üzenetek

hozzászólások


Eastman
(őstag)
Blog

A krumplis tészta és társai olcsó és gyors energiaforrás volt a földeken és a gyárakban fizikai munkát végzők számára. Üzemanyag. Tehát inkább funkcionális mint gasztronómiai kincs. (Én szeretem, mert a nagymamám emlékéhez köt. Mondjuk ő mesterien készítette egy sűrűre főzött paprikáskrumpli alapból kiindulva, a végén a tésztával együtt a lábos aljára sütve, majd házi kovuborkával körítve.)

Aki ma nincs fizikailag erősen terhelve, nincs szüksége naponta szénhidrátbombákra.

[ Szerkesztve ]


Auratech
(őstag)
Blog

Nagy élvezettel olvastam ebéd közben, ami épp egy fűszeres-zöldséges-mazsolás ragu sajttal-tejszínnel és a maradék galuska házasságából született, parmezánnal szórva.
Amúgy nem vagyok vega, csak most így jött ki.
Hagyma-kacsazsíron-mazsolával, ledinsztelve-pirítva(karamellás mazsolaillatig).
Petrezselyem zöld és őrölt rozmaring. Fokhagyma és só, fonnyadás után tejszínnel felöntve.
Két hegyes erőspaprika. Majd sajt, sűríteni. Végül friss koktélparadicsom, rottyan és lekapcs.
A tésztára téve parmezánnal bolondítottam.

[ Szerkesztve ]


#16729600
(addikt)
Blog

Kiváló és hiánypótló írás. :R Gyorsan meg is néztem a konyhakertemet az erkélyen.:) ( paradicsom és a metélőpetrezselyem még növésben van,a többi már felhasználható ).Nem kell emiatt piacra járni. :K ;)


fogtunder
(nagyúr)
Blog

egy másik komoly probléma a fantázia teljes hiánya, bele se merek gondolni, hány háztartás van itthon, ahol még mindig nem tudtak elszakadni a vasárnapi húsleves rántott hús tengelytől. konkrétan volt olyan osztálytársam, aki azért lett vega, mert minden héten rántott hús volt otthon vasárnap az ebéd és ezért megutálta a húst.


tildy
(nagyúr)
Blog

Lehet mas alfaj ( Cilantro neven van arrafele)

Geri Bátyó: koszi. tenyleg azert mondtam, mert sokan nem tudjak. Szerencses aki nem erzi azt az izt.

[ Szerkesztve ]


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Persze az üzemi konyhától (főleg Kádár korban) nem volt több elvárható, de azért nagy különbség van egy jó erdélyi lucskos káposzta meg az igénytelen főzelékek között. A krumplis tészta amúgy nem rossz ha jól fel tudod dobni (én a kolbászra bízom, hogy megpaprikázza, meg pirítok alá szalonnát is), de azzal már baj van ha valaki csak ilyeneken él.

Fizikai munka ide vagy oda, ez már olyan szénhidrát bomba a szervezetnek, ami mellett nem csoda ha 40-50 éves korra a legkülönfélébb egészségügyi problémákat produkálod (inzulin problémák, cukorbetegség, fizikai terhelés mellett is jelentkező elhízás, bélrendszeri panaszok, stb).

Én gyerekként utáltam meg a főzelékeket és nem a menzán. Nyaranta mindig a nagyszülőknél voltunk az öcsémmel falun és láttam, hogy mit ad a tyúkoknak enni (darált kukorica vízzel felöntve, benne egész kukorica szemek) és onnantól nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a főzelék gyakorlatilag ugyanez. Nagymamám sem volt főzelékrajongó, pont ugyanezért. Mindig azt mondta, hogy nem vagyunk baromfik, hogy ugyanazzal tömjük magunkat.


Eastman
(őstag)
Blog

Pedig a kapirgáló baromfiak ha betévednek a konyhakertbe konkrét paleo koszton élnek. :D Giliszták, rovarok, zöld hajtások, leesett szilva, stb. Fehérje + zöldség. Ohne szénhidrát.

OK, befejeztem az offolást, sry.


Polarstar
(nagyúr)

Remek cikk! Igazán jó volt olvasni a moddolt számítógép készítés - helyett! :DDD
Sajnos nálam ezekből hirmag sem terem meg, de cserébe van remek zöldségesem!
Turbolyáért nagy piros pont, mert igen ismeretlen. Pedig finom!
Korianderrel nekem is van gondom, nem kedvelem a szappanos ízét. Bizonyos mennyiség felett pocsék nekem.


total90
(veterán)
Blog

Kb. nem volt olyan a listában, amit legalább 2 hetente ne használnék. Én nagyon sok fűszerrel főzök, kb. 20 féle. Sokszor nagyon penge recepteket lehet találni a neten jól meg fűszerezett kajákat lehet összefobni.


trafoka
(tag)

Jó írás lett, gratula! Most nagyon főzhetnékem lett :D Borsikafüvet és borókabogyót rendszeresen használok, elsősorban bográcsos kajákhoz, de az oregánót és a tárkonyt is kedvelem. A többit még nem próbáltam, de úgyis itt a nyár és jönnek a bogrács partyk, úgyhogy a lehetőség adott :)


