üzenetek

hozzászólások


havenday
(tag)

a rostra annyit írok - de csak szigorúan saját tapasztalat, hogy én alig eszek zöldséget, talán heti 1-2 alkalommal, húst, tojást, kolbászt, szalonnát, sajtot, fehérjeport, tökmagot és napraforgómagot szoktam enni. Ezekben a magokban van valamennyi rost, de ezt se mindennap eszem.
Régebben volt némi emésztési problémám, talán a rostszegény táplálkozás miatt, talán nem. Amióta vettem az egyik tápkieg gyártó kínálatában kapható pro és prebiotikum készítményét, már minden rendben. Szóval akkor jogosan merül fel bennem is a kérdés, tutira szükség van rostokra? Ja és mindig is ilyen zöldségből keveset evő voltam, régebben, még a keto előtt simán elvoltam a napi 100gr zabpehellyel, az volt a zöldség, rost, napi ch bevitel...


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Erre az lenne a standard válasz, hogy a rostra pont a megfelelő bélflóra fentartása miatt van szükség, te ezt pótolod a pre és probiotikumokkal és ezért vagy ok :)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

:R
Mondjuk ez alapján is azt mondanám, hogy jobb a "magasabb" HDL. 1 mmol/l esetén kb. 1,5 a kockázati arány, a görbe túloldalán ugyanez az érték kb. 2 mmol/l, ami azért elég ritka.

Gyakorlatban 1 mmol/l-nél rosszabb szokott lenni az eredmény. Amerikai populációra találtam számokat, 90-es években férfiaknál 0,7, nőknél 0,9 volt a középérték. Szóval persze túl magas HDL szint se jó, de a legtöbb ember jobban járna, ha inkább nőne a HDL szintje.

[ Szerkesztve ]


Arpee78
(senior tag)
Blog

Te kijelented: "nincs baj a vörös hússal, és a rostra nincs szüksége a szervezetnek"

A rost nem annyira csökkenti a felszívódást, hanem elnyújtja.

A WHO rákkutatással foglalkozó ügynöksége, az IARC szerint pedig valószínűleg rákkeltő.

Továbbá

A vörös húsokban 1,5-szer annyi telített zsír van a fehér húsokhoz mérten. A telített zsírok pedig:
Dietary saturated fatty acids and trans-fatty acids are of particular concern as high levels of intake are correlated with increased risk of CVDs.

Aki neked hisz, úgy gondolja korlátlan mennyiségben eheti a vörös húst, mert nulla a kockázat.
Aki WHO-nak hisz kevesebbet vagy nem eszik vörös húst.

A kockázat vélhetően alacsony, de akkor is van.

A rostokról:

Implementation of recommendations to increase dietary fibre intake and to replace refined grains with whole grains is expected to benefit human health.

Mi teszi hitelesebbé a te szavad az övékével szemben?
Hány munkaórát fektettél a szükséges tanulmányok elvégzésére? És hányat ők? Nem fejenként, összesen.
Hány kutatást végeztél el? És hányat ők?
A kutatásokat képes vagy objektíven és kellő szakmaisággal elemezni? És ők?
Hozzáférsz minden kutatáshoz? És ők?
Hány munkaórát fektettél a tudományos képzelgéseid kialakításába? És hányat ők?
Arctalan fórumozóként milyen felelősséget vállalsz a szavaidért? És ők?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Látom rossz lábbal keltél :) Azért vicces, hogy azt gondolod, hogy amiket én leírok ide, azt magamtól találtam ki.

"A WHO rákkutatással foglalkozó ügynöksége, az IARC szerint pedig valószínűleg rákkeltő."
Abban még mindig az szerepel, hogy a feldolgozott húsok rákkeltőek. Nem a vörös húsok.

"Arctalan fórumozóként milyen felelősséget vállalsz a szavaidért?"
Semmilyet. De ezt le is írtam párszor, legutoljára épp a 2794-es hsz-ben.

