VoIP telefonálás - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


shift+ő
(senior tag)

Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!

----------------------------------------------------

Eredeti #1.hsz

Felmerült bennem, hogy otthon beállítok egy VOIP telefont. Nem a PC-n futó virtuális telefonra gondoltam, hanem pl: [link] ilyen készüléket rádugok a hálózatra és mondjuka a NeoPhone, vagy más IP telefont szolgáltató rendszerére csatlakozom.

Néhány kérdés azért még lappang bennem,
1. milyen? (minőség, ár, miegymás)
2. valaki nem tud-e WLAN-os VOIP telefont.

de bármi kérdés tapasztalat van az szivesen venném.

[ Módosította: Karma ]


shabbarulez
(őstag)

1. Elfogadható a minőség bár néha vannak problémák. Megbízhatóságra közel sem olyan mint a megszokott vezetékes. De ez az árán is tükröződik azért olcsóbb pl. havidíj szempontból. Ugye ha áramszünet van vagy netkimaradás, szakadás akkor ez kihat az IP telefonra is. Segélyhívót ezzel nem tudsz használni(legalábbis amelyik ingyen havidíjas azzal tuti, de pl. a UPC telefonján ez biztosított).

Árban jellemzően olcsóbb hívási percdíjak. Havidíj az ingyenestől az olcsóbbig terjed, minél több annál több a kapcsolt szolgáltatás. Ugye pl UPC telónál megkapod az ATA modult, nem kell külön venni.

Az ingyenesek szolgáltatás kínálata egyre bővül. Idén várhatóan közvetlenül hívhatók lesznek az ilyen megoldások a 06-21-es körzetszámon keresztül, így még jobban hasonlóvá válik a használatuk a hagyományosnál megszokotthoz ami elősegíthető a terjedést.

A fatáv új ÁSZF-je szerint várhatóan január 26-tól fog a KLIP teljes körűen elindulni. Mindenesetre úgy néz ki a vezetékes hálózatból 8ft-os percdíj mellett lesz elérhető ez a körzetszám. És a fatávos átalányos csomagok is ki lesznek terjesztve ezen körzetre vagyis ugyanúgy érvényes lesz rá a kedvezmény mintha belső fatáv hálózatos számot hívnál. Pl. XXL csomag esetén.

2. Közel sem teljes lista, mert pl. Cisco-t nem látok közte pedig úgy emléxem ők csináltak elsőként ilyen telót [link]


gykarcsi
(tag)

Csá! Megelőztél, pont tegnap gondoltam rá, hogy nyitni kellene egy ilyen totyikot. Remélem pörögni fog.
A multkor volt nálam 1 linksys ata egység,
[link]
noephone-val használtam, nagyon jó volt. Ára kb. 20.000 huf. Routerre rádugva, majd rákapcsolva bármilyen telefon,és megy a dolog. Két vonalat is lehet vele kezelni. Szerintem ez a legjobb megoldás+hozzá 1 vezetéknélküli telefon. A hangminőség jó, biztonságos volt, netszakadás után 15 mp-pel újra üzemkész volt. Külon led jelzi rajta ha él a vonal. Ha lejár a vezetékes előfizetésem rögtön váltok ilyenre.
Ha nincs net akkor gubanc van, de végszükség esetén ott a mobil. A neophone előnye még, hogy nincs előfizetés, csak a percdíj

[Szerkesztve]


shift+ő
(senior tag)

Ez a Lynksys a L**rd-nál már csak 16K, én is szemeztem vele, végül is mivel nincs havidíj, az egyik vonalra egy telefon a máskra egy FAX és mindjárt elegánsabb a dolog.
Most ugrott be, hogy valaki régen, szeretett volan telefonvonal nélkül csak neten faxolni, hát itt a megoldás.
Amúgy inkább WLAN vagy BT-s cucc lenne a jó, mert az általad említett Lynksis kütyüvel már túl sok az átalakítás. Meg ezt biztosan nem hallgatják le. És ez sem lenne drágább mint egy jó vezeték nélküli telefon.

Sajnos nálam a fatávos dolog kilőve, mert monorteles vagyok. Néztem a Klik-et, de pont e miatt nem jó.

