exHWSW - Értünk mindenhez IS - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


eattila
(csendes tag)

Az az eb akit ilyenre visznek az altalaban normalis.


blueboi69
(csendes tag)

Ezt jellemzően okosotthonba illeszted, a beállított érték egyben a termosztát is. Persze, hogy ez miképp lesz pontos a fűtőtest közvetlen közelében, azt nemtudom....

Nálam a megfelelő helyen a szobákban van zigbee szenzor, a radiátorokon pedig thermo fej a gyerekszobákban, a többi radiátoron csak sima tekerő. A gyerekszobák fontosak, a szenzor alapján történik a vezérlés, míg a radiátoron lévő thermo szelep gondoskodik arról, hogy kb-ra be lehessen lőni egy maximumot, hogy ha az egyik gyerekszobában szeretnénk melegebbet, akkor a másikat ne fűtse túl. Persze annyiból figyelni kell, hogy a thermofej ne legyen letekerve, mert akkor sosem éri el a kívánt hőfokot és örökké fűthet a kazán. Vagy legalábbis tavaszig.
Volt ilyen, hogy asszony lebaszott, hogy miért van hideg a gyerekszobában, aztán kiderült, hogy vmelyik rosszcsont letekerte a radiátort.... :U Ez egy fokkal jobb, mert lekérdezhető, hogy a radiátor mire van állítva, ha ezt egy külső szenzorral is ellenőrzöd/állítgatod, akkor jó lehet.
A legjobb egy olyan motoros szelep amit tetszőlegesen tudsz vezérelni.


eattila
(csendes tag)

Azt hittem az autocsere kozos dontes volt :)

Macskakat? Az szep. Mi holnap megyunk a voroskeert. Fingerszkrosszd.


eattila
(csendes tag)

Ez jol nez ki!

Koszi, jo volt. Ido is. :)


eattila
(csendes tag)

Nekunk is igy van. A szaraz az ketszidraga. A masik meg ami akad.

Deszep az a macs!


Sipi-
(tag)

Kalibrálja magát. Nekünk Danfoss van (pontos típust nem tudom, Z-Wave-es), az azt hiszem naponta (vagy hetente? :F ) kalibrálja magát. Akkor kitekerit teljesen majd elzárja teljesen a szelepet. Így tudja a két végállást. Van benne hőmérő is, azzal érzékeli pl. az ablaknyitást.
Ami hátránya, hogy nem megy AA akkuval, csak elemmel. Nálunk többen nem szeretik a házban, nekem tetszik, mert nem kell odamászkálni a radiátorokhoz.


NauTiLUS_HUN
(újonc)

Ok tudja a két végállást, beállítod mondjuk a 23 fokot? Mi történik? kinyit tökig majd bezár amikor kell?


zetor2000
(senior tag)

Fogalmam sincs :)
Játszani vettem, majd kiderül. Még nem megy nálunk a fűtés, szóval valamit mér, mert az app mutatta, hogy hány fok van a szobában.
Ez egy kezdőszett. Egy "stick" van, ami kap USB-t tápot, meg ethernetet, és gondolom, a telós app párja van benne, meg beszélget a szelepekkel.
A szelepen van pár szép látványos led, csomó vackot meg tud jeleníteni, hőfok, meg klf. állapotok / jelzések, hibakódok, stb.
Gondolom, vagy a stick - de inkább a radiátorszelep mérhet hőmérsékletet. De ez szerintem csak ilyen esetleges. Izé. Ez termosztát, tehát ez mér hőfokot. És gondolom, az alapján szabályoz.

A cuccokhoz vásárolható fali izéke, ami olyan, mint egy termosztát, és akkor azon is tudod tekergetni, hogy mennyi legyen a hőfok, meg le is tudod kérdezni az aktuálisat.

A szelepcsere annyi volt, hogy régi le, új fel. kész.
Ha nem, akkor a csomagban van 2 marék átalakító, hogy de mégiscsak ennyi legyen.

[ Szerkesztve ]


zetor2000
(senior tag)

A közösségi fórumon azt a választ kapta egy koma, hogy a TRV (termosztátos radiátor szelep) és egy másik termék az SRV (okos radiátorszelep) 5%-os lépésekben tudja nyitni/zárni a szelepet.
Ugyanebben a topikban mások azt a választ kapták, hogy ez bizony nyit/zár (teljesen), azt jónapot. :)

Volt, aki a beállított időszakban hallgatta a radiátorszelepet, és az sokat is tudott mocorogni, meg keveset is. Szóval bizakodók, hogy az 5% lépésköz az OK.

Azt írják még, hogyha csak 1 szelep akar változást, akkor az bizony tökig ki fog nyitni, vagy le fog zárni. Ha a mátrix azt érzékeli, hogy több radiátoron kéne variálni, mert a ház hőfoka azt kéri, akkor fokozatos/lépcsőzetes lesz a beavatkozás.

[ Szerkesztve ]


Samott
(addikt)

Ez most tavfutes vagy csaladi haz?


zetor2000
(senior tag)

Egyik sem.
"Társasházban" lakom, ahol a "háznak" van kazánja.
Azaz van kazán, ami fűt, de nekem, mint lakónak nincs ráhatásom, hogy mennyire fűtsön. Azaz bejövő / előremenő hőfokot nem tudok állítani.
A bejövő fűtést tudom elzárni vagy kinyitni, azaz választhatok, hogy fűtök vagy sem. Emellé még tudom szabályozni, hogy melyik radiátor mennyire fűtsön. Jelenleg ez egy "tekerő", amit lehet "holdacska" (temperáló fűtés) és 1...5 állás közt tekerni, hogy mennyire legyen meleg. 1es hidegebb, 5ös melegebb.

A Tado cucc ezt a tekerőt váltja le. Az applikációban beállított naptárnak megfelelően helyetted tekerik a gombot. A termosztát méri a hőfokot, és ha úgy gondolja, akkor fűt, ha másképp gondolja, akkor meg elzárja a fűtést, vagy csökkenti. Úgy spórol(hatsz), hogy amikor nem vagy odahaza, lejjeb veszi a lakás hőfokot, amikor meg odahaza vagy, akkor beállítja annak megfelelően. Azaz azon spórolsz, hogy ha nem kell, nem fűtesz feleslegesen.
De a konkurens termékek is ilyenek. Azaz a Honeywell, Netatmo, Popp stb. rendszerek is ezt csinálják.
Ezt ha nagyon nincs más, lehet a netről is buzerálni, csak akkor a helyalapú dolgok elmúlnak.

Énnálam van 6 radiátor, ebből 5 használatban is van. 2 félszoba, nappali, előszoba, WC, fürdő. Ebből a nappalit, a klotyót meg a fürdőszobát tekergettem időnként, használatnak megfelelően. Az előszobai nincs használatban, mert felelsleges. A fürdőszobai az egy törölköző szárító egyben, azt nagyon nem szeretem, mert zúg az átmenő víz függvényében, és hangos. De ha lehet automatizálni, akkor vállalható. A wc-é meg olyan, hogy jó esetben csak pár percre kell, de akkor nagyon. Szóval ott a fűtés csak esetleges. Ezt meg lehet "boost"-olni. :) A többi minimálisan van használatban, be van tekerve egy állásra, aztán amennyi víz átmegy rajta, annyira fűt.
Spórolást nem várok, de ha mégis, annak csak örülök. Igazából játszani vettem, hogy mennyire hatásos egy ilyen. Mivel még asszem nem indult el a kazánunk, még nem releváns a cucc. Talán jövő héttől már lesz saját tapasztalás.

Az applikáció egész pofás, angolul meg még pár nyelven beszél, amennyit kell nyomogatni rajta, szerintem mindenki elboldogul vele elsőre. Van fizetős része is, heti ~1000Ft, ilyenkor mindent is lehet szabályozni, de az alap app is megfelelő kábé mindenkinek. Akinek extra kell, az azt a párezret ki fogja tudni fizetni, szerintem. A használatbavételnél az USB táp és a szabad ethernet port volt a legnagyobb kérdés, de még volt egy szabad a routeren. USB is van neki, szóval konnektort nem kellett keresni. Amúgy megverném, amelyik 30 centis ethernetet ÉS USB-t csomagol egy ilyen eszközhöz. Csinálták volna meg PoE injektorosra... 10 perccel több idő a nyáktervező előtt, kábé. De az USB táp miatt... mindegy. Ez a 2x30 centis kábel "izgalmas". Nálam OK, mert a router pont ilyen helyen van, de mindenki másnál máshol...


Samott
(addikt)

Okes, igy mar ertem. Mert csaladi hazban alapvetoen nem kell piszkalni a csapokat, egyszer kell beallitani aztan a termosztat intezi a tobbit. Gondoltam hogy ez valami mas lesz.


Sipi-
(tag)

Passz. Van benne hőmérő, azon keresztül méri, hogy milyen idő van. Nálam Home Assistant alá van berakva, onnan szoktam nyomogatni. Itt a használati, de a működési elve nem derül ki belőle szerintem.
De ahogy Samott is írta ez saját kazánnál nem annyira érdekes, csak ritka esetben (pl. éjjelre automatán elzárod a fűtést a konyhában és nappaliban, reggel 5-kor meg bekapcsolod).


Vodike
(tag)

En is ilyet hasznalok lassan 3 eve, de nekem kicsit komplikalabb. Thermo szelepbol van 6 db, 2 klima vezerlo es egy kazanvezerlo a hozza valo szobai thermosztattal. Osszessegeben kurva jo rendszer, minden szoba akkor es annyi hoigenyt ker a kazantol amennyire szuksege van, megtanulja a haz hotehetetlenseget elobb-utobb, tudja mennyi gazt fogyasztottal (2 kobmeter pontossaggal), figyeli a kulso idojarast, langmodulacios lett a kezen tole a buta on/off helyett, az eloremeno homersekletet allitgatja helyetted (nalunk futesi idoszakban ilye 35 fokon tolja), stb. Child lock, geo, ablak, komfort futes ahogyan irod.

Az elem nekem fel evet bir, de az ujabb fejek mar mennek akkurol is.

[ Szerkesztve ]


Samott
(addikt)

Ha mar futes:

- Szeretnék tűzifát vásárolni, van fa?
- Igen van.
- A 10 köbméter felét most tudnám megvenni, a másik felét tél közepén.
- Csak feliratkozni lehet, legkorábban februárban átvehető.
- Most akkor van fa, vagy nincs?
- Van. Fel lehet iratkozni.

Akinek sürgős a rezsicsökkentett tűzifa beszerzése, aligha tudja kivárni


NauTiLUS_HUN
(újonc)

Rendeleti kormányzás...


zetor2000
(senior tag)

Én csak játszásiból ruháztam be egy ilyenre. Ha valamit megfogok a fűtésen, úgy érzem, jól vagyok. Ha nálad ez faszán működik, akkor van referencia, hogy van, ahol ez életképes, és bevált, szóval nem a legótvarabbat vettem meg. :)
Azt írták, hogy Panasonic Eneloopot vegyek, ha már akku, de két GP alkáli elem volt a csomagban.
Ja, gyerekzár is hasznos tud lenni, lehet tekergetni a csapot, azt nem történik semmi. :)


zetor2000
(senior tag)

Igen, kicsit másabb, nem annyira triviális.

Amire nekem nincs ráhatásom, az maga a kazán és annak a környezete, mert azt a közös képviselő niggere szakembere intézi. Szóval van egy kazános faszi, aki ki/bekapcsolja a fűtést, meg a szükséges dolgokkal bíbelődik. Amennyire ismerem a házat, a kazánnak van asszem 3-4 kihelyezett érzékelője, és ha az azokból érkező infókból a kazánvezérlő úgy ítéli meg, akkor kikapcsol. Mert akkor a kinti hőmérséklet elért egy adott jóságot, és már nem kell fűteni.
A lakások fűtés elszámolása pedig valamelyest használati alapú. Van egy hőmennyiségmérő, ami a bejövő és az elmenő víz hőmérséklet különbségéből csinál egy leolvasható számot egy mérőórára. A mértékegysége X. :) Ezt mindenki jelentgeti a közösnek, aztán ő egy ekcel táblában szétdobja lakásokra, a tulajok meg kifizetik. Annyi extra van még, hogy van egy kazán, ami fűtést csinál, van egy kazán, ami melegvizet csinál, ezt két lépcsőházra. Van másik két lépcsőház, ahol van másik 2 ilyen kazán, hogy egy melegvizet, egy meg fűtést csinál. És van egy (1 db) szolgáltatói gázóra, a 2-2 lépcsőházra. Lépcsőházanként eltérő lakásszámmal, ahogy azt kell, mert nem sima kockaház. Szóval érdekes.

Az észak-é.nyugat felé néző lakások (ott van egy belső folyosó is) már sírnak, hogy fáznak. A belső folyosó másik oldalán lévő lakások ~dél-délkeleti tájolásúak, ott még jóidőt mondanak. Az én lakásom ÉK-DNY tájolású, nálam vállalható a hőmérséklet, de a klímával este már néha rásegítek, pláne, hogy egy hete meg voltam fázva.
Megy a makettkodás, hogy mikor startoljon a fűtés, mert sokak szerint "szezon kezdete" (okt.15, asszem) előtt már kéne. Igazából mehetne is, mert aki nem akar fűteni, az elzárhatja a lakásánál a bejövő fűtővíz csapot, és akkor nem fűt, viszont a kazán által elhasznált gáz egy részét neki is ki kell fizetni. Gondolom, a hőveszteség, meg a soha nem egyező mérőóraállások közti difi van így szétdobva. Meg a szolgáltatói óra mér egy mértékegységben (köbméter?) a lakásban lévő fogyasztásmérő egy másikban (kWh?), az átváltás, ha egyáltalán lehetséges, közti difi is lehet az ok.


Samott
(addikt)

#comic pictures

:DDD


Sipi-
(tag)

2,5k SEK, 22 gyerek. :Y Úristen, az már durva. Még durvább lenne, ha mindezt otthonra szervezted volna :DD Egyik gyereknek szerveztünk egyszer itthonra szülinapi bulit osztálytársakkal. Soha többet, pedig nem voltak túl sokan.

Macska is, buli is :) Tiszta pihenés lesz holnap a munka :DD

[ Szerkesztve ]

üzenetek