üzenetek

hozzászólások


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Ha nincs kenyér, nincs, ami laktasson vagy nem tudom, hogy fogalmazzak. Annak az lesz a vége, hogy akkor több kolbászt meg húst eszek, hogy "mennyiségileg" meg legyek."
Öö pont ez a lényeg :) Az persze hogy nem működik, hogy ha kenyérrel megettél 600 kalóriát, ha meg elhagyod a kenyeret akkor eszel 200 kalóriát vacsorára. Ezért fontos keto alatt a sok zsír, ugyanis a zsír laktat, sokkal jobban, mint a szénhidrát. Ha szénhidrátdús kaján 600 kalóriával laksz jól, akkor jó eséllyel zsírdúsban elég lesz 400-500 is, hogy tele legyél. Szóval vajazd csak a sajtot :) Az, hogy "fúj" az csak a fejedben van, mert belédverték kiskorodtól kezdve, hogy az nem jó. Ha egész életedben ezt etted volna, eszedbe se jutna, hogy fúj.

"Köszi a tippet, recept az kb. EZ?"
Én ha meglátom egy receptben, hogy "Szafi", akkor már zárom is be. Iszonyatos marketingkampány csak az egész, keress inkább valami "Szafi-mentes" receptet :) És felejtsétek el a kenyeret tényleg. Kenyeret csak gluténból lehet csinálni, vagy töménytelen mennyiségű adalékanyaggal. Minden más olyan lesz, hogy "végülis emlékeztet a kenyérre, de ez tuti nem kenyér". Ellenben dolgoztál vele egy csomót, hasznos tápanyag meg úgyse lesz benne (rostra nincs szüksége a szervezetnek, csak több lesz ami a WC-be kerül). Szánd inkább az időt arra, hogy süss valami jó kis húst :)

Vektor_75
"Sosem sóztam túl az ételeket, így számomra ez az 1 kocka ~2,5-3 dl forró vízben feloldása és elfogyasztása hááát nem egy nagy élmény."
Én amikor még húsleveseztem, akkor fél literben oldottam fel egy kockát (ez is van az utasításra írva), az úgy teljesen jó volt. A problémám csak az volt vele, hogy egy idő után minden húsleves kockának ugyanolyan íze van, másrészt hogy (részben az előző miatt) egyszerűen untam már inni. Azóta átváltottam sima sós (NaCl és KCl is) vízre, először nagyon fura, de relatív hamar hozzászoktam, most már úgy iszom, mint a sima vizet. Kezdésnek 2,5 decis pohárba 0,5g só volt a lehúzható, most már 1,5g is belemehet :)

"Viszont az érdekelne, hogy pl. dietetikus mit szól az ilyen jellegű táplálék bevitelhez? Van erre vonatkozólag tapasztalat, vagy valamelyik link mögé kellett volna olvasnom?"
Dietetikus... nos az attól függ. Ha csak bemagolta ami a tankönyvben volt (dietetikusok jó része sajnos), akkor ki fog akadni, hogy meg fogsz halni két héten belül. Ha kicsit értelmesebb, akkor tudja miről van szó, persze ettől még lehet ellenvéleménye. Olyan magyar dietetikusról aki a ketot ajánlja még nem hallottam (mondjuk ettől még lehet), de paleot egyre többen ajánlják... az meg már úgyis a párhuzamos utca :)

[ Szerkesztve ]


Vektor_75
(csendes tag)

Értem, megpróbálom a közvetlen sót, ha már unom a húslevest :)

Szóval a dietetikus csak azért merült fel kérdésként, mert egy jóbarátom igen súlyos májproblémákkal küzdött, az egyik a fibrózis volt és miután az orvos felkészítette arra hogy mi mindenről kell lemondania alaposan megreformálta az életvitelét.

Nála az aszkéta csirkemell olaj és minden nélkül és kb. nálam az ezzel egy szinten lévő ételek voltak azok amelyek segítségével ki tudott úgy néz ki szerencsésen lábalni ebből. Fibroscan vizsgálata szerint F2-ről, nullára ment vissza.
Viszont amíg idáig eljutott a témában szinte mindent elolvasott hiszen igencsak személyesen volt érintve, így felkértem őt is hogy olvassa el a cikket hogy a korábbi (max 2 éve) olvasottakhoz képest illik-e a képbe. Bevallottan nem jutott a végére, és azzal kommentálta felém, hogy a 70/30-as zsír aránnyal ha nem is rövid távon de ki fogom nyírni a májamat és így magamat is. Családjában kb. 1 éve hasonló zsír alapú étrendre állt át valaki (szándékosan nem mondom hogy keto) amivel el is kezdett fogyni, viszont a mostanában elvégzett vizsgálatok alapján a májának az elzsírosodása igencsak eldurvult.