Talán a NeoPhone, ez ezért is tetszik, mert mindenhonna elérnek helyi tarifával. És a család szanaszét lakik az országban.


gykarcsi
(tag)

Ezt találtam:[link]


shift+ő
(senior tag)

Nem rossz, de mire ide kerül ez elég húzos lesz.
Ennnyiért lehet jobban tetszene egy BT-s vagy WiFi-s PDA, ami fut egy virtuális telefon szoftver.


gykarcsi
(tag)

Igen, ezekkel sajnos az baj, hogy elég drágák. Mivel egyre jobban terjed a Voip, szerintem jövőre itthon is több cucc lesz elérhető, és olcsóbbak lesznek. Viszont találtam még egy másikat is, ennek kedvezőbb az ára:[link]


shift+ő
(senior tag)

Ez az, ez tetszik, este megcsináltam a Neophone regisztrációt, és fel is töltöttem 1K-t. Az X-Lite-al és BT-s headsettel korrekt volt a hangminőség. Szerintem egy VoIp telefonnal még jobb lehet, mert kevesebbet kell a az adatokat fortgatni, és gondolom, ebbe vannak speciális minőségjavító funkciók.


gykarcsi
(tag)

Milyen BT-os headset-tet használsz?
Most olvastam, olvasd el, ma még nem olvastad!
[link]

[Szerkesztve]


shift+ő
(senior tag)

Egy 100m-es X-Micro BT dongle és egy Motorola HS805 headset. Sajnos azt méh nem tudtam megoldani (nem is sokat kisérleteztem vele), hogy a headset felvevőgombjával tudjak hívást fogadni.
Nem rossz ez a megoldás sem, de mégis csak egy voip telefon lenne az ideális.


gykarcsi
(tag)

Köszi!

Idézet: A korábban egy harmadik féllel aláírt, az Euroweb leányvállalatok megvásárlására irányuló kizárólagossági megállapodás lejártakor az Invitel önként tett ajánlatot az Euroweb részére, majd röviddel ezután meg is kötötték a részvények megvásárlásáról szóló megállapodást. A leányvállalatokért fizetendő vételár 30.000.000,- USA dollár (kb. 6 millárd forint), amelynek 98 százaléka, vagyis 29.400.000,- dollár a szerződés aláírásakor fizetendő, a fennmaradó 2% pedig egy független auditor által készített tanúsítvány átadásakor, ami igazolja a két leányvállalat nettó eladósodottságának mértékét. A vevő a cégeket adósságmentesen kívánja megvásárolni. Az Euroweb Internet és távközlési területen tevékenykedő üzletágainak eladásával kapcsolatos ügylet létrejöttéért a vállalat semmilyen garanciát sem tud vállalni, mivel a magyarországi Gazdasági Versenyhivatalnak, továbbá az Euroweb részvényeseinek a tranzakciót még jóvá kell hagyniuk. Az Euroweb, 100 százalékos tulajdonában álló leányvállalatán a Navigator Informatika Rt-n keresztül folytatja az IT tanácsadást magában foglaló tevékenységét jelenlegi üzleti területén Közép-Kelet-Európában.

Ha ez a tranzakció létrejön, akkor kérdés mi lesz a neophone-val. Viszont az Invitelnek nagyon kellett lépni, mert a vezetékes telefon kezd befulladni.
Szegeden nagyon sok ember adja vissza az Inviteles vezetékes telefonját. Sok barátom áttért a tcom kábeltelefonjára (tcom még kábeltévét, net-et is szolgáltat). A kezdeti nehézségek után most rendesen műxik. Hátránya az előfizetés. A tvnetwork is szolgáltat még IP telefont (tv-t is, sajna hozzánk még nem ért el), de Szegeden sok helyen elég gyatra a net, és szintén van előfizetés. Ha a tvnetwork belehúz a fejlesztésbe akkor komoly piaci pozíciókat harcolhat ki. Ha az Invitel a Voip terén labdába akar rugni, akkor tovább kell fejlesztenie a voip-s technológiát, így megtartva a neophone-t. Ha előfizetésesre váltaná, akkor van más alternatíva. Szerintem az elkövetkező 1-2 évben kemény csatározások lesznek az előfizetőkért, és ez csak az árak csökkentésével, és a szolgáltatások minőségének javításával érhető el. Reméljük mi fogyasztók járunk jól.


