üzenetek

hozzászólások


emvy
(nagyúr)

Az uszas az oke, a bringan lehet szerintem elfogyni igazan.


Auratech
(őstag)
Blog

Ömlengés helyett a vacsorám épp most.
Bébispenót sok tejszínnel, fokhagymával, citrommal, kecskesajt, szalámi. Egyszerű-nagyszerű. :)


joysefke
(veterán)
Blog

Az uszas az oke, a bringan lehet szerintem elfogyni igazan.

úszással nincs tapasztalatom, de a bringa elméletileg úgy kéne kinézzen / ;] / , hogy ha országúton mész és nincsen szint (ez itt egy nagy ha) akkor messze a legnagyobb energiafogyasztó a légellenállás, sokkal nagyobb mint a gördülési vagy a hajtási (lánc, csapágyak) ellenállás.

A légellenállási erő a sebesség második hatványával arányos, tehát a légellenállás által felemésztett teljesítmény a sebesség harmadik hatványával arányos (P=F x V) illetve (F~c*V²). A ketózisnak nyilván van egy nem túl magas max teljesítménye amivel energiát tud felszabadítani, ez nyilván nagyon erősen függ a sportolótól. Ha ezt a határteljesítményt átléped akkor én úgy gondolom, hogy az erő elég hamar el fog fogyni (miután a cukorraktárak lemerülnek). Ha a ketózis által biztosított teljesítményt nem léped át, akkor úgy gondolom kis túlzással a világ végéig de legalábbis elég sokáig el lehet menni. Na és a lényeg: ha visszaveszel a sebességedből 10%-t (V -> 0.9V) akkor a légellenállás által felemésztett teljesítmény már csak 73%-a lesz a 10%-kal magasabb sebességhez tartozó légellenállás-teljesítménynek. Megfordítva ha 10%-kal növeled a sebességet, akkor a légellenállás 33%-kal több teljesítményt fog felemészteni...
Kis sebességet beáldozva sok teljesítményt lehet megspórolni. Ezzel taktikával persze nyerni nem fogsz :)

Mondjuk nem tudom, hogy az úszás és a bicaj egymáshoz képest mennyire fontos egy ilyen versenyen, melyikkel lehet jobban elhúzni, melyikkel lehet nagyobbat bukni, ha elengeded...

A fenti levezetés csak elméleti okoskodás volt, a gyakorlat mint oly sokszor itt is lehet teljesen más...

[ Szerkesztve ]


Auratech
(őstag)
Blog

Van erre egy saját megfigyelésem, ami pár év alatt állt össze..
Minden olyan soportforma végezhető ketondiéta mellett, ami orrlégzéssel egyensúlyban tartható. Például a bringázásnál. Az úszásnál a légzésintenzitás és a víz hőmérséklete együtt dönthet. Mell és hát esetén takarékosabb a dolog, úgy mehet, ha nem túl hideg a víz. Szabadtüdőzöm és gyakran úszom hideg vízben. A ketózis mellett a hőháztartás megváltozik és az oxigénfelhasználás is. Sokkal nagyobb lesz a co2 tűrés és enyhe hypotermia mellett sincs görcshajlam növekedés. Úszás után viszont cukormentes tejeskávét tolok, mert bebambulok a vízből kiszállva..


nuke7
(veterán)
Blog

nagyon kíváncsi vagyok, mert a forumon - gyúrós - volt fenn rólam 81-82kg-s kép is és 76kg is...
most azzal szenvedek, hogy újra 76 fölé menjek, úgyhogy ketogén étrend szóba sem jöhet, de paleóból a glutén, tejtermék, minimál hozzáadott cukor dolgokat tartom, csakhát nehéz így hízni... :DDD
(kötetlen munkaidő mellett nagyon nehéz kajára és edzésre is figyelni :/ )


joelke HU
(senior tag)

én a felvágottal vigyáznék. nátrium nitrittel van minden bolti cucc tartósítva. ezért a feldolgozott húskészítményeket a WHO a rákkeltő (béldaganatot okoz) hatása miatt egy kategóriába tette a dohányzással és az azbesztettel.


