[Re:] [erdoke:] Magyarország az európai elhízási toplisták élén - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Polllen
(nagyúr)
Blog

Átolvastam őket, az egyik kutatásban "moderate" mozgást javasolnak az idősöknek, a másikban pedig az jött ki, hogy az alacsony intenzitású mozgás jobban növelte az éhségérzetet a serdülőknél.
Már csak azt lenne jó tudni, hogy ez hogyan hat a felnőttekre.

Nálam az elmúlt 10 év tapasztalata az volt - súlytól függetlenül - hogy az edzések megkezdése növeli az éhségérzetet, aztán pedig 1-2 hét után normalizálódik, csökken. Már ha egyenletes a terhelés.

A mediterrán diétánál nagy kérdés, hogy az utóbbi évtizedben azok a gyerekek mennyire tartották a klasszikus étrendet és mennyire uniformizálódtak...

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

A lényeg, hogy az elhízott másként reagál, mint a sovány. Mégpedig azért, mert más hormonális állapotban van. Részben ezért is felelőtlenség azt hajtogatni, hogy szaladgáljon és egyen kevesebbet. A problémát egyszerűen meg lehet oldani, ha megpróbáljuk megérteni az okát és a működését. Aki csak hajtogatja a kalória ki-be dolgot, nem csak nem érti, de meg se próbált belegondolni. Akkor miért pof.zik bele? :((

A Mediterrán diéta említését csak poénnak szántam, a Harvard által evangelizált diétának nem sok köze van a tradícionális Mediterrán diétához. A 90-es évek eleje óta rendszeresen utazok Portugáliától Törökországig (talán csak Albániában, Izraelben és Algériában nem jártam a Földközi-tenger medencéjében), nagy kamu, hogy nem esznek zsírosat, csak olívaolajat. Éppen a zsíros kaják és a zöldségek-gyümölcsök miatt egészségesebb az az étrend. Ott vannak pl. a franciák, akik a legzsírosabb sajtokat nyomják befelé a bor mellé, és sokkal alacsonyabb a szív-érrendszeri megbetegedések aránya, mint sok országban, ahol lényegesen kevesebb telített zsírt esznek. Persze mivel a kettő között inkább fordított összefüggés van, nem csoda.

[ Szerkesztve ]


Polllen
(nagyúr)
Blog

Szaladgálásról szó sem volt. Egy elhízott embernél nagyon necces ha nekiáll kirohanni/kidolgozni a bélést... :N (ízületek, keringés) Ezért mondtam én is, hogy minimum 30 perc séta.

De az tény, hogy másként reagál.

A kalóriaszámolásnál nem említették, de azért a legtöbb ilyen kalkulátor nyilvántartja a fehérje, zsír és szénhidrát bevitelt és valamilyen formában ajánlást is tesz, hogy hogyan kellene táplálkozni, mit kellene kerülni, stb-stb.

Ha ezt figyelmen kívül hagyja, de a számokat betartja, fogyhat az ember, csak nem feltétlen lesz egészségesebb. Viszont az ilyen jellegű naplózás magával hozza, hogy egyrészt mértékletesebb lesz az ember, másrészt pedig elkezd figyelni arra, hogy miben mennyire kcal van és akarva akaratlanul egészségesebben fog táplálkozni, mert a keret betartásához elkezdi kerülni a fehér lisztes és cukros ételeket, művelődik, hogy mit kellene ennie és mit kellene kerülni.