gykarcsi
(tag)

up


shift+ő
(senior tag)

Esetleg a NeoPhone-on kiívül van másik magyar, szolgálattófüggetlen VoIp szolgáltató?
A T-COM-nál a KLIP csak hálózaton belüli szolgáltatás, sajnso a monortel-es körzetből nem tudtam használni. A külföldiekkel, az a problémám, hogy nem mind ad ingyen vezetékesről elérhető számot, illetve azok hívása küldölfi tariváfal számlázódik.
A neo azért tetszene, mert az országból bárki helyi tarifával hívhatna.
Remélem ez a tulajváltás, előnyükre szolgál.


gykarcsi
(tag)

Ebbe olvass bele:[link]
használtam az elődjét a voipbuster-t jó volt, a feltöltés mecerás.


shift+ő
(senior tag)

Igen ismerem, én is használtam még a voipbuster-t, amikor 1 euróéert lehetett korlátlanul hívni magyarországot, de ezzal az a baj, hogy ha engem akar valaki vezetékes telefonról hívni, akkor amerikai tarifával tudja csak megtenni. Míg a Neofón-nál, kapsz egy hívószámot, aztán bármely körzetből a 888-181 hívószám tárcsázásával csörög az én neo-s készülékem, és ez csak helyi tarifával ketyeg. Míg én csúcsidőben 6,6-8 Ft-ig tudok beszélni (a 6,6 a nagyvárosók általában).


shift+ő
(senior tag)

Keresek készüléket, esetleg ha valaki tud olcsón, szivesen venném.


smelo
(csendes tag)

Ha erdekel esetleg egy jo, de nem annyira olcso ATA, akkor:
Sipura spa1001, akkor jelezzd.
(2 szolgaltato, 1 FXS porttal)


shift+ő
(senior tag)

Mennyi az ára?


Rickenstein
(senior tag)

Esetleg Skype compatible telót nem tudtok? Na nem a gépre köthető USB-set, hanem a LAN-os verziót. Nekem egy kissé drága a NeoPhone. A Skype most kb. 4,3Ft/perc egész Európába, éjjel-nappal.


[Szerkesztve]


smelo
(csendes tag)

Szia!
Ha erdekel keress meg skype-on, de nem igazan akarom elkotyavetelni, tehat kb a beszerzesi arban tudnam adni, annyi elony, hogy be van konfigolva rendesen.


shift+ő
(senior tag)

Köszönöm a szóbeli infrormációkat, nagyon tanulságos volt.

Érik az elhatározás, hogy beállítsak egy IP-s készüléket otthonra.

Erősen hajlok a LinkSys PAP2 fele az ára miatt, de a tied is birizgálja fantáziámat.
Igazábol, ha MAX 20K-ért hozzá lehetne jutni egy WiFi-s Voip készülékhez, az lenne a nyerő.


smelo
(csendes tag)

Szia!
Wifis VOIP nem igen van. De miert is kellene ilyen. WiFis router van. Ez melle (vagy ebbe integralt) ATA vezeteken majd egy DECT telefon ra.
Egy Sipura spa1001 szallitasi koltseggel 19 E Ft.(http://www.voip-shop.hu/)


shift+ő
(senior tag)

Létezik, WiFis VOIP telefon készülék, de még itthon nem láttam. Így megspórolható lene az ATA, és mobilis is lenne a dolog.


canniball
(nagyúr)
Blog

Létezik olyan VoIP telefon, ami PC nélkül is alkalmas (ingyen) IP-IP telefonálásra? Valami olyasmire gondolok, amit routerre lehet csatlakoztatni és valahogy úgy működik, mint pl. a Skype, csak PC nélkül.

[Szerkesztve]


zsommi
(senior tag)

Hali!
Tud valaki olyan progit, amivel mobilt lehet hívni ingyen?
Mert ugyebár van ez a VoipStunt, de azzal csak vezetékes hívható...:(


zsommi
(senior tag)

UPP!


canniball
(nagyúr)
Blog

Részemről is UP!


snemeth
(aktív tag)

Szerintem olyan nem nagyon létezik. A Skype-nak saját protokollja van, ugyanakkor a többi szolgáltatónál - Voipbuster, Sipdiscount, stb... - bármilyen SIP szabványt ismerő teló ill. ATA egység használható. Gépre kötés nélkül. Fele percdíjért.