Polllen
(nagyúr)
Blog

Elméletileg ez csak hőkezelés esetén okoz problémát.


joysefke
(veterán)
Blog

Ezt kifejtenéd bővebben? Káros ha egy bolti sonkát megpirítok serpenyőben és verek rá pár tojást?


emvy
(nagyúr)

> WHO a rákkeltő (béldaganatot okoz) hatása miatt egy kategóriába tette a dohányzással és az azbesztettel

Az, hogy a dohanyzas, az azbeszt es a feldolgozott husok egy kategoriaba esnek, konkretan hazugsag.


Scholes9
(nagyúr)

Azért olyan távol nem állhat az igazságtól :( De egyen parizert, akinek 6 gyomra van :D

Holnap megyek temetésre, kolléganő férje hunyt el elég fiatalon - az biztos, h még nem volt 60 - gyomorrákban :(

Amúgy csak gondoljunk bele: mennyi ember eszik a világon reggelire péksüteményt, persze nem teljes kiőrlésűt, me' az drága kijelentéssel! Ja, hogy ennyi a cukorbeteg? És van, aki még csodálkozik is?

A másik nagy része meg fehér lisztből készült zsemle, parizer, meg a ki tudja miből készült margarin. Ez a reggeli. 0 hasznos tápérték, rengeteg mérgező anyag.

És ez nagyon szomorú :( Sajnos ilyen szempontból nagyon buták rengetegen :(

Bocs, nem válasznak akart menni, csak már kikívánkozott ez belőlem :B

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem a feldolgozott húsok, hanem a feldolgozás során alkalmazott anyagok, amik módosulnak hő hatására.

Ezek esnek azonos kategóriába az azbeszttel.


emvy
(nagyúr)

Sem az nem igaz, hogy a fehér lisztben 0 hasznos anyag van, sem az, hogy méreg.


Scholes9
(nagyúr)

Ok, lehet, de, hogy nem egészséges az biztos. A parizerben meg biztos, h nem éppen a szervezet számára hasznos anyagok vannak. De mindenki azt eszik, amit akar, mindenki a saját egészségéért felelős :R

De az is tény, h folyamatosan nő a cukorbetegek száma és az is biztos, h ez nagyrészt a nem megfelelő táplálkozásnak köszönhető.

[ Szerkesztve ]


emvy
(nagyúr)

Az egyensuly a fontos. Csomo dolog van, amire valamilyen mennyisegben szuksegunk van, de tulzott fogyasztása karos: víz, szénhidrát, vitaminok, só, esatobbi.


Polllen
(nagyúr)
Blog

A húsipar a tartósításhoz többnyire nitritet használ, amiből hő hatására káros anyagok szabadulhatnak fel.
Auchanban pl. láttam már olyan pultot, ahol a mentes húsok külön vannak. Érdemes onnan választani a sonkát & egy faktorral kevesebb.


Scholes9
(nagyúr)

Így van :)


Woodslave
(nagyúr)

erről megint olvasni pro és kontra. Azt hogy a WHO mit tesz hova, azt is fenntartásokkal kell kezelni sajnos. Lásd tojás, vaj zsír csak hogy ontopic legyek - most nem nézek utána de tutira tiltólistán voltak.

Sajnos nem vagyok se orvos se élelmiszeripari mérnök (már ha ez számítana) szóval kénytelen vagyok azokra hagyatkozni amiket ezzel kapcsolatban olvasok.[link]

Apparently, some studies conducted by some scientists a long time ago linked nitrates with cancer. However, these studies have since been refuted (9).

Nitrates aren’t some artificial compounds unique to bacon. Our bodies are loaded with them and the biggest dietary source is vegetables.

Yes, vegetables are loaded with nitrates.

There is some concern that during high heat cooking, the nitrates can form compounds called nitrosamines, which are known carcinogens (10).

However, vitamin c is now frequently added to the curing process, which effectively reduces the nitrosamine content (11).

The harmful effects of nitrosamines are outweighed by potential benefits, but dietary nitrates may also be converted to Nitric Oxide, associated with improved immune function and cardiovascular health (12, 13).

