’zöld’ és még telefon is van. Még egy piros pont.
Szerverbe kábel LAN_1-ről bedúg, hálózati adaptereknél jobb gombbal PPPoE konfig elkezd...ődne, de ezen a ponton rájövök, hogy veszett fejsze nyele az egész: PPPeE kapcsolatot NAT-olni Windows OS-ben plusz körtánc nélkül kissé körülményes. Annyit viszont ez az egész nem ér...
Az egyik 1043ND V2-t betoltam frontnak, kikapcsoltam rajta mindent, ami nem kell ehhez (WiFi, stb.), és egyelőre a helyére beállítottam egy V1-et, ami addig tartaléknak elrakva várt egy jobb sorsot. Azóta 800-900 sávszél van kábelen mindenhol, ahol kell...
A szervert már úgyis át akartam telepíteni jó ideje WS 2008 R2-ről WS 2016-ra (azóta csak file server-ként funkcionál), viszont ha már nekiálltam, akkor a hálózaton szépen minden újrakonfigoltam a nyomtatótól kezdve, az AP-ken át az utolsó szögig.
Ezzel a műsorszámmal a betegszabi alatt végig elfoglalttá tettem magam, de úgysem bírtam volna a fekvést...és a mai napig találok mindig valamit, amit még elfelejtettem beállítani.
Félreértések miatt ez nem a Digi hibája, csak a szolgáltatóváltás okán hömpölygő cascade-fuck kibontakozása...

Bottomline:

Megérte?

Meg, két okból is:

1) Már nagyon elegem lett a UPC-ből, bár lehet, ha a Vodafonos biznic miatt nem lett volna teljes beállás, akkor tök jól meglehettünk volna

2) Piszkos anyagiak, lásd:

Az UPC 12e Ft volt havonta (net, telefon, TV w/ 2x box, 1x CI modul), a Digi 6e Ft és nem kell a TV kártyákkal bajlódni; illetve kifejezetten a TV boxokkal, amiket mindig is utáltam: teljesen haszontalan vackok, de legalább azok is megettek havi 1000 Ft-nyi villanyt, és éjszaka nem lehetett megmaradni a fényüktől.

Egyébként a Digi optikája érzésre se nem jobb, se nem rosszabb, mint a UPC kábele. A TV megoldása viszont sokkal jobb (én nem nézem, sz'al passz). A telefon pedig gondolom telefon itt is...ezt sem használom.

[ Szerkesztve ]


kzkz
(őstag)

Én azért váltottam a Tplink 1043ND v1-ről, mert lede-vel nem tudta kihajtani a netet, csak kb. 300mbps-et vitt át. Vettem egy ASUS RT-AC66U B1-et, azzal már megvolt a 8-900 körüli, ha az extra funkciók ki vannak kapcsolva, extrákkal (pl. qos, ai protection) 500mbps kábelen.

Azóta az ASUS is már csak hozzáférési pont, mert nekem is egy PC lett a router, rajta pár virtuális géppel, ami közül az egyik a pfSense, ez látja el a router feladatokat. Így már 900mbps felett vagyok mindenhol a kábelen.

(több kisebb gépet eladtam, amik külön célfeladatokat láttak el, most egy i5-3330-as cucc megy benne 5 vinyóval, és a VM-ekkel, így 60W az alapjárati fogyasztás, viszont mindenre elég, nincs sehol performancia probléma. mondjuk ha megáll, akkor lehal minden a lakásban, a nettről kezdve a fűtésig minden :)))

(60W=kb. 1800-2000Ft havonta. Sajna ennyiért elég puruttya szolgáltatást kapnék bármelyik VM szolgáltatónál pici géppel, pici tárhellyel... Nekem ennyit megér, hogy saját "felhőm" van...)

[ Szerkesztve ]


adika4444
(addikt)
Blog

A fűtés miért száll el ha lehal a ház lelkéül szolgáló gép?
Az 1043ND v1-ben elég gyenge a hw, hwnat-ot sem tud, szóval az a 300 Mbps már egész szép PPPoE-val. Van valami fastpath rá, de az említett router felett már ugyancsak eljárt az idő...

