MILC felhasználók szakmai topikja - Digitális fényképezés fórum

üzenetek

hozzászólások


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Neked és theporcupine-nak egyben válaszolok:

Szerintem az egy csapdahelyzet, ha arra hivatkozva relativizáljuk az újságírói munka szétverését ilyen érvelésekkel, hogy akinek van esze, eddig sem influencerek szava alapján vásárolt és legyintünk ezekre a folyamatokra és nem követelünk meg nagyobb transzparenciát. A gond nem nálunk csapódik le, de nálunk keletkezik. Felnő egy generáció, akiknek már nincsenek kapaszkodóik a megfelelő információszerzésről, mert nem hagyunk rájuk semmit erről. Lehet rájuk azt mondani, hogy agyatlanok, de mi nem adtuk át nekik a használati útmutatót az információs kultúránkhoz.

A Youtube meg csak a jéghegy csúcsa, néha érdemes kitekinteni a TikTokra. A legjobb példa az, hogy TikTok influencerek egy maréknyi csapata egy Fujifilm méretű céget akkora hype vonatra tett, hogy a mai napig gyártási nehézségekkel küzdenek és alkatrész sincs gyártani bizonyos modelleket kellő számban (hát még magát az X100VI-ot) és a teljes használt piacot a feje tetejére állítottak, nemrég még 200-300 eurós gépek mennek 600-1000 eurókért.

Nem csoda, ha a marketingesek ettől vérszemet kapnak és szándékosan utánozni akarják az ilyen buborékfújásokat. Főleg mert egyszerűen belenyugszunk, hogy így működnek a dolgok.

Nekem ezért tetszik, hogy most több kisebb/közepes csatorna is elkezdett arról beszélni, hogy teljesen beteg módon működik a fotós review napjainkban. A Hi-Fi világban is szükség lenne rá, de szerintem az már mélyebbre ásta magát a sznobizmusba és a Canon-Sony viták ahhoz képest párnacsaták az oviban.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

A PetaPixeles videóban még példát is mutatnak rá, hogy banding problémák vannak mesterséges fények alatt (no shit... milyen meglepő, hiszen ismerjük ezt a szenzort), de villámgyorsan átlendülnek rajta és folytatódik a "TESZT", mintha ez egy igazi fényképezőgép lenne.

Én szeretem az e-shuttert, de mindig jó, amikor egy rolling shutter szenzoron vissza tudod kapcsolni a mechanikusat. Ha ezt global shutter szenzorral gurították volna ki, akkor van miről beszélni. Vagy mondják azt, hogy ez egy videokamera, mint a Sony FX30 és akkor nincs ebből félreértés.

Teljesen jogos az a felháborodás amit ezek a "tesztelők" kapnak a nyakukba. Nekem ezzel a Nothrup házaspár szintjére süllyedt a szememben mindenki, aki ebben részt vett. Eddig csak felületesek voltak, most viszont már kifejezetten látszik, hogy összedolgoznak a PR osztállyal.


PuMbA
(titán)

Látod, mindjárt nem is olyan rosszak Northrup-ék. Én tudtam ;] Eddig is úgy voltam vele, hogy minden tesztből ki kell szedni, ami egy jó meglátás vagy összehasonlítás. Nem az egész tesztet gondolkodás elfogadni. Ezért nézem a mai napig is Northrup-ékat, mert csinálnak jó és tényleges információt adó szegmenseket. Ami meg nem érdekel, azt átpörgetem.

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Ebből az S9-ből szerintem lesz valami. Nem a gépből, az nem érdekel, nem érint, de abból, ahogy megmozgatta a youtubereket. És ez szerintem tök lényeges, hogy a youtubereket. Tehát maga a célcsoport mondja azt, hogy nehogy már! :DDD
Jönnek sorban a nehogymár-videók. Pl ezt a srácot sokszor irritálónak tartom (szvsz az is akar lenni), de őt annyira láttam jönni az S9-cel kapcsolatban.
Két oldal van, az egyik, akiket utaztattak (ők kiizzadnak magukból valamit most, hogy ez a gép miért jó), és a másik, akiket nem, ők kényelmesen röhögnek most a Panán és az első csoporton is.
Kérdés, hogy az első csoportnak a reputációja ezt megsínyli-e.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Kérdés, hogy az első csoportnak a reputációja ezt megsínyli-e."