Egyébként nyugodtabb lenne a lelked, ha ez az egész ketos / low carbos topic nem az én blogpostom alatt lenne, hanem lenne egy blogposttól tök független topic? Gondoltam már rá, hogy lehet jobb lenne, főleg hogy messze nem csak ketoról van itt szó, és igazából régóta nem a posztról szól a diskurzus. Nem lenne baj a vitával, de nem sok értelme van annak, hogy bármit írok arra úgy ugrasz, mint ha én lennék az antikrisztus :)


havenday
(tag)

Már sokszor láttam/átéltem olyat, hogy lehoztak valamilyen kutatás eredményt, aztán eltelt X idő, és azt mondták, az az eredmény már nem úgy van vagy, hogy igazából nem is lényeges stb...persze, jó esetben fejlődik minden tudományág, jobbak és pontosabbak lesznek az újabb kutatási eredmények. Jó ideje azt gondolom, minket (népet) mindig mindenki csak megvezet, az éppen aktuális célja szerint. Miért higgyem el, hogy bárkit is érdekel az én egészségi állapotom - a családomon kívül? Vagy, ez úgy van, hogy az egészségügy, a gyógyszeripar, az orvostársadalom - és ezek fizetett kutatásai - mind azért vannak, mert törődnek velem, mert fontos az egészségem a társadalomnak?
Azt szeretnék, hogy sokáig és egészségesen éljek?
Ha ezekre a kérdésekre a válasz NEM, akkor jogos felvetés, mi a céljuk ezekkel a kutatásokkal?
Aki gondolja az tegyen/ne tegyen dolgokat a kutatási eredmények szerint, én biztos nem veszem ezeket figyelembe.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Red meat was classified as Group 2A, probably carcinogenic to humans.

"Arctalan fórumozóként milyen felelősséget vállalsz a szavaidért?"
Semmilyet.

Hát ez az. Nem vagy érdekelt, hogy valóságnak megfelelő állításokat fogalmazz meg. Ha tévedsz, a hiszékeny olvasóid úgy jártak ahogy.

A másik oldalon viszont szétszedik az illetőt, volt rá példa, még linkelted is. Az ilyenek karrierje véget ér, nálad pedig minden megy tovább.

Pilóta konteós elméletében az egészségügy egyenesen ellenérdekelt a valós egészségügyi tanácsokban a gyógyszeriparon keresztül. Ez önmagában megkérdőjelezhető, hiszen több szervezetnél évtizedek óta kellene működnie az összeesküvésnek, lebukás nélkül. Biztos náluk nincs Snowden.
Másrészt érdekelt is, nem csak ellenérdekelt.

A hat kérdésből egyre válaszoltál.

Egyébként nyugodtabb lenne a lelked, ha ez az egész ketos / low carbos topic nem az én blogpostom alatt lenne, hanem lenne egy blogposttól tök független topic?

Nem mennél vele semmire, a hamis állításokra reagálok, ha épp kedvem tartja. Nem számít ki írja, vagy hova.

(#2807) havenday
Cathfaern hitelességét hasonlítom az egészségügyi szervezetekéhez. Szerinted őt érdekeli a te egészségi állapotod? Az érdekeltség, ellenérdekeltség, szakmaiság eredője nála vagy náluk mutat előrébb?


havenday
(tag)