Végig kellett volna olvasnia, hogy meglegyen a teljes kép, avagy? Nekem kimondottan szimpatikus ez az étrend, mivel csak olyan dolgot kell kizárni(kerülni) ami nélkül azt gondolom hogy tudok élni, viszont a többiekhez hasonlóan szeretném ha lehet már előre tudni a negatívumokat, hogy én dönthessem el vállalom-e vagy sem.


joysefke
(veterán)
Blog

.

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Őszinte legyek nagyon furcsa amit írsz, ugyanis tipikusan a ketogén étrendet a máj zsírosodás gyógymódjaként szokták felhozni (google-be beütve elég sok ilyen találat van, mondjuk nagyrésze ketos / paleos oldalhoz köthető, de nem csak olyanok vannak pl.: [link], vagy: [link]). Alapvetően a zsírmájat magas fruktóz fogyasztással szokták összehozni (ha nem alkohol miatt alakul ki), ezen nyilván elég rendesen segít a keto.
Ismerősödnél két dologra tudok gondolni:
1. Túlzott kalória deficitet tartott. Zsírmáj egyik kialakulási oka az alultápláltság. Ha nem evett eleget, és nem vitt be minden szükséges tápanyagot, akkor igen, nagyon gyorsan fogyott, de következményei is vannak. Ugye keto alatt ahogy írod is, nem vagy éhes, ez sokakat arra ösztönöz, hogy akkor minimális mennyiséget egyenek, de azért a szervezetnek vannak szükségletei. Épp ezért 30%-nál nagyobb deficit sose javasolt, de inkább 10-20% az ajánlott (főleg ha nincs orvosi felügyelet). Mondjuk ez ketótól független igazából és minden fogyókúrára igaz, csak keton egyszerűbb nagy deficitet tartani.
2. Nem tartotta rendesen az étrendet, időnként "csalt" ("Most szülinap van, nem baj ha megeszem a tortát", "Nyár van a gyümölcs egészséges, nem baj ha eszek pár barackot", stb.). Egyre több jel utal arra, hogy az ilyen csalós napok többet ártanak, mint ha nem is ketozna az ember (mivel elszokik a szervezet a szénhidráttól)

"mert egy jóbarátom igen súlyos májproblémákkal küzdött, az egyik a fibrózis volt és miután az orvos felkészítette arra hogy mi mindenről kell lemondania alaposan megreformálta az életvitelét. Nála az aszkéta csirkemell olaj és minden nélkül és kb. nálam az ezzel egy szinten lévő ételek voltak azok amelyek segítségével ki tudott úgy néz ki szerencsésen lábalni ebből. Fibroscan vizsgálata szerint F2-ről, nullára ment vissza."
Ugye ahogy a cikk elején is írtam amennyiben valakinek krónikus betegsége van, akkor csak orvosi felügyelettel szabad nekivágni a ketonak, meg úgy bármilyen étrendváltoztatásnak. Ketózis nem csodamódszer, nem lesz tőle senki halhatatlan, nem gyógyítja meg a rákot, szóval igen, vannak esetek amikor nem szabad alkalmazni. Annyira májproblémákban nem vagyok otthon, de igen, elképzelhető hogy a barátodnak tényleg a zsírmentes étrend segített.

Szerk:
Kicsit közben utánaolvastam, a májzsugorodás ami a bárotodnak volt már elég komoly szövődmény (ami többek között a zsírmáj szövédménye is lehet), ott már annyira fel van borulva a szervezet egyensúlya, hogy biztos, hogy drasztikus eszközök kellenek, hogy helyrejöjjön. Ugye mivel a ketontermelést a máj végzi, és eleinte elég sokat kell termelnie (mert nem csak az agy használja), biztos hogy nem segít egy ilyen állapotban lévő májnak. Innen logikusan hangzik az az étrend amit vele tartattak, hogy levegyenek a májról minden terhet amit csak lehet, hogy regenerálódni tudjon.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

"a húsleves kockás teát."