Lehet levenni bábukat a sakktábláról. A Linus Tech Tips esete jut eszembe, amikor be is zárták egy hónapra az egész médiacéget és hosszú bocsánatkérő videókat tettek közzé. Az egész ott pattant ki, mikor egy valami huszadrangú videóban beleálltak egy konkurens csatornába egy elejtett félmondatban, az meg visszakézből adott akkorát, hogy rácsatlakoztak mások is, ízekre szedve a tesztjeik szakmai hitelességét. Nem tudom azóta sikerült-e felállni ebből, üzletileg talán, reputációban kérdéses.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

De megint a szakmaiatlanság relativizálása megy, miközben nem az olvasó/néző dolga lenne, hogy eldöntse mi a valóság és mi a teljes süketelés (jó ha képes erre, de ne ez legyen az alapfeladat). Én eltöltöttem 6-7 évet az újságírásban és már azelőtt kiszálltam, hogy az influencer kultusz elkezdte a szakmát szétforgácsolni, szóval semmi személyes nincs benne, de azok az áltudományos süketelésbe oltott tévhit terjesztések amiket a Northrup páros művel, azoknak a tizedéért kivágnának egy szerkesztőségből, mint macskát szarni.

Szóval lehet a vertikális tengelyen egy polcra helyeztem velük a Chris-Jordan párost, de horizontálisan máshol vannak. Utoljára a Dpreview időkben jelent meg a videóikban releváns gondolat amiből kiderül, hogy tesztelték is a gépet, nem csak teleshopos porszívóügynök módjára bemutatják, azok is felületes anyagok voltak, de a Dpreview ezeket a videókat az írott anyag meghosszabbításaként kezelte, míg a PetaPixel egy jópofáskodó hírportál volt mindig is.

Az újságírókat sem kell glorifikálni, meg tévedni emberi dolog, de egyfelől ők nem csak magukért felelnek, hanem egy szerkesztőség, lap és kiadó reputációjáért is (ami egzisztenciális felelősség, mert onnan ki lehet rúgni), ráadásul egy szerkesztőség úgy strukturálódik, hogy egy anyag átmegy több kézen is (legalább egy szerkesztőn vagy rovatvezetőn), ami legalább kísérletet tesz a hibák minimalizálására.

[ Szerkesztve ]


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Kai W-t és társát hasonlóan könnyed, bohóckodó párosnak tartom, mint Chris-éket, Kai viszont pár éve elment egy - számomra - irtó arrogáns irányba, ahol ez a stílus már nekem nagyon nem tetszik, míg az exdpreview most petapixel páros még ezt természetesen, könnyedén tudja csinálni. De nem érzem őket komoly tesztelőknek én se, de szórakoztatóak és fogyaszthatók a videóik. Az alaposabb, jobb tesztek is fent vannak a youtube-on, de szárazabbak, ezért jóval kisebb a nézettségük.

Bár fujis vagyok, de egy ideje mikor már meglátok egy x100-valami című videót, elkezdenek vérben forogni a szemeim. Főleg mikor egy tök irreleváns dolog (miért választom 2024-ben - volt 23-as videód is -, x100 valami vs másik kamera, amikor a másik kameráról szól a videó lényegében, csak a kattintás miatt benne kell, hogy legyen hogy x100, vagy a negyvenkilencedik x100valami alternatívák videó). Egyszerűen kiakadok rajta, hogy tök mindegy hogy milyen videó, ha benne van a címében, vagy a nyitóképen hogy x100, akkor annak lesz 40e megtekintése, míg ha nem lenne, akkor lenne 1500.


madgie
(titán)

Hát, nekem a Chris gyerek a kezdetektől amolyan wishes Colin Farrell, aki amúgy fotózni sem nagyon tud, és még szakmailag is nudli. Beszéli a nagy semmit, mint egy áltagos X-Photographer. Jordan más szint, minden téren.