Nem is értem, miért tolják annyira a Skype-ot, amikor a többi olcsóbb és ráadásul gép nélkül is használható.

[Szerkesztve]


canniball
(nagyúr)
Blog

''Nem is értem, miért tolják annyira a Skype-ot, amikor a többi olcsóbb és ráadásul gép nélkül is használható.''
Az olcsóság részemről részletkérdés, mert csak IP-IP telefonálásra használnám, arra is csak ingyen. :D A Skype mellett szól a magyar ''support'' és hogy ''nagyobb múltja'' van, mint pl. a Voipbuster-nek.
A progit egyébként csak példaként hoztam fel (bár nem lenne rossz egy ''Skype-os telefon'', de azt hiszem ilyen tényleg nincs még), a kérdés eredetileg így szólt: létezik-e olyan VoIP telefon, ami PC nélkül is alkalmas IP-IP telefonálásra? Tehát egy ilyen telefont rálógatok itt a routerre, egyet a szülőknél (vagy progit a gépre) és mindenféle szolgáltatónál való reg. nélkül itt beütöm a ''szülői IP címet'', ott pedig csörög a telefon (vagy a progi a gépen), ilyen van-e?


gykarcsi
(tag)

Csá. Olyanról nem tudok amihez nem kell reg. Én neophonet használom. Maximálisan megvagyok elégedve vele.

[Szerkesztve]


shabbarulez
(őstag)

Persze hogy van, jó sok éve. Ahogy snemeth is írta a szabványos SIP protocolra épülő SoftPhone megoldások mellett létezik megfelelő hardware is ami önmagában működőképes, nem szükséges bekacsolt számítógéphez csatlakoztatni mint a Skype telefonok esetén ahogy a eszköz kvázi csak meghosszabítás a program még mindig a számítógépen fut.

Pl. A NeoPhoneX szolgáltatása tavaly májusban indult: [link]

Vagy ott van a TV-ben agyonreklámozott KLIP, ami a Tíonlány megoldása. De elég sok szolgáltatónak van hasonló szolgáltatása, hazai supporttal. Rövidesen ezek a szolgáltatások közvetlen hívószámot is fognak majd kapni, ez lesz a 21-es körzet hívószámok.


snemeth
(aktív tag)

Most tervezek én is venni egy Sipurat.
Mennyire megbízható onnan a szállítás?
Nem a németeknél működik ez az áruház? (Nem a németekkel vannak fenntartásaim, hanem a Magyar Postával)


[Szerkesztve]


smelo
(csendes tag)

Nekem gond nelkul megjott a cucc. A boltot ugyanazok uzemeltetik, akik a fonline mogott is allnak. Most egy kellemtelen eset allt elo: hibas a sipura spa3000-m. Felhivtam oket, es ugy tunik a jovo hetre lezejlik a csere. Ha nem lesz gond, akkor vegkepp ajanlott hely.


snemeth
(aktív tag)

En egy 2002-est szeretnek venni. Komolyabb nem igazan kell, mert routerem van ketto, vonalas telefonunk meg nincs, ugyhogy a 3000-es azon tudasat nem tudnam kihasznalni, hogy vonalasrol betelefonalok es a 3000 meg atiranyit valamelyik VOIP szolgaltatora.

Vagy van neki egyeb tulajdonsaga, amit a tobbi nem ismer es esetleg erdemes volna hasznalni?


canniball
(nagyúr)
Blog

''De elég sok szolgáltatónak van hasonló szolgáltatása...''
De mint írtam én olyan eszközt keresnék, amihez nem kell szolgáltató. Tehát valami ilyesmit keresnék: itt rákapcsolom a routerre a telefont, az bejelentkezik ''canniball'' néven, a szülőknél hasonló módon csatlakozik egy telefon (vagy progi) ''szülők'' néven és (szolgáltató nélkül) lehet telefonálni. Ilyet ismer valaki?


canniball
(nagyúr)
Blog

Köszi az ajánlatot, láttam a topikját, ha nem lesz olyan eszköz amit keresek ''belemerülök'' abba a témába is.


shabbarulez
(őstag)

Megbocsáss de mosoly fakasztó amit írsz.