#67688960
(addikt)

ez fura én pl. szeretem és szerintem a szárított mag olajban pirítva enyhén narancsos

nálam nincsenek elfeledve a fűszerek, sokfélét használok előre megfontolatlan szándékkal, és még bővítem a készletet :DDD

[ Szerkesztve ]


snecy20
(veterán)

Tárkony elég sok mindenre jó, pl. sima krumpli vagy babfőzeléket nagyon fel tud ám dobni.


kraftxld
(nagyúr)
Blog

A turbolyán, zsályán és borókán kívül mindent elég nagymennyiségben használunk (épp van egy nagy adag rozmaringos báránysült a hütőben ami kapott kakukkfüvet is :) ).
Elég sokat dobott a dolgon, hogy külföldön nagyon megkedveltük az indiai meg egyéb kajákat amiket már itthon főzünk, és még 10-20 másik eddig ismeretlen fűszerrel is nyomulunk.

Érdekes cikk volt, köszi!

[ Szerkesztve ]


gekkoXT
(senior tag)

Szerencsére nálunk ezek szinte mind rendszerben vannak! :R


zeorsdfd
(senior tag)
Blog

Manapság egyébként tényleg "kihalóban" van a liszttel sűrítés. A legtutibb, ha önmagával sűrítjük a főzeléket; kiveszünk egy kis részt, összeturmixoljuk és visszaöntjük.

Egyébként meg, útifűmag, rizsliszt, tápióka, quinoa mind remek sűrítő-alternatívák és teljesen más lesz mint a lisztes-borzalom.

[ Szerkesztve ]


RudY
(addikt)
Blog

A Bazsalikom is említésre méltó, bár csak néhány száz éve honos nálunk. A paradicsomos ételekhez szinte nélkülönözhetetlen, egy-két friss levél felhasználásával elképesztő ízhatás érhető el. Ültetése inkább a zsálya- és menta-félék környékére javasolt, kedvelik a bőséges vizet, de mindenképpen jó vízelvezető legyen a talaja, különben megfullad. A kakukkfű és az oregánó remekül megfér egymás mellett, azonban az oregánó meglehetősen uralkodó típus, a tarackjaival igazi térhódító, ami ládába ültetve lehet esetleg kellemetlen.
A friss fűszernövényekből érdemes kicsalogatni a lényeget, nemcsak egészben, levelenként felhasználni. Többnyire kőmozsárban préselem a frissen szedett leveleket, kevés olívaolaj és pár csepp citrom hozzáadásával, ami serkenti az illóolajok kicsapódását. Ez a "massza" már frissen is csodálatos, igazán élettel teli, de ebbe pácolva bármilyen hús- (vagy zöldség)féleség, ami grillezésre kerül egyszerűen fantasztikus. A tocsogó olaj nélküli sütés akár tűzhelyen, grillserpenyőben is tökéletes!
Tegnap az így "pácolt" sertés-marha darálthúsból készítettem burgert a családnak, komoly mennyiségű grillezett zöldséggel, ami szintén a fűszernövény-keverékben ázott. Egy probléma volt, nem győztem a sütési tempót...sebaj, a boldog arcokat elnézve megérte :K


Tutu7030
(veterán)

Az a "lisztes borzalom" azért nekem nagyon hiányozna pár ételből.:)


zeorsdfd
(senior tag)
Blog

egy fórumon túlzásokba kell esni, másképp nem megy át az üzenet ;]


Geri Bátyó
(őstag)
Blog

Örömmel látom, hogy azért vannak olyanok, akik sokféle fűszert használnak. Sajnos mi vagyunk kevesebben, de nem reménytelen a helyzet.
Annak kifejezetten örülök, hogy többen is termesztitek a fűszereket. Irígykedek is egy kicsit. :K

A főzelék témához: Én alapvetően szeretem a főzelékeket, viszont ha lehet, elkerülöm a rántást. Inkább habarást alkalmazok, amibe liszt helyett egy kevés keményítőt teszek.

(#56) RudY: Természetesen jó fűszer a bazsalikom, de tényleg eléggé újkeletű nálunk, ráadásul nem is "elfeledett" fűszer.

(#53) kraftxld: Nálam sem csak ezek a fűszerek vannak itthon. Nem is tudom hogy mennyi, de 40-50 féle biztosan. :K

[ Szerkesztve ]


ivana
(Ármester)
Blog

Én szeretem a rendes rántott cuccokat, megvan, hogy kell azt csinálni, étolajból például nem lesz rántás, ahhoz rendes zsír kell, meg igazi paprika nem valami bolti. Szerintem nagyon finom tud lenni. Ettől függetlenül a kínai módszer is bejön, nagyon finom levest eredményez az is.
Ami borzalom szerintem az a habarás, egész egyszerűen ez a menzán tejszerűséges, szinte mindig túl sűrű főzeléket idézi fel és nem is szeretem az ízét. A fehér borsó főzelék meg simán gusztustalan színű. Vagy a spenótnak nevezett darálék.

üzenetek