Hogy kit tudok nézni, ha objektív videós tesztet akarok? Kb senkit, meg kell tanulni mindenből kimazsolázni, ami érdekel, sajnos ezt a részét már rég muszáj elsajátítani az internetnek, ha jót akar magának az ember. Ha meg meg akarsz venni valamit, érdemes esetleg kibérelni 1-2 napra, esetleg melóra, aztán kiderül, kell-e. Én így lőttem ki anno az X-H2-t, ha nem próbálom ki, lehet azt veszem az X-T5 helyett.


vond
(MODERÁTOR)

"wishes Colin Farrell"
És tényleg, baszki. :DDD :DDD :DDD


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

"Ha meg meg akarsz venni valamit, érdemes esetleg kibérelni 1-2 napra, esetleg melóra, aztán kiderül, kell-e."

Ha így csináltam volna, biztosan nem veszem meg az X-T3-at, nekem hetekbe telt, mire ráéreztem az AF-C logikájára és tökre abban voltam, hogy teljesen alkalmatlan még az aránylag egyszerű igényeimre is (modell és street). Aztán rá kellett jönnöm, hogy nem így van, sima standard default AF-C profil van beállítva és mindig meg kell várni míg ráharap a célra, utána már nem engedi.

Videóban meg az van, hogy nemrég vettem egy gimbalt (elsőt életemben) egy konkrét projekt miatt és kétségbe voltam esve, hogy ez nem képes rendesen fókuszálni a Sigma 30mm f/1.4-el. De volt egy hetem kísérletezni és találtam olyan beállítást, amivel teljesen oké módon képes a célon tartani a fókuszt. Csak az fura, hogy élőképen huntol és idegesen rángat, miközben a felvételt elindítva kisimul, mint egy nyugdíjas focus puller (nagyon gyors vagy nagy távolságot bejáró átélezést nem szabad rábízni, akkor eldobja magát, de ésszel használva teljesen oké).

"Én így lőttem ki anno az X-H2-t, ha nem próbálom ki, lehet azt veszem az X-T5 helyett."

Mi volt az ok, amiért eldobtad a H2-est?


madgie
(titán)

Hm, igazad van, a fókuszt kihagytam a sztoriból, arra tényleg sok idő kell, míg ráérez az ember.

Az X-H2-t főleg boomer okok miatt dobtam, egyszerűen annyira megszoktam, megszerettem már a Fuji kezelését, hogy drasztikus módon utáltam a H2-nél, hogy például nem benyomhatók a tárcsák, vagy hogy a fókuszváltó egy gomb, nem "tekerő". Ezek olyanok, hogy alapból fel sem tűnnek, mennyit használom, de egy évtized izommemóriája már észrevétlenül beépül az ember rigolyái közé, és amíg egy Nikonnál vagy Sonynál el tudom nézni, mert más gyártó, más szemlélet stb, addig a Fujinál egyszerűen nem akartam elfogadni, hogy teljesen újradrótozzam az agyam, főleg, hogy ott volt a megszokott, szeretett megoldás, az X-T5 képében. Tényleg sokat használom azt a tárcsanyomogatást, nagyításra, formatálásra, rekesz/expókorrekció váltásra a 18-120-nál, meg mittudoménmi.

A tekerhető LCD-t sem szeretem, az X-T4-ben is évek óta ferde szemmel nézek rá, sokszor inkább ott marad fixen a helyén, mint hogy origamizzak vele, az X-T-féle kihajtható, de akár portréban oldalra is mozdítható megoldást meg megint évek óta szeretem, megszoktam, gyorsabban dolgozom vele.

Volt még egy dolog, ami szerintem az adott példány baja volt, de soha nem találkoztam ilyennel a Fujinál: borzasztóan messze állt a színhelyestől az EVF. Próbáltam beállítani, szinte minden gépen bele szoktam nyúlni, tudom is, merre kell, de itt egy nagyon rossz, magentás valami volt. Megoldottam, ott az LCD, de na...

Képbe került még az X-H2S is, mert főleg videózom már, de ezek miatt úgy voltam vele, ott az X-T4 gimbalra, nagyon szép a képe, most inkább olyan kamerát kérek, amit szeretek is. És tényleg nagyon szeretem az X-T5-öt, pedig videós minőségben inkább visszalépés, még az X-T3-hoz képest is.


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Én ezért szeretnék nagyon egy X-H2s szenzoros X-T5s-t, mert az X-T4-et az oldalra kihajtós LCD miatt nagyon nem akaródzik bevenni a gyomrom és én is rettenetesen szeretem az X-T3 kezelését. Az egyetlen dolog ami nekem hiányzik az IBIS, ami viszont nem hiányozna az a 40 megapixeles szenzor rolling shutter sebessége, szóval kicsit meg vagyok lőve hova válthatnék ha kell az IBIS, mint upgrade.