Nekem tetszik a módszered, de mértékletesség nélkül ez sem működhet(sztem). Ha több energiát viszek be, mint szükségem van rá, fel fogja halmozni a szervezetem.


erdoke
(titán)
Blog

Alacsonyan tartott inzulin mellett az éhségérzet egészen máskor és máshogy jelentkezik, de a jóllakottság is korábban kialakul. Mondhatni a szervezet visszaáll a normális kerékvágásba, és ha 20-30-50-(100) kiló extra tartalékot cipel az ember, de beviszi a szükséges fehérjét, vitaminokat és nyomelemeket, akkor akár napi 800 kalórián (kcal) is szépen elvan éhségérzet nélkül. A különbözetet értelemszerűen a raktározott zsírból fedezi.
Egyéntől, körülményektől és diétától függően 1-3 hét alatt tökéletesen visszaáll a szervezet, bár erősen cukor- és lisztfüggőknek lehet 3-4 kellemetlen napja. Nekem is voltak elvonási tüneteim...


Polllen
(nagyúr)
Blog

Tehát mértékletesen. Te is tudod, hogy az emberek zöme, ha teheti, nem csak akkor eszik, ha éhes.


devil-k
(nagyúr)
Blog

Ha már elhízás, azért meg kell említeni a helytelen konyhatechnológiai módszereket is, amik hozzájárulnak azokhoz a bizonyos plusz kilókhoz.

Bő zsiradékban való sütés, hétköznapi nevén "(ki)rántás". Erről kellene már leszoktatni a jó népet, mert marha egészségtelen, arról nem is beszélve, hogy idejét múlt. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem az ilyen ételeket (egy jó kis hazai rántott szeletet), de ahogy lehet kerüljük őket otthon. Ez kb. azt jelenti, hogy egy évben kétszer van nálunk max. ilyen jellegű étel. Sőt, napraforgóolajat sem tartunk. Olíva olajat és kókuszzsírt használunk helyette!

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Nyilván némi tudatosságra szükség van, de a szokványos "csoda diéták" több oldalas tanácsai mellett a biokémián és élettanon alapuló megoldás pár mondattal leírható. Fel kell hívni a figyelmet, hogy ritkábban lesz éhes a delikvens, emellett előbb jóllakik, és akkor talán figyelni fog ezekre.
Amíg volt jelentős zsírraktáram, előfordult, hogy csak reggelire ettem komoly kaját (6 tojás, szalonna, sonka, paprika), utána csak a bő tejszínes kávék maradtak 1-1 (nagy) kocka, 90 %-os csokival, esetleg némi kókuszchips és egy zöldalma.

(#86) devil-k
Szerintem nincs nagy gond a bő zsírban sütéssel, ha
– nem omega-6-ban akarunk áztatni,
– sütési hőmérsékleten stabil zsiradékot használunk.

[ Szerkesztve ]


devil-k
(nagyúr)
Blog

Ezt magyarázd el egy átlag magyar háziasszonynak is. ;]


erdoke
(titán)
Blog

Az étolaj és a margarin a 20. század második legrosszabb élelmezési fejleménye. :(


devil-k
(nagyúr)
Blog

Egyetértek! Az a gond, hogy a generációs különbségek miatt, nehéz ilyen téren nagy áttörést elérni, bár mindig akarnak kivételek is. Ez a nagy áttörés főleg vidéken lenne kemény feladat.


SLYM
(veterán)

"Nálam az elmúlt 10 év tapasztalata az volt - súlytól függetlenül - hogy az edzések megkezdése növeli az éhségérzetet, aztán pedig 1-2 hét után normalizálódik, csökken. Már ha egyenletes a terhelés."

saját tapasztalatból mondom, hogy a diétáim kezdetekor (1 óra intenzív séta/nap, itt most ezt értem edzés alatt, nem a súlyzós edzést) nekem is ugyanez a tapasztalatom, nem értem, hogy miért igazából, de alkalmazkodik a szervezet ehhez. a következő postban erdoke írja, hogy hormonális különbségek vannak, ez mondjuk lehetséges, de nálam ez nem játszik, mert rajtam a diétáim kezdetekor sincs soha sok zsír

[ Szerkesztve ]


Woodslave
(nagyúr)

szerintem jól látod :K (bár ha az ember elkezd edzeni olyat ami tetszik neki, pont azok a percek, órák jelentik majd a fénysugarat az elbaxott életében :K )


Ijk
(nagyúr)

Egy francot a szegénység az oka. Aki szegény az nem eszik és girhes.
Bagóra, piára, szerencsejátékra, mobiltelefonra, tv-re érdekes módon futja. Csoki, rágógumi, puding, péksütemény is megy elég rendesen. Ezek sokkal drágábbak mint az egészséges kaja.
Falun lehet baromfit tartani, zöldségeket termeszteni. Legtöbbnek kitelik az idejéből.