Ezeket a kockákat érdemes messzire elkerülni.
Egyrészt tele vannak mindenféle ízfokozókkal nyomva. Másrészt keményített zsírok lehetnek bennük.
Ezek a transz zsírok rákkeltő és további egészségkárosító hatásúak..

(Az elkerülhetetlen transzzsír adagomat inkább inkább sült húsban veszem magamhoz, mint egy pohár üres levesben.)


Hieronymus
(addikt)
Blog

" Túlzott kalória deficitet tartott. Zsírmáj egyik kialakulási oka az alultápláltság. Ha nem evett eleget, és nem vitt be minden szükséges tápanyagot, akkor igen, nagyon gyorsan fogyott, de következményei is vannak."

Ez nem tűnik elég meggyőző magyarázatnak.

Ugye az alultápláltságban nincs zsírfelhalmozódás, nincs minek halmozódnia.
A túlzott cukorbevitel okozza a májbetegségek többségét.
A legismertebb májkárosító anyag az alkohol, ami ugye cukor.
Ma a legelterjedtebb májkárosító élelmiszerek az üdítők, joghurtok, ... Minden élelmiszer, amiben 5% meghaladó cukortartalom van. (A napi javasolt cukorfogyasztás mértéke, nulla. Az emberi test előállítja magának, ha szükséges.)

Mivel a zsírokat lehet legkönnyebben eltávolítani az élelmiszerekből, kézenfekvő volt a közellenséggé történő előléptetésük. (A transzzsírok esetében nem is teljesen alaptalan a rágalom.) A szénhidrátokat nehéz kivonni, ezért nem is piszkálják a témát. Néhány kenyérfélével próbálkoznak, de csak az ehetőség határáig jutottak el, alulról,

A májbetegségek esetében a szénhidrátokat nem lehet megkerülni. Ezért kézenfekvő megoldás, minden más anyag bevitelének minimalizálása.
Pedig a máj legjobb barátja a zsír. Na nem mindegyik. A (mély)tengeri halak olaja gyógyszere a májnak.
Jó hatású az avokádó. A legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs. Az egyetlen gyümölcs aminek helye lehet egy zsír orientált diétában. Ugyan így a lenolaj, hidegen sajtolva és fogyasztva.
De ezek természetes gyógyszerek, a túladagolásuk nem előnyös.

(A paradicsomot soroljátok át a gyümölcsök közé. Minden tulajdonságában gyümölcs, semmi helye a zöldségek között.)


D1Rect
(félisten)
Blog

Én olyan február-március környékén szoktam kezdeni a keto-t, nyáron f*cking impossible, minden tele van friss gyümölccsel. :)
A 20g ch szerintem egy nagyon jó kiindulási pont, de magasabb aktivitási szint mellett több is lehet.
Annyit tennék hozzá a cikkhez, hogy vannak esszenciális amino és szírsavak, de nincs esszenciális ch.

Ha az ember nyitott füllel jár, és figyeli az élsportolók nyilatkozatait, olykor ott is el lehet csípni, hogy ketot sejtető megnyilvánulásaik vannak.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Ez nem tűnik elég meggyőző magyarázatnak."
Paradoxonnak hangzik, pedig tényleg ezt mutatják kutatások:
"Secondary causes of NAFLD include nutrition-related complications, such as total parenteral nutrition, rapid weight loss, and intestinal jejunoileal bypass surgery (Table 1)"
Table 1-et érdemes nézni, ott írja, hogy: "Extreme malnutrition". De igen, nyilván nem ez a leggyakoribb ok, hanem a fruktóz. De ha az illető tényleg keton volt, akkor nem tudok mást elképzelni, hogy mitől alakulhatott ki nála (vagy ugye nem volt keton, csak egy csomó zsírt evett).

D1Rect
"Ha az ember nyitott füllel jár, és figyeli az élsportolók nyilatkozatait, olykor ott is el lehet csípni, hogy ketot sejtető megnyilvánulásaik vannak."
Bizony :K LeBron James biztos, hogy ketozik, de ha megnézi az ember, hogy Hosszú Katinka milyen kajákat postol, esélyes hogy ő is, vagy legalábbis paleozik :)

[ Szerkesztve ]


Auratech
(őstag)
Blog

Tetszik, hogy többen magas tudatossággal szóltok a témához és érdemi párbeszéd követhető a különböző nézőpontok, tapasztalatok, ismeretek alapján.
A keton étrend legnagyobb kihívása a megfelelő, kiegyensúlyozott mikoelem-vitamin bevitele a szénhidrátszegény, magnéziumszegény.. étrendben. Kevés szó esett a mészsókról, kalciumről, kálium, nátrium... hogy meg kell enni a csontvégeket, porított tojáshéjat..
Az én étrendemben van szénhidrát de kevesebb, mint amit a mozgással felhasználok.