A 66U B1 egy jó eszköz ugyan, de a HWNAT képessége annak sincs a toppon, szóval a gigás net nagyon a teteje neki. Nálam is csak AP-ként szolgál:D annak viszont zseniálisan jó.


Sanyi.mTs
(addikt)
Blog

ha digi-től publikus ip-t kérek és távolról beírom az adott ip címet, akkor a routerem bejelentkező felülete jön be?


Intruder2k5
(MODERÁTOR)
Blog

Ha a többi feltétel is adott ehhez, akkor igen. Értsd, engedélyezve van rajta a távoli elérés, az ONT bridge módban van, vagy be van állítva a port forward, stb.


4Grider
(nagyúr)

A visszafizetéshez kell lenni bevételnek is. A mobilból egy darabig még nem sokat látnak. A hitelképessége már nincsen meg, a bankjai jelen pillanatban azért finanszírozzák, hogy ne bukják el az eddig betolt pénzüket.


qnadam
(veterán)

a szentendrei űrállomásra mutogattak; utóbbi egyszer állítólag le/kiégett

mondjuk ebben biztosan nem hazudtak.

[ Szerkesztve ]


kzkz
(őstag)

Azért hal le a fűtés, mert egy automatizáló rendszer vezérli, mérem minden szobában a hőmérsékletet, és annak függvényében nyitom a szelepeket, és indítom a kazánt. Ha nem megy a gép, akkor a vezérlés se megy.


LZs?!
(aktív tag)

Hasonló indíttatásból lett nálam is home server 2 SSD-vel és 4 HDD-vel, bár ez csak FM2 alapú X2, viszont az idle fogyasztása csak 25W - mondjuk: én smucig gyerekként elküldtem aludni a storage disk-eket fél óra inaktivitás után.

Az evolúciós ugrás egy HP ED 800 G1 4th gen i5 alap lett volna (az csak 20W idle) VM-ekkel Hyper-V alól: pfSense VM -> router, WS VM -> AC DC, DHCP, Owncloud, stb., file server-nek maradt volna a host. Viszont tavasz óta nem találtam időt arra, hogy összekonfigoljam, aztán inkább nyár végén eladtam.

Ezek után jobb is... :P


Borisz76
(veterán)
Blog

Bátor vagy.....

Szerintem....ha már okos otthon és szerintem ez annak minősül....

akkor több önállóan is működőképes rendszert kell összehangolni egy vezérléssel.....nem egy motyóval vezérelni mindent direkten.

[ Szerkesztve ]


adika4444
(addikt)
Blog

Ha véletlenül megcsúszik a talaj a DIGI lába alatt, akkor mi lesz? Csak nem marad net nélkül a fél ország:D

(#77815) kzkz:
Csak egyszer nehogy fűtés közben fagyjon meg a gép;]


LZs?!
(aktív tag)

Abszolút nem. A valódi gond az volt, hogy nem mondtak semmit, csak amikor már a hírportálok is hozták. A településen az intézmények is UPC-ra vannak kötve (nem bérelt vonal), és még az 'account manager' (sic!) is csak pingvinezett.

Az egyik kábelszakadás alkalmával a harmadik napon egy értelmiségi találóan megjegyezte: havi tízezret fizetek és este mégis az asszonnyal kell beszélgetnem. :)


tibe0309
(tag)

Sziasztok!
FTTH, 1000-es net, ZTE ONT router wifi-s
Szeretnék az ONT-ra két router-t rádugni. Arra gondoltam, hogy nem teszem át bridge módba, és a két router-t így szimplán rádughatom AP módban (NAT és társai kikapcsolva). Ez mennyire tartható szerintetek? Az ONT nem bridge módban stabilan tudna működni, és kb tudná-e hozni a gigabit-et a router-eken? (5-6 telefon, 4-5 laptop, néhány okoscucc (izzó, chromecast stb) meg ilyesmi)
A bridge módot, ha lehet elkerülném, mert akkor a két router közé is kábelt kéne tenni, amit szívesen megspórolnék (illetve mivel a két router két külön lakrészben lesz, így egymástól függetlenül tudnának működni).
Ábel

üzenetek