A nagy titok hogy az emberek lusták, tudatlanok táplálkozás terén, akaratgyengék, igénytelenek. Teljesen felesleges a kifogásokat keresni. 40-50-es években, na akkor volt ám szegénység, mégsem volt senki elhízva.


userxy
(őstag)

Mind a ketten nagyon sarkítva gondolkodtok. Egyik sem áll meg önmagában. Csak rész igazságok.


erdoke
(titán)
Blog

Indoklás? Amikor 149 Ft a velős csont kilója, de a kocsonya csomag és a fokhagyma se drága. 5 tojás 150-350 Ft. Egyszerűen az emberek azt hiszik, hogy az a sok csomagolt szar a boltokban étel, pedig a 90 %-a szemét.


Woodslave
(nagyúr)

[link]

nekem bőven elég ha megnézem egy elmélet jelentős képviselőjét hogy eldöntsem akarom-e :D

/aki nem ismerné a dagadt Jimmy Moore - no carb guru, a sovány meg Durianrider - fruttáriánus.

Amúgy meg várok pár évet amíg a tojás megint halálos méreg lesz :D (bár a reggeli baconos-sajtos-tojást megtartom... (igaz a bacon kit tudja min megy keresztül mire a serpenyőbe kerül)


erdoke
(titán)
Blog

Jimmy Moore tényleg csak szélsőségekben tud gondolkodni. Az alacsony inzulin szintnek rengeteg előnye van (sőt, csak az van neki), de miért kellene folyamatos ketózisban lenni bárkinek, aki nem rákos, epilepsziás, stb? Néha nem árt egy jó böjtöléssel belekukkantani egy hétre (rákészülés + böjt + fokozatos vissza), de egyfolytában?
Egyébként a kontrollált fogyókúrás vizsgálatok alapján az alacsony szénhidrát diéták nem csak hatékonyabbak fogyáskor, de a gyulladási és koleszterin mutatókra is lényegesen jobb hatással vannak.

Baconből valóban nagyon nehéz nitrit nélkülit találni, hentes ismerős vagy kistermelő kell hozzá. :(

[ Szerkesztve ]


Woodslave
(nagyúr)

[link] van aki szerint nem probléma...

érdekelne milyen "mestereket" találtál meg kutatásod közben :K (böjtöléssel és egyebekkel kapcsolatban)

[ Szerkesztve ]


erdoke
(titán)
Blog

Chris Kesser először menjen el kémiaórára... A nyálban lévő nitrátból képződő nitritet mennyire szokták aminosavakkal együtt 180 fok fölött melengetni? Mert ugye a probléma itt rejlik: nitrit + amin(osav) + magas (sütési) hőmérséklet => nitrózamin. Ami ugye durván rákkeltő.

Számomra most a legjobban Dr. Jason Fung érvelése jön be. Intensive Dietary Management

[ Szerkesztve ]


ithomas
(őstag)

Számomra az egyetlen olyan diéta protokoll amit be is tudok tartani/működik is/és hosszú távon is képes vagyok alkalmazni (nem 1-2 hónap), az a Leangains.
Van benne böjt is, sport is, jóval megengedőbb mint a hagyományos alacsony CH-s diéta...igaz, magyar fórumokon 1-2 leírást leszámítva, nem sok tapasztalatot találtam ezzel kapcsolatban. :N

üzenetek