üzenetek

hozzászólások


Madwe
(nagyúr)

Az egy tévhit, hogy a ketózishoz rengeteg zsír kell, meg ez a %os zsír fehérje ch felosztás is az.

egyszerű a képlet, ami nálam bevált és VÉGIG KETÓZISBAN vagyok:
ch max 20g (egyébként 50-60gig jó vagyok, de 20g az egyszerübb).
fehérje testsúly és mozgásfüggő, esetemben 120g körül ideális.

ezek a fix értékek, ezek fölé ezekből nem mehetek. Ez a (120+20)x4=560 kalória.

ezen felül kell zsír, annyi amennyivel jóllakik az ember - ez esetemben általában 100g körül van, így kb 1500 kalóriát viszek be egy nap. Van mikor többet van mikor kevesebbet.

nem attól leszek ketozisban h zsírt zsírral eszek - bár az elején könnyebb így beindítani + akkor célszerübb leszarni a kalóriákat s sok zsírt mutatni a szervezetnek, h megszokja az a fő energiaforrás. De long term erre már nincs szükség - az, h ketózisban maradj, annak a feltétele egy már “kiépített” keton alapú szervezet esetén, h chból annyit viszel be, h rögtön lebontsd elégesd agyadban, fehérjéből annyit amennyi izmaidhoz kell (bár szvsz ha több akkor se kell feltétlen félni a glukoneogenesistől, de ez mindegy). Ennyi.

az üzemanyagod valóban zsír, de ha a cél a fogyás, akkor célszerübb ezt a saját zsírodból ellátni :) nem kötelező rengeteg zsírt bevinni, a lényeg h max zsír legyen az üzemanyagforrásod. Ch és fehérje ne legyen tartalékban (+ alacsony vércukorszint végig). Hidd el, nilla zsírbevitellel is tudsz ketózisban lenni.

szóval de, ez is keto.

magvak: nyilván magas a ch tartamuk, mandula, dió, pisztácia jobbféle ezelből, s nyilván nem fél kiló eéfogyasztására gondolok, de napi 100g bevitele bőven makroártékeken belül van, cserébe baromi egészséges.
írod itt feljebb is h a dió nem ketobarát mert tele van chval: ez nem igaz. A dió pl tele van káliummal, ami ohadtul fontos keto alatt! Egyik legjobb forrása. És nem, nincs tele chval, csak nem azzal kell jóllakni, de napi 100g bőven belefér, az 7g ch! Persze lehet magnézium és kálium egészséges természetes bevtele helyett panangin fortéval tömni magunkat, meg vitaminokkal meg stb + feldolgozott tele adalékanyagos szar husokat enni, ettől is tudunk ketoban maradni s fogyni, de iszonyat egészségtelen. Lehet máshogy is csinálni—-

a lazac pedig a legzsírosabb hal tudtommal, ami létezik :)

tldr sokféleképpen lehet értelmezni s csinálni a ketot, részemről az egészség végig a legfontosabb, eleve fogyni is azért akartam. Persze jobban is érzem magam s magabiztosabb vagyok 1 év keto s 55kg zsírral könnyebben, de ez csak egy szerencsés mellékterméke nekem.

[ Szerkesztve ]

üzenetek