Valószínűleg - bár ez erre a topcira pont nem jellemző ;] - a méreg a dózisban rejlik ahogy mondani szokás, bár azon kívül hogy heti pár alkalommal 2-3 csík bacon ehetsz konkrét ajánlást nem láttam. De ez hasonló mint a tojás, tökre egészséges szuperfood, de azért biztonság kedvéért ne egyél napi 3-nál többet... :U Ugyanaz van mint általában, senki nem meri bevállalni - néhány extrém arctól eltekintve - hogy elköteleződjön, mert tényleg nem lehet megmondani hogy ettől leszel rákos, a megfigyeléses kutatások teljesen megbízhatatlanok.

Én szoktam enni bolti bacont - bár tényleg nem jó elolvasni a csomagolást - de megpróbálom heti 3-ra mérsékelni max... Mostanában meg csak mikróba rakom egy-két perce nem sütöm a tojás alá. Csak azt nem tudom mit eszek a tojáshoz... :O :D


Auratech
(őstag)
Blog

A tárgyalt diéta során az lényeges, hogy ne legyen sok a füstölt, pácolt, faszénparázson pirított... étek..
Én nagyon sztárolom a libazsíron megkapatott csirkemájat rozmaringgal, tejszínnel. Mellé kockázok egy fél kígyóuborkát, paprikát...
Csínján kell bánni a hagymával, fokhagymával, erős aromás fűszerekkel. főként, ha nagyobb terhelés miatt 2-3e kCal feletti a napi bevitel. A szalonnát én is csípem de inkább az abált verzióját sütöm meg hirtelen, mint a gyári gyorspácos-füstaromás csodákat, amik rendesen fel vannak ütve kémiával...
Parizert, virslit a legritkábban eszem. Akkor is csak a bizonyíthatóan 80-valahány% feletti hústartalmút.
Inkább veszek friss tarját, szépen megfőzöm, beformázom és csomagokra bontva frigóból eszem ki. Olcsó kiváló felvágott..
Kedvencem a vaj, de abban nyomokban lehet cukor, az számít. Nem azért kell figyelgetni, hogy miben van cukor, vagy nincs, mert valamilyen elméleti határértéket szabok magamnak, hanem ha a terhelés, evés, időrend... valamilyen irányban felborul, a közérzet hamar kárát látja.
Fontos az alvás előtt közbeni folyadékpótlás.
Nyilván ha pukkadásig iszod magad az nem jó, mert úszik rajta a zsír :) és éjfélkor menni kell.
Beálltam úgy, hogy fél négykor megébredek és iszom legalább fél litert. Néha citromos/lime-os vizet. Aztán még egy-másfél óra alvás. Sokat számít a friss ébredéshez a hidratáltság.
Ha nem iszom eleget reggelig, néha az enyhe másnapossághoz hasonlító közérzettel kelek, amit a kávé se tesz igazán rendbe..
...Ja és anyám mindig panaszkodik, hogy nincs itthon cukor.. Hozott 12 kilót. Fél év alatt fogyott el egy kiló a vendégek kávéjába, meg fűszerezésre...
Mellesleg amióta kevés szénhidrátot eszem, a korábbi allergiás dolgaim rendeződtek. A gyulladás hajlam elmúlt. Az alapanyagcserém kisebb, vagyis inkább azt élvezem, hogy a kajálás utáni kóma emlékké vált, ami alacsony vérnyomásom, pulzusom miatt megkínzott a munka közepén. Néha majdnem bőgni tudtam volna, annyira álmos lettem egy jó ebéd után... Most eszem és semmi..gond.

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Oké, átfogalmazom: kérdeztem már többször másokat, hogy éreznek-e valamit a lehelletemen, és mindig negatív volt a válasz :)
És azért az elég durva lenne, ha annyi aceton lenne valakinek a lehelletébe, hogy az elkezdjen oldani bármit is :U


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Erről tudnál majd bővebben írni, vagy linket adni? Arról olvastam, hogy a keto alzheimer bizonyos fajtáinál segít, másoknál meg nincs kimutatható hatása, de hogy ártana, olyat nem láttam.

üzenetek