Jellemzően nai 4-500 kCal-t égetek csak munkába járás tekerésével naponta, miközben max 300 kCal energiatartalmú ch-t fogyasztok, inkább kevesebbet. Plusz a napi egyéb felhasználás, mozgás.
Arra fordítok figyelmet, hogy milyen növényi ételt tudok fogyasztani, az egyoldalúság elkerülése érdekében, ami nem emeli a vércukor szintemet.. Tulajdonképpen egy cukorbetegek számára ideális étrendet tartok, amihez nem szükséges inzulinadagolás. Az inzulinom amúgy rendben van..
A rendes ketogén étrendhez képest nálam esetileg több a szénhidrát, de lehetséges az intenzív erős terhelés (súlyzó, sprintek, úszás...) Hátránya, hogy az éhség a ketózisra nem jellemző mértékben jelentkezik, főleg úszás után. Ebből nem térek ki, csak ha valami nagyon durva, elhúzódó terhelés közben beszabadulok egy cukrászdába.
Fontos a rendszeresség és kreativitás. A szénhidrátszegény étrend semmiképp nem szalonnazabálást jelen, meg zsírivást. Gazdag, változatos vegyes étrendet, ahol növényi alapanyagok jelentős arányban vannak a fogyasztott ételekben csak nem energiaforrásként.. Nem kell sokat költeni, inkább megszokni egyfajta tudatosságot, amihez majdnem elég, ha elolvasom, ami a csomagolásokra írva van..

[ Szerkesztve ]


Vektor_75
(csendes tag)

Beletaláltál, nála a zsírmáj a mértéktelen alkohol és az emellé folytatott mértéktelen falási rohamok miatt jött össze.

Amit az utánaolvasást követően írtál, számomra tökéletes magyarázat!

köszönöm :)

Hieronymus: mint írtam is a húsleves kocka nem nagy élvezet simán lemondok róla, hirtelen elfogadható megoldásnak tűnt. Valahol el kellett kezdeni na, köszönöm a tanácsot eddig sem fogyasztottunk sok leveskockából készült dolgot (konkrétan szerintem csak a rizst ízesítettük vele korábban), így más megoldást fogok keresni.

Az NaCl KCl kombó amit Cathfaem is írt nem állt és ma sem áll rendelkezésemre B megoldásként (vagy csak én nem tudok róla hogy mi mindenben található meg).


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

NaCl = konyhasó :) KCl egy fokkal macerásabb már Magyarországon, de lehet találni úgynevezett nátrium csökkentett sót, ami lényegében KCl-t tartalmaz.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Óvatosan a KCI-vel.
Csak akkor érdes fogyasztani, ha a vérben alacsony a színt.
A fogyasztás mértékét sem lehet látatlanból szabályozni.
Rendszeres vérvizsgálat mellett kellene fogyasztani. (Ez persze, az összes diéta esetén igaz.)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Napi ajánlott kálium fogyasztás 4700mg, azt ha nem eszik az ember naponta több avokádót nehéz elérni :) Szívleálláshoz meg 20g káliumot kéne egyben bevenni szájon át, az meg ugye nem az étkezési mennyiség.
Ezen kívül tudsz valamit ami miatt nem ajánlott?


emiki6
(veterán)