Szóval neked az nem jó amit belinkeltem, igaz azon ott vannak az általad oly áhított készülékek.

De neked az nem jó, mert neked nem kell szolgáltató. De azért azt szeretnéd hogy legyen olyan eszközöd amit csak rákapcsolsz a routerre és bejelentkezel. Kérdem én hova, ha nincs szolgáltató? Hova akarsz akkor bejelentkezni? Szerintem borzasztóan tévhitben élsz. Szerinted egy mezei ICQ szolgáltatás működne a nélkül hogy léteznének az ICQ szerverei ahová be kell jelentkeznek és menedzselik az üzenetküldést? Jah hogy ott is kell lennie egy szolgáltatónak. Hogy mik vannak!

Ha ennyire akarod a hardware eszközt akár a fenti linken lévőkből vagy másokból választva veszel egy ATA-t vagy IP telefont, beállítod a megfelelő szolgáltató szerverére, legyen az NeoPhoneX, KLIP vagy bármi más, van kismillió. És utána használhatod úgy ahogy szeretnéd. Ennyi.

Természetesen a hívókód egy számsor lesz, mivel a telefon 10 db numerikus gombján igen körülményel lenne azt elzongorázni hogy canniball. És ahogy írtam ez a jővőben még tovább 1xűsödik mert már 06 21-es számmezőböl is kaphatsz hívószámot, így mégjobban közelít a techológia a hagyományos és berögzült telefonálási szokásokhoz, ami hétköznapi halandó számára még 1xűbbé teszi a használatát.

[Szerkesztve]


canniball
(nagyúr)
Blog

Ne haragudj ha esetleg megbántottalak volna, nem állt szándékomban!

''Hova akarsz akkor bejelentkezni?''
Az internetre. :)

''Szerinted egy mezei ICQ szolgáltatás működne a nélkül hogy léteznének az ICQ szerverei ahová be kell jelentkeznek és menedzselik az üzenetküldést?''
Ezért hoztam első kérdésemben a Skype-ot példának: ha jól tudom az közvetlenül a két gép között teremt kapcsolatot (és csak a SkypeIn és SkypeOut igénybe vétele esetén van szükség szerverre).

De ha nem lesz más én is benevezek a NeoPhoneX-re. ;)


shabbarulez
(őstag)

Skype esetén ha már megtörtént a kapcsolatfelvétel akkor a szerver kihagyásával történik az adatforgalom. Mint ahogy pl. ICQ esetén is az állományküldés ugyanígy működik, de a chat esetén ahol kisebb az adatforgalom átmegy a központi szerveren hisz máskülönben nem lehetne üzenetet hagyni egy offline usernek mert akkor az hol tárolódna el. Viszont ahhoz hogy felépüljön a két fél között a kapcsolat szükség van egy szerverre ami segít az egymásra találási folyamatban.

SIP rendszernél annyiban más a helyzet, hogy nem csak a bejelentkezéskor kapcsolódsz a SIP proxyra, hanem a beszéd vagy video adatfolyam is azon keresztül fut át.


canniball
(nagyúr)
Blog

Megint tanultam valamit. :)
Csak mivel léteznek olyan VoIP telefonok, amelyek képesek közvetlen IP-hívásra (vagy ezt mindegyik tudja?) gondoltam valaki gondolt már ennek továbbfejlesztésére, hogy a dinamikus IP címmel rendelkezők is tudjanak így (valamilyen más azonosító, pl. név vagy Skype nick alapján) telefonálni.

[Szerkesztve]


smelo
(csendes tag)

Akkor nagyvonalakban nezzuk a router nelkuli sipurakat:
spa 1001 es spa2002: a ketto kozott az FXS portok szamabn van kulonbseg, tehat abban, hogy a 2 szolgaltatot 1 vagy 2 telefonkeszulekkel kezeled le.Az spa1001-hez ertelemszeruen 1 keszulek kell, mindket VoIP szolgaltato azon csorog, es mindkettorol azon megy ki a hivas. (kifele egy #-el valasztasz a vonalak kozott) Az spa2002 mindket szolgaltatot kulon telefon kezeli. Ezeknek elonyaei hatranyi megvannak:
-2 telonak, hogy fuggetlenul parhuzamsoan tudod oket hasznalni
-1 telonak, hogy ossze tudod a 2 vonalat kapcsolni (konferencia), valamint nem egy keszulekhalmaz az asztalod.
Es ott az spa3000, szinten 1 telefonnal (1 FXS port):
Ez tud egyreszrol 1 VoIp bejevo-kimeno hivasokat, 1 vezetekes bejovo-kimeno hivasokat, valamint meg 4 masik VoIP kimenoket inditani (4 db gw-n kersztul). Valamint felepitese folytan tud vezetekes-VoIP, VoIP-vezetkes atjarast.
Egy masik lehetoseg meg aki tovabb ''szepiti'' rendszeret, es nincs vezetekese:
spa1001 es spa3000 osszekapcsolasa: Az spa1001 telefonportjat (FXS) az spa3000- Line portjara (FXO) kotni.