Jelen felhozatalban leginkább sehova. Vettem gimbalt az X-T3 alá.


madgie
(titán)

Látod, ebbe még bele sem gondoltam, hogy van a X-S20, vagy most jött az X-T50, eléggé PASM irányba megy a Fuji, a fene tudja, lesz-e valaha még a 26-os szenzorukra épülő nem butított gép... vagy ha lesz is, nem árazzák-e fel az égbe, a retró kezelőfelületre hivatkozva.

[ Szerkesztve ]


-szabi-
(őstag)
Blog

Pár nappal azután, hogy szóba került már erről beszélgetnek.
Szerintem Northrup család követi a fórumot. :)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Naná, hogy foglalkoznak vele, hiszen ez a Youtube logikája, előbb mindenki mond A-t, utána ha éppen az trendi, hogy B-t kell mondani, akkor arról lesz tartalom. Mint egy új iPhone esetén, amikor eleinte ez a legzseniálisabb, legforradalmibb update valaha, de napra pontosan 8 hét után élesíti mindenki a "miért ne vedd meg, mert alig fejlődött valamiben" videókat.


Neck
(veterán)
Blog

Az egy dolog. Azonban a videójának a többi részében azt fejtegeti, hogy nem kéne "lefeküdni" a kamera gyártóknak, csak azért, mert meghívnak (vagy nem hívnak) egy rendezvényre. És ezzel (szerintem) egy tök jó beszélgetést pattintott ki, amire egyre többen reagálnak.

Kiváncsi vagyok, hová fut ki ez a sztori.


still2
(tag)

Sziasztok,
Segítséget kérnék. Jelenleg egy Canon G5X fényképzőgépem van. Alapjában véve nincs semmi gondom vele de szeretnék egy kicsivel jobbra váltani. Milyen MILC gépet javasoltok amivel váltani tudnék? Előre is köszönöm a segítséget.


csacsi77
(senior tag)

- Gépre szánt összeg? (Max és nagyon max). Ha csak gép, azt az összeget. Ha objektívvel együtt, akkor úgy megadni.
- Felhasználás? (Lehetőleg "mindenre, bármire" kerülve legyen, próbáld minél jobban belőni, mi lenne kedvenc témád).
- Méret számít? (Súly, foghatóság, hordozhatóság, strapabíróság).
- Videóra szükség van ? (Igen: komoly minőséggel és tudással, vagy csak átlagos minőségben ? Nem: teljesen hiányozhat akár, bár ez egyre ritkább, lassan minden gép tud video-zni).
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
- Egyéb kívánság, speciális igények?


p_adam
(addikt)

Ezt a kicsivel jobb dolgot elég nehéz meghatározni.
Ha valami "gond" van, akkor az az, hogy gondolom megszoktad a 24-100mm (ekv.) korüli 4x zoom átfogást, és ezeken a kompakt gépeken egész jó kis fényerős optikák vannak, ezen videó alapján egész jó képeket készít.
Vagyis hiába veszel gépet egy megfelelően jobb APS-C szenzoros cserélhető objektíves kamerát, az effektív fényerő szinte megegyező lesz, nem vagy sokkal előrébb, hiába lényegesen drágább, nagyobb, nehezebb.
Ténylegesen akkor érdekes a helyzet, ha a standard zoom optika átfogását valaki másra cseréled (pl. egy 10-18mm APS-C zoom optika meg egy fényerős fix, stb. úgy már lehet kisebb, de ár/érték terén jobb optikákat találni)


Stauffenberg
(nagyúr)
Blog

Van amúgy vásárlási tanácsadós topik, de azt gondold át szerintem, hogy mivel nem vagy elégedett (meg persze mennyit szánsz az egészre), akkor könnyebb erre bármit mondani, mert nem tudjuk milyen területeken fejlesztenéd a cuccod.

A cserélhető objektíves gépek biztosan több macerával járnak majd, nagyobbak és lehet többféle objektívvel fogod tudni hatékonyan lefedni az igényeidet, de cserébe pont ez a variálhatóság az ilyen rendszerek nagy előnye is és ebben tudnak minőségi ugrást is adni.

üzenetek