:U


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Azzal nem értek egyet, hogy nem kéne a kutatási eredményeket figyelembe venni. De azzal egyetértek, hogy általánosságban véve vannak problémák a jelenlegi kutatási módszerekkel. És ez igaz azokra a kutatásokra is, amelyek a low carbot hozzák ki pozitívnak :) Mindig várom, hogy valaki belekössön valamelyik általam linkelt kutatásba, mert általában legalább 3-4 kötözködésre alkalmas pontot találok bennük, de nagyrészt hiába :) Leginkább az, hogy folyamatosan megyünk a specializálódás irányába. Ami egy darabig jó, meg szükséges is, csak kicsit oda vezet, hogy járkálunk egy térdig érő labirintusban a földet nézve folyamatosan és csak megyünk és megyünk órák óta ahelyett, hogy felnéznénk és rájönnénk hogy kéne menni 3m-t a labirintus széléig. Egy kedves user kedvéért megjegyzem, hogy nem, nem én vagyok az a hatalmas zseni ezt a gondolatot kitalálta, én is olvastam mástól. Nincsenek illúzióm, az emberek 99,99%-nak minimális önálló gondolata van, én se vagyok kivétel. Szóval kellene egy paradigma váltás, de nagyon sok tényező hátráltatja ezt, főleg hogy ahogy te is írod, igazából nem sok érdek van mellette.


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Ha tévedsz, a hiszékeny olvasóid úgy jártak ahogy.
Mégegyszer: úgy beszélsz, mint ha én valami szaktekintélynek kiáltanám ki magam, és/vagy pénzt kérnék tanácsadásért. Egyik se igaz. Leírom a véleményem, először a blospostban, utána meg a kommentjeimben. Ami ráadásul változik is, ha valaki végigolvassa az elmúlt 3000 hszt, akkor szerintem elég egyértelműen látszódna is.
Tehát ha valaki elolvassa amit írok és követi gondolkodás nélkül, az a) nem az "én olvasóm", b) nem én csaptam be, hanem ő saját magát.

Kérdéseidre nem válaszolok már régóta, ez feltűnhetett volna :) De ezekre a kérdésekre különösen nincs értelme válaszni, sosem állítottam volna, hogy még csak akár keton belül is szaktekintély lennék, miközben te ezt próbálod bizonygatni, ezekkel a kérdésekkel is.

"Nem vagy érdekelt, hogy valóságnak megfelelő állításokat fogalmazz meg."
Abban miért vagyok érdekelt, hogy a valóságnak nem megfelelő állításokat fogalmazzak meg? :)


pilóta
(nagyúr)

Viszont a kommentjeid alapján a te vallásod fő istensége a WHO lehet... ;]


Arpee78
(senior tag)
Blog

Összefüggést találtak a szívbetegségek egy jelzőanyaga és a paleoétrend között


havenday
(tag)

Persze, őt se érdekli az egészségem, nem is várom el. Engem a tapasztalatok, vélemények érdekelnek, némely gondolatot megfuttatok magamban,van amit átveszek van amit ki se próbálok, próbálom kitapasztalni az én szervezetemnek valót.
A kutatási eredményekre allergiás vagyok, mindegy kitől származik és mit tartalmaz. Teljesen mindegy, hogy ellene vagy mellette van, vészcsengő megszólal, megvezetésnek tartom.

Jó pár hónapja a kocsiban ülve hallottam a rádióban egy hírt, miszerint a WHO kutatása szerint nem tartható fenn a pillanatnyi húsfogyasztás a világban, amit a megnövekedett közép és felső közép osztály fokozódó fogyasztása okoz.
Érdekes módon, azóta csak a baromnál barmabb kutatási eredmények beszámolóját hallani csak túlsúlyban, miszerint a ch fogyasztás mérséklése milyen veszélyes, és senkinek se ajánlott. Párhuzamosan meg a húsfogyasztás veszélyeit hangsúlyozzák.Ez ferdítés, és most finom voltam.
Értem én, nincs annyi levágható állat a világban, amennyi kielégítené az igényeket, felzabáljuk a Földet. Megértem az aggódást, keressünk rá megoldást.

Ja, és hogy miken nőttem fel, amik indukálták bennem a "ne bízz bennük " érzést
- a tej, élet erő egészség, ezt iszod piszok erős leszel, meg egészséges
- a vaj, szar, margarint egyél (transzzsírosat)
- cukorral nincs probléma
- kenyér, egyenesen az élet szimbóluma, hiszen egy szem búzaszemben benne van az egész élet
- egyél sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin ( co kamra? kényszerérlelés?)
- ha nem eszel zöldséget beteg leszel
- megadózisú vitaminok mérgezőek, ha nem életellenesek ( mióta Mo.-n kapni lehet, azóta eszem őket ipari mennyiségben)
tuti lehetne folytatni a listát, akkor most melyik kutatásnak, kinek higgyek?