snemeth
(aktív tag)

Egy masik lehetoseg meg aki tovabb ''szepiti'' rendszeret, es nincs vezetekese:
spa1001 es spa3000 osszekapcsolasa: Az spa1001 telefonportjat (FXS) az spa3000- Line portjara (FXO) kotni.


De ezzel mit lehet elérni?
Így 2-vel több voip szolgáltató kimenő/bejövő hívását tudja kezelni, ellentétben a ''sima'' 3000 1db kimenő/bemenő voip vonalánál? Plusz az 1001-en jövő hívást át lehet irányítani a 3000 valamelyik kimenőjére?


kkriszo
(csendes tag)

Ja van ilyen. Pl. Sipura SPA-841, Grandstrem GXP-2000, Welltech. Jevaslom valamilyen SIP kütyüt venni már csak azért is mert óccsi. Pl. Sipura SPA-841 kb. 18 rugó. Itt aztán nagy a szórás minőségben mert bele lehet nyúlni gagyi cuccba is. A nagy helyzet az, hogy ez a terület (és itt nem a cégeknél használt IP telefon rendszereket értem mint pl. Cisco Call manager) még eléggé fejlődésben van. Érdemes a szolágltatónál megnézni, hogy milyen eszközöket támogat. Az biztos, hogy itt nagy bumm lesz, mert ha a T-Com rászánja magát arra, hogy megállapodik a 21-es számok végződtetéséről akkor az IP telefonodhoz (amit akár a földgolyó másik oldalán is tudsz használni) kaphatsz földi számot (nem földrajzi szám) és a rokonyok pl. külföldön óccin hívhatnak.
WIFI telefont illetően a Zyxel-t agyonalázták egy tesztben. Viszont egy holland kollégám hozzájutott egy UTStarcom's F3000 WiFi b/g VoIP telfonhoz ami igen jó minőséget nyújtott.
http://www.engadget.com/2005/12/01/utstarcoms-f3000-wifi-b-g-voip-phone-coming-mid-december/
Küldök majd egy linket valamikor egy új magyarországi szolgáltatóról aki most indul ésd beta júzereket keresnek.


kkriszo
(csendes tag)

Persze úgy általában tudsz peer to peer hívást is csinálni szinte mindegyik telefonnal, mivel a SIP (ellentétben az MGCP-vel) képes erre akárcsak a H.323.
Csak tudnod kell az ellenoldal IP címét. A gond ott van, ha a kedves ellenoldal mondjuk dinamikusan kap IP címet, na akkor aztán lehet úgyeskedni, mert elég nehéz a dolgod. :(
Ja igen csinálhatsz te is SIP proxyt mondjuk Asteriskkel (linux alá) vagy vannak gagyisztikus Winfosos progik is, de akkor má inkább javaslom a szolgáltatót.


canniball
(nagyúr)
Blog

''A gond ott van, ha a kedves ellenoldal mondjuk dinamikusan kap IP címet...''
Nekem is dinamikus IP-m van. Ezért gondoltam, hogy hátha léteznek ''nevesíthető'' készülékek és ezek nem IP cím, hanem név alapján kapcsolódnak egymáshoz.

''Ja igen csinálhatsz te is SIP proxyt...de akkor má inkább javaslom a szolgáltatót.''
Annyit tényleg nem ér az egész, akkor inkább szolgáltató.

