üzenetek

hozzászólások


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Kétségtelen, hogy van, amit én sem tudok elképzelni rántás nélkül. Lencse és babfőzelék ilyen (bár ezeket habarással vegyesen csinálom), de ilyen a borsó is. A fehér változat nagyon nem a kedvencem, de egy jó paprikás rántással finom.
A spenóttal meg az a bajom, hogy alapvetően szeretem, de szerencsére lehet azt durvára vágott spenótlevélből is csinálni, nem kell a pépeset. :D


ivana
(Ármester)
Blog

Olaszosan jó a spenót, egész levelek fokhagymával. Ez a mirelit valami viszont nem tudom miből készül :)


batmanéhes
(tag)
Blog

Snidlinget meg a szárított parit vettem volna még bele (otthon neveltből, pl. san marzano magról). Kömény felfúvódást csökkentő? Kapor? Zeller?

Chef Ramsay csinál korianderes édesburit, érdemes kipróbálni (home cooking s01e11@17:45). Pörkölt koriander, füstölt paprika, oregánó meg só kell csak. Füstölt paprikát (vagy chipotle-t) meg egyszer úgyis érdemes venni otthonra. Nagyon zsíros áru, 5 perc meló, ilyen haverokkal magában evősnek király. Jó ha szép hosszú egyformák a krumplik, és éles erős a kés. Érdemes érte egyszer beszerezni a paprikát.

Tihanyban ittunk levendulás bodzaszörpöt, nagyon finom volt. De rozmaring is jó, van egy szintén Ramsay recept balzsamecettel töltött rozmaringos fügére, nagyon jól harmonizál.

[ Szerkesztve ]


Bloksma
(aktív tag)

Ó, de jó kis írás, köszönjük. Mi ezek közül csak tárkonyt, rozmaringot és kakukkfüvet szoktunk használni, de most már legalább tudom mihez érdemes használni a többit :)


fogtunder
(nagyúr)
Blog

a levendula szörp nagy királyság :K, elég sok helyen csinálnak már kézműves jelleggel, de fagyi is jó belőle.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Én inkább kicsit felaprítom. De nem nagyon. Egész leveleket tésztához, pizzára, vagy salátába teszek. :K

(#63) batmanéhes: Rengeteg fűszer van még ezeken kívül. :K Most egy speciális területet vizsgáltam, de a sok ötlet miatt gondolkodom egy újabb cikken. Egész komoly fűszerkalauzt lehetne öszeállítani, sok jó recepttel.

(#64) Bloksma: Örülök, hogy segíthettem. Időnként nem árt egy kis lökés, de bátran lehet kísérletezni is. Nem kell félni a fűszerektől. :N

(#65) giorgio: Én nem szeretem a levendulát. Nekem műanyagízű. Ugyan így vagyok a jázminteával is.
Ja, beraktam a receptedet a cikkbe! Finom és egyszerű. :K

[ Szerkesztve ]


#06658560
(félisten)
Blog

Citromfű, medvehagyma, metélő fokhagyma? Ha kitekintünk kicsit, akkor bodza, akác is jöhet, bár már talán kevésbé fűszernek.

[ Szerkesztve ]


Goose-T
(veterán)
Blog

Én ilyen fűszerkeveréket szoktam használni csirkecomb sütéséhez: némi egész feketeborsot és koriandert összetörök mozsárban. Adok hozzá pirospaprikát és rozmaringot (friss és szárított rozmaringgal is jó), összekeverem, és kb. még egyszer annyi sót teszek bele, mint amennyi lett a keverék. Ezzel bedörzsölöm a csirkecombokat, teszek rá hagymakarikákat és megsütöm tepsiben.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

A citromfű már középkor.
A medvehagyma valóban belefért volna, de mivel a hagymafélék és a hagyma ízű növények mindenhol elterjedtek átsiklottam fölötte.
Sok dologgal lehet fűszerezni, ami nem fűszer. Elég csak a szardellára gondolni! :K

(#68) Goose-T: Hasonlóképp! :K Én kakukkfüvet is teszek bele, paprikát viszont nem mindig. Valamint fokhagyma is kerül a tepsibe. Pont hétvégén csináltam. Most egy kis őrölt chili ment bele paprika gyanánt és kevés szurokfű.

[ Szerkesztve ]


macilaci78
(nagyúr)

Ennek az írásnak itt a helye! :K


#67688960
(addikt)

én szoktam néha lisztel csalni, inkább minthogy szétfőzzem, turmixot meg utána el kell mosni, jó nekem a liszt :D


#67688960
(addikt)

szecsuáni borsot próbáltátok már?
nekem ez volt a legutóbbi kis felfedezésem, nagyon érdekes fűszer
gyömbér meg citromfű úgy is téma, szokták(én is) velük(is) kombinálni

egyébként a borsikafűvel, és a borókabogyóval le vagyok maradva(de a gint pl. ismerem), turbolyát meg csak provanszi mixben ismerem külön nem
de sosem késő


fogtunder
(nagyúr)
Blog

citromfüvet mire használod? van egy valaggal a kertben, de max limonádéba rakom bele nyáron, kajára nincs igazán öltetem.


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

Próbáltam, két héten keresztül random zsibbadt a nyelvem tőle.


MK VII
(veterán)

Jó írás. Élmény volt olvasni és megismerni közben,hogy mégis honnan valók bizonyos fűszerek.
:R


trufa12
(addikt)

Mi 85% -át hetente használjuk, nincsenek ezek elfeledve.


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Ha gondolod, szólj az illetékesnek és ha érdekli, felőlem mehet. :K

(#73) giorgio: Halhoz nagyon jól megy (alufóliás verzió), de a kedvenc sültcsirkédet is kiegészítheted vele. Rakj egy kicsit a hasüregébe. Ázsiai jellegű ételt megszórhatsz vele tálalás előtt. Salátába is jó.

(#74) Kalandor: Hát igen! A szecsuáni borssal vigyázni kell! Kellemes fűszer, de nagyon keveset szabad csak használni belőle, mert enyhén mérgező. :K

(#75) MK VII: Örülök, hogy tetszett!

(#76) trufa12: Nem mondtam, hogy senki sem használja, de közel sem ismeri őket mindenki és még kevesebben használják. Pláne rendszeresen. Ráadásul a "hagyományos" ételekbe bele sem teszik, pedig egy jó lecsó kakukkfűvel és szurokfűvel az igazi. :K

[ Szerkesztve ]


#06658560
(félisten)
Blog

Bárhova citrom helyett. Páclé, burgonya, stb. tudja kedvelni. De salátába is grillezett húsok mellé.


kriszpontaz
(veterán)

Nagyon jó cikk, jó volt olvasni, köszi szépen! :)

Sok fűszer van nálunk otthon, de ha elkezdek főzni a feléről nem tudom mit mibe szabad rakni és mibe nem, mert nem tudom milyen végeredménye lesz. Tudom, a konyhában merésznek kell lenni, próbálkozni.
Pár fűszert biztos ki fogok próbálni.


etejedu
(őstag)

Soha nem szerettem az agyonfűszerezett ételeket (indiai).
De most összefutott a nyál a számban.

üzenetek