Nos, a hsz-eket még nem néztem végig, de megnéztem az angol biológiai hátteres cikket. Tanulság:
- Sokan árulnak piruvátot, mint zsírégetőt, most szembesültem vele, hogy a piruvát magyarul piroszőlősav. Nos aki tanult középiskolában bioszt, az elvileg tudja, hogy a szervezet hogyan bontja a glükózt, de azért leírom. Felbontja kisebb vegyületekre első körben keletkezik lényegében 2 ATP (ez biztosítja az energiát a szervezet számára) és piroszőlősav, amiből még további 34 (!) ATP nyerhető ki (ha nincs elég oxigén, akkor ebből lesz a tejsav, ekkor csak 2 ATP keletkezik). Tehát amit zsírégetőként vásárolnak, az egy olyan vegyület melynek energiatartalma közel azonos a szőlőcukoréval... :DDD
- Nem tudom, benne volt e a cikkben, a kellemetlen száj, vizeletszagért az aceton felelős, közismertebb nevén körömlakklemosó. :) Nem mondom, hogy jót tesz, de nyilván ha a szervezet nem tudná mit állít elő és hogyan kezelje, akkor nem állítaná elő. Mint írtátok, ez elmúlik idővel, ami 2 okból lehet szerintem: 1) A szervezet jobban tudja kezelni az aceton előanyagát, így nem keletkezik aceton. 2) Elégeti az acetont is valahogy. Bármelyikről legyen szó, mindenképp érdekes (jó értelemben). :K Nem kell megijedni az alkohol "bontás" közti terméke, ami a másnaposságot okozza károsabb. :)
- És igen, a szervezet képes mind a glükózt, mind a fehérjét, mind pedig a zsírt átalakítani azzá a vegyületté, amit a szervezet általában használ, mint energiaforrás (acetil-koenzim). Tehát aki csak fehérjét eszik az is túléli. :)

Ez nem egy szakmai hsz, nem vagyok biológus, így félköznapin fogalmaztam. Remélem írtam újdonságot valaki számára, ha nem is a témában.

Aztán vigyázni, nem lepisilni a frissen lakkozott körmöt! ;) :))

Még valami, én úgy tudom, a rost a bélmozgást elősegíti, így éppen hogy nem kéne székrekedés okoznia.

A kálisó érdekes kérdés, sok rosszat hallani felőle, de hiteles tudásom nincs róla, nem tudok nyilatkozni.

[ Szerkesztve ]


apatyas
(Korrektor)
Blog

Előző éjjel begörcsölt a vádlim, megjegyzem, elő szokott fordulni, reggel biztos ami biztos ettem is rá egy szem panangint ami K Mg.
Nagy kitolás, hogy gyümölcsöket se lehet enni, pedig most betolnék egy jó adag barackot vagy akármit. Noha éhes nem kifejezetten vagyok, most végeztem a tepertőkrém adaggal. Mióta édesebbet nem eszem, érzem a kesun és a paradicsomon, hogy édes.
Fáradt vagyok, megyek aludni.


Auratech
(őstag)
Blog

Pár napig nem iszol, utána az első korty víz határozottan édesnek tűnik.. :)
(saját tapasztalat...)
Magnéziumforrásként kiváló a spenót. Például a lidl-ben 249 Ft-ért kapható 450g mirelit leveles spenót (2-3% ch) +100mg Mg/100g,
A korpa. magasan a legtöbb 2-400 mg/100gr és szénhidráttartalma, ami hasznosul, 50% körüli, tehát egy evőkanálnyi elég, Ami 4-5 gr ch-t jelent.
Még jobb a dió, amiben szintén sok 200mg/100g Mg van, miközben 15% a ch tartalma. zsírtalrtalma 65% körüli.
Húsok: halakban kábé kétszer annyi a Mg, 50-60mg/100g mint a többi húsban 20-30 Mg/100g
A Mg napi szükséglete 3-400 Mg/nap

Jó szolgálatot tehet az online keresős kalóriatáblázat, tápanyagkereső..
Online táplálkozási napló


nuke7
(veterán)
Blog

olvass szerintem utána, a nátrium nitrit nem veszélyes :N
forrás
forrás 2
(tényleg csak hőkezeléssel párosítva, ahogy utánad írták is)

[ Szerkesztve ]


nuke7
(veterán)
Blog

11% tzs körül vagyok, kb. úgy nézek ki majdnem pont, mint ez a srác a harmadik képen...
[link]

ahhoz kell hatalmas szevedés, hogy ennél több izom legyen rajtam... kb. ez most a genetikai optimumom, valsz. azért is nehéz túlmenni rajta...


nuke7
(veterán)
Blog

nagyon jó! köszi! ideje reggelizni asszem :DDD

(#212) Fred23 a jó tesztó szinthez bizony kell a ch, ebben igazad van. (tapasztalat :) )
Nem biztos, hogy a ketó ront rajta, de javítani nem fog úgy, mint mondjuk a "sima" paleo.

[ Szerkesztve ]


nuke7
(veterán)
Blog

nem igazán értem, hogy miért lett ennyi hsz. :B

[ Szerkesztve ]

üzenetek