''Küldök majd egy linket valamikor egy új magyarországi szolgáltatóról aki most indul ésd beta júzereket keresnek.''
Várom. :)

És más se tartsa vissza magát aki tud ajánlani a Neophone ''feltöltős'' csomagjához hasonló szolgáltatást. :)


kkriszo
(csendes tag)

Pont a nevesíthetőség problémáját oldja meg a sip proxy (location database) és egyéb szolgáltatások pl. hangposta vagy PSTN hívószám hozzárendelés és társai. Persze lehet trükközni pl. DDNS, de én nem vagyok híve. Egyébként én sem vagyok feltétlenül szolgáltató párti, de ilyen esetekben nem árt, mert ez nem olyan dolog amit kvázi egyszerű felhúzni, mint egy email vagy webservert. Na meg a plusz szolgáltatások amiket kaphatsz az mindenképp megéri. Ja igen most fogják Magyarországon piacra dobni (néhány héten belül) a Linksys új IP telefonját (SPA-941). Sikerült egyet kipróbálnom és az nagyon teszett. Design tisztára mint a Cisco IP telefonjai. Hangminőségra profi még a G.723 codec-kel is egész jó (kb. mobil teló minőség).


canniball
(nagyúr)
Blog

''...most fogják Magyarországon piacra dobni (néhány héten belül) a Linksys új IP telefonját (SPA-941).''
És az árát is láttad? :((

''...én sem vagyok feltétlenül szolgáltató párti, de ilyen esetekben nem árt...''
Azt hiszem én is megmaradok ennél a megoldásnál.


kkriszo
(csendes tag)

Kb. 30-35e.


Bohus
(aktív tag)

Internetes telefonáláshoz Skype-ot, vezetékes híváshoz Voipbustert, ill. most ennek egy ingyenes klónját, a Voipstunt-ot használom. Igazi problémám most az, hogy az internetszolgáltatók által biztosított A(ssimetric)DSL szolgáltatás egyre asszimetrikusabb. Pl. Invitel területen az 512 kbps-es vonal 96kbps feltöltést biztosít, az 1024-es 128 -at, a 2Mbi/s 192-t. Ez arányokban durván 5:1, 8:1 ill. 10:1-nek felel meg. Sajnos a szolgáltatók nem nyújtanak a sávszélesség emeléssel arányos feltöltési sebesség növelést. Ez sokakat nem zavar, de most hódít a BitTorrent ill. a Voip, és mindkettő megköveteli a magas feltöltési sebességet. Nem panaszkodhatom, 2Mbit-es vonalam van (Németo.-ban ez a legkisebb rendelhető :F ), 2 gépre megosztva, feltöltési sebességem 192 kbps. Elvileg szavam sem lehet, a Skype dokumentációja szerint a progi általában 3-16 kilobytes/sec, azaz 24-128 kbps sávszélességet igényel. Igen ám, de mivan akkor, ha mellette fut az Azureus, vagy a másik gépen online tolják a játékot, ami felzabálja a sávszélességet. Az, hogy a hangminőség nem lesz az igazi, és akkor még nem is említettem a videoátvitelt, mivel az új Skype már ezt is támogatja, és szintén igényli a sávszélességet. Hoppácska, cseszhetem a 2Mbit-es vonalam, mert felfelé a 192 kbps egyszerűen kevés!
A szolgáltatóknak a piaci igényekhez igazodva lépniük kellene. Én most a 2048/192-es csomagomat simán lecserélném 1536/384-ra, feláldozván 512 kbps letöltést, 128 kbps feltöltésért. Csakhogy ilyen most nincs. Pedig ha az 512/96-ot (ami van) megtriplázod, akkor ez lenne.
Kicsit olyan ez, mintha vennél egy új autót amiben mondjuk nincs fűtés, meg cd-rádió: megy-megy, de nem az igazi. Ha ti is úgy érzitek, hogy itt szorít a nadrág, és van tippetek hogyan lehetne rávenni őket a változtatásra, írjátok meg. Kollektív aláírásgyűjtés vagy vmi. hasonlóra gondolok.
Egyébként jelenleg egy bandwidth management képes routerrel ura vagyok a helyzetnek, de ilyen nincs mindenkinek, az igazi megoldást a szolgáltatóknak kell nyújtaniuk.


snemeth
(aktív tag)

Tartok tőle, hogy pont a filecsere miatt ilyen kicsi a feltöltés sávszélessége. :(

üzenetek