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Amiről ők írnak: "The Paleo regimen consists of protein-heavy, low-carb items, including meats, fish and veggies, and limited fruit. The diet excludes legumes, grains, dairy, refined sugar, salt and processed oils."
Ez nem keto, tehát teljesen offtopic.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Egy valaki tapasztalata, véleménye mondhatni egy mini tudományos kutatás, nagy-nagy jóindulattal ráfoghatjuk.

Én fogytam keto nélkül és bitang jól vagyok, sőt ezernyi nem ketós van aki bitang jól érzi magát. Cathfaern meghízott keto alatt. Mit szól ezekhez a tapasztalatokhoz?

- a tej, élet erő egészség, ezt iszod piszok erős leszel, meg egészséges Egyénfüggő kinek egészséges, kinek nem. Tudományos kutatások álláspontja szerint.
- a vaj, szar, margarint egyél (transzzsírosat) Szintén egyénfüggő.

- cukorral nincs probléma
A cukorral van probléma.

- kenyér, egyenesen az élet szimbóluma, hiszen egy szem búzaszemben benne van az egész élet
egyénfüggő

- egyél sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin ( co kamra? kényszerérlelés?)
- ha nem eszel zöldséget beteg leszel
Nem kötelező kényszerérlelt gyümölcsöt enni.

- megadózisú vitaminok mérgezőek, ha nem életellenesek
Egyes vitaminoknál ez kőkemény tény

A tojást és a koleszterinjét kihagytad.

De oké, ezek indukálták benned a "ne bízz bennük" érzést a kutatások és hivatalos ajánlások felé.
De mi indukálta benned a "bízz a ketóban" érzést? Miért pont keto? Miért nem pránaevés?

(#2816) Cathfaern
Dehogynem, TK gabona hiányát és vörös húst emlegetnek, ez egybevág a te keto étrendeddel.

[ Szerkesztve ]


Madwe
(nagyúr)

Nézd, azért nem adok neked igazat, mert ha van olyan ember (van, sok is) aki értő olvasás nélkül mindent elfogad amit egy fórumon/kísérletekből/who javaslatokból elfogad, annak nem az lesz a éegnagyobb baja h itt esetleg pár félreérhető féligazságot olvas. Aki tapasztalatokért, gondolatokért jön, amit késöbb a saját meglátása szerint interpretál, azzal nem lesz gond :)
minél több helyről minél tágabb oörben kell utánajárni a dolgoknak, utána az egyén leszűrheti a saját igazságnak vélt következtetéseit - pl nekem nincs vele bajom, h egyesek szerint a rost csak a széklet miatt fontos, gondolja csak így. Én, miután apám és nagyapám is gyomorrákos lett - nagyapámat ez vitte el, apám gyomor nélkül él - kicsit komoylabban veszem a gyomor kérdését, s pl a rostokat. Vagy anyám autoimmun betegséget kapott a gabonákban található sok szartól, így az külön plusz nekem keto melett, s ha jövőre abbahagyom a rendszeres ketot (fogyni már nem akarok btw, még 5kg zsír van ami nem kell de ez ráérősen lemehet. Jelenleg 55kg zsírral vagyok könnyebb s 5kg izommal nehezebb mint az elején mikor indultam tavaly juliusban... akkor lesz 2 éve h nyomom, utána időszakosan nyáron sokkal több gyümölcs, tavasz ősszel zöldség, télen strickt keto, mert nagyjából metabolikusan diverz leszek már) utána se fogok gabonát fogyasztani, soha. De a rostra meg figyelek akkor is, mint most.

fun fact: keto alatt sokkal több rostot, gyümölcsöt fogyasztok s rendszeresebben, mint az előző 30 év felelőtlen eszetlen táplálkozásai alatt :)


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

"Cathfaern meghízott keto alatt."
Keton lehet hízni, senki se mondott mást. Vagy aki mondott mást az tévedett. (most azt hagyjuk, hogy amikor híztam, akkor nem számoltam kalóriákat semmilyen formában, illetve ch mennyiségem közelebb volt az 50-hez. Technikailag igazad van).

"Dehogynem, TK gabona hiányát és vörös húst emlegetnek, ez egybevág a te keto étrendeddel."
Elég kemény, hogy több mint két éve jársz ide, és nem tudod mi a keto :)

[ Szerkesztve ]


Cathfaern
(nagyúr)
Blog

Elég sokat gondolkodtam, és úgy döntöttem "picit" átalakítom az eredeti írást. Copyzom az új bevezetőt, abban benne van a miért:
"Amikor 2016-ban elkezdtem megírni ezt a cikket még elég más körülmények uralkodtak. A ketogén (vagy más néven nagyon alacsony szénhidráttartalmú) étrend Magyarországon nagyrészt ismeretlen volt, legfeljebb egy-két nagyon hiányos és tévinformációkat tartalmazó cikkel lehetett találkozni vele kapcsolatban. Ezért belefogtam egy elég nagy lélegzetvételű cikkbe, részben azzal a szándékkal, hogy ezeket tisztázzam, részben azzal, hogy a ketogén étrendet népszerűsítsem. Most 2019-ben azt látom, hogy igazán egyikre sincs szükség már. Szerintem sajnálatos módon továbbra se annyira népszerű az étrend, mint megérdemelné, de elterjedt és ismert annyira, hogy aki foglalkozik étrend kérdéskörrel az legalább hallott róla. Így azt gondolom, hogy a régi, részben elavult verzió csak feleslegesen sok betűt tartalmaz, és elveszik benne a lényeg. Emellett megpróbál érvelni a ketogén étrend mellett, amiről így 3 év elteltével azt gondolom, hogy nincs értelme. Valakinek vagy szimpatikus az étrend, vagy úgyse lehet meggyőzni :)
Továbbá azóta megjelent több ketogén étrenddel foglalkozó könyv is magyar fordításban (talán magyar szerzőktől is). Ezek adott esetben jobb források lehetnek, mint az általam összeszedett cikk (reklámozni nem akarok, de egyszerű google kereséssel meg lehet őket találni)."

Emellé bekerült egy kis kiegészítés is, hogy aki esetleg kívülről jön és beleolvas a topicba, ne lepődjön meg, hogy miért talál itt annyi baromságot amennyi van :)
"Amennyiben valaki nem ismeri a Logout.hu oldalt, szeretném felhívni a figyelmét, hogy a bejegyzés alatt található fórum nem moderált szakmailag. Az ott megjelenő kommentekért, információkért semmilyen mértékben nem tudok felelősséget vállalni, illetve nem is tükrözik a véleményemet."

Ezzel karöltve nagyjából el is tűnök a topicból. Nem mondom hogy soha nem fogok ide írni, viszont igazából utóbbi időben kis túlzással csak emiatt a topic miatt jártam a PH! fórumokra. De erőteljesen belefáradtam abba az értelmetlen szócsépélésbe ami itt zajlik konstruktív vita helyett. Illetve lássuk be, tulajdonképpen egy logout bejegyzés alatti fórumnak a bejegyzésről kéne szólnia, itt pedig már régóta nem az a téma. Emiatt egyébként elgondolkoztam azon is, hogy egyszerűen töröljem a bejegyzést, de azt gondolom, hogy bár nyilván maga a bejegyzés az én művem, azért nagyon sokan nagyon sokat hozzátettek itt a fórumon, és úgy érzem, hogy azt nem lenne illendően egyszerűen csak kitörölnöm (olyat meg sajnos tudtommal nem lehet, hogy a topicot külön választják a bejegyzéstől).

üzenetek