üzenetek

hozzászólások


Auratech
(őstag)
Blog

Nem akar a szervezet szabadulni... Természetes része az emészthetetlen rost az étrendnek. A növényi eredetű ételeknek része. Napi 20-30g az ideális. A hozzá társuló plusz egy liter vízzel.
A nem emészthető rost (tulajdonképpen celulóz-"vatta", lignin-"fa", hemicellulóz-sejtfalépítő poliszacharid) folyadék nélkül csúnya szorulást okoz, mert a vékonybélből vizet von el.
Elegendő folyadékbevitellel viszont nagyon hasznos, főként a ketogén étrendben.
A rost teszi lehetővé, hogy a zsír-fehérje kombóba keveredve az emésztés reakcióközegének felületét többszörösre megnövelje, feltárja az ételt. Ennek feltétele az alapos rágás, "komótos" falatozás. Folyadékbevitel. Lehet rostszegényen is táplálkozni de nem előnyös hosszú távon.
Az emészthetetlen rost a vékonybélben fermentálódik a probiotikumoknak köszönhetően és a bélsejtek számára tápanyagforrásként rövid szénláncú zsírsavakat biztosít, amik más forrásból nem jönnek. Ezek antimikrobális hatásúak, védik a májat és hiányuk egyik fő oka a testépítős pattanásosságnak.
Nem vagyunk oroszlánok, farkasok, hiénák de tök jó, hogy egy ideig akár úgy is képesek vagyunk működni.
Én is be tudok cuppantani egyszerre 7-8 kisebb ropogós bőrű sült csirkecombot egy kistányér csalamádéval..
Amikor egy nap elfogy egy fél fej jégsaláta, 2-3 koviubi, pár szem dió, meg 10dkg tofu, 30-40dkg zsíros hús, 5dkg vaj, abban 15g ch van és még a ketogén étrendbe is bőven belefér.
(Amúgy igen jól sikerült a tarja suvid kísérlet. Vajpuha lett és ropogós.)

üzenetek