Kétségtelen, hogy van, amit én sem tudok elképzelni rántás nélkül. Lencse és babfőzelék ilyen (bár ezeket habarással vegyesen csinálom), de ilyen a borsó is. A fehér változat nagyon nem a kedvencem, de egy jó paprikás rántással finom.
A spenóttal meg az a bajom, hogy alapvetően szeretem, de szerencsére lehet azt durvára vágott spenótlevélből is csinálni, nem kell a pépeset.
hozzászólások
Olaszosan jó a spenót, egész levelek fokhagymával. Ez a mirelit valami viszont nem tudom miből készül
Snidlinget meg a szárított parit vettem volna még bele (otthon neveltből, pl. san marzano magról). Kömény felfúvódást csökkentő? Kapor? Zeller?
Chef Ramsay csinál korianderes édesburit, érdemes kipróbálni (home cooking s01e11@17:45). Pörkölt koriander, füstölt paprika, oregánó meg só kell csak. Füstölt paprikát (vagy chipotle-t) meg egyszer úgyis érdemes venni otthonra. Nagyon zsíros áru, 5 perc meló, ilyen haverokkal magában evősnek király. Jó ha szép hosszú egyformák a krumplik, és éles erős a kés. Érdemes érte egyszer beszerezni a paprikát.
Tihanyban ittunk levendulás bodzaszörpöt, nagyon finom volt. De rozmaring is jó, van egy szintén Ramsay recept balzsamecettel töltött rozmaringos fügére, nagyon jól harmonizál.
[ Szerkesztve ]
Bloksma
(aktív tag)
Ó, de jó kis írás, köszönjük. Mi ezek közül csak tárkonyt, rozmaringot és kakukkfüvet szoktunk használni, de most már legalább tudom mihez érdemes használni a többit
a levendula szörp nagy királyság , elég sok helyen csinálnak már kézműves jelleggel, de fagyi is jó belőle.
Én inkább kicsit felaprítom. De nem nagyon. Egész leveleket tésztához, pizzára, vagy salátába teszek.
(#63) batmanéhes: Rengeteg fűszer van még ezeken kívül. Most egy speciális területet vizsgáltam, de a sok ötlet miatt gondolkodom egy újabb cikken. Egész komoly fűszerkalauzt lehetne öszeállítani, sok jó recepttel.
(#64) Bloksma: Örülök, hogy segíthettem. Időnként nem árt egy kis lökés, de bátran lehet kísérletezni is. Nem kell félni a fűszerektől.
(#65) giorgio: Én nem szeretem a levendulát. Nekem műanyagízű. Ugyan így vagyok a jázminteával is.
Ja, beraktam a receptedet a cikkbe! Finom és egyszerű.
[ Szerkesztve ]
Citromfű, medvehagyma, metélő fokhagyma? Ha kitekintünk kicsit, akkor bodza, akác is jöhet, bár már talán kevésbé fűszernek.
[ Szerkesztve ]
Én ilyen fűszerkeveréket szoktam használni csirkecomb sütéséhez: némi egész feketeborsot és koriandert összetörök mozsárban. Adok hozzá pirospaprikát és rozmaringot (friss és szárított rozmaringgal is jó), összekeverem, és kb. még egyszer annyi sót teszek bele, mint amennyi lett a keverék. Ezzel bedörzsölöm a csirkecombokat, teszek rá hagymakarikákat és megsütöm tepsiben.
A citromfű már középkor.
A medvehagyma valóban belefért volna, de mivel a hagymafélék és a hagyma ízű növények mindenhol elterjedtek átsiklottam fölötte.
Sok dologgal lehet fűszerezni, ami nem fűszer. Elég csak a szardellára gondolni!
(#68) Goose-T: Hasonlóképp! Én kakukkfüvet is teszek bele, paprikát viszont nem mindig. Valamint fokhagyma is kerül a tepsibe. Pont hétvégén csináltam. Most egy kis őrölt chili ment bele paprika gyanánt és kevés szurokfű.
[ Szerkesztve ]
#67688960
(addikt)
én szoktam néha lisztel csalni, inkább minthogy szétfőzzem, turmixot meg utána el kell mosni, jó nekem a liszt
#67688960
(addikt)
szecsuáni borsot próbáltátok már?
nekem ez volt a legutóbbi kis felfedezésem, nagyon érdekes fűszer
gyömbér meg citromfű úgy is téma, szokták(én is) velük(is) kombinálni
egyébként a borsikafűvel, és a borókabogyóval le vagyok maradva(de a gint pl. ismerem), turbolyát meg csak provanszi mixben ismerem külön nem
de sosem késő
citromfüvet mire használod? van egy valaggal a kertben, de max limonádéba rakom bele nyáron, kajára nincs igazán öltetem.
Próbáltam, két héten keresztül random zsibbadt a nyelvem tőle.
MK VII
(veterán)
Jó írás. Élmény volt olvasni és megismerni közben,hogy mégis honnan valók bizonyos fűszerek.
Ha gondolod, szólj az illetékesnek és ha érdekli, felőlem mehet.
(#73) giorgio: Halhoz nagyon jól megy (alufóliás verzió), de a kedvenc sültcsirkédet is kiegészítheted vele. Rakj egy kicsit a hasüregébe. Ázsiai jellegű ételt megszórhatsz vele tálalás előtt. Salátába is jó.
(#74) Kalandor: Hát igen! A szecsuáni borssal vigyázni kell! Kellemes fűszer, de nagyon keveset szabad csak használni belőle, mert enyhén mérgező.
(#75) MK VII: Örülök, hogy tetszett!
(#76) trufa12: Nem mondtam, hogy senki sem használja, de közel sem ismeri őket mindenki és még kevesebben használják. Pláne rendszeresen. Ráadásul a "hagyományos" ételekbe bele sem teszik, pedig egy jó lecsó kakukkfűvel és szurokfűvel az igazi.
[ Szerkesztve ]
Bárhova citrom helyett. Páclé, burgonya, stb. tudja kedvelni. De salátába is grillezett húsok mellé.
kriszpontaz
(veterán)
Nagyon jó cikk, jó volt olvasni, köszi szépen!
Sok fűszer van nálunk otthon, de ha elkezdek főzni a feléről nem tudom mit mibe szabad rakni és mibe nem, mert nem tudom milyen végeredménye lesz. Tudom, a konyhában merésznek kell lenni, próbálkozni.
Pár fűszert biztos ki